19 Mart 2020 Perşembe

Stephen Hawking

Herkese yeniden merhaba. Bir biyografi kitabıyla karşınızdayım. 14 Mart 2018 tarihinde dünyaya gözlerini yuman İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom, teorisyen ve yazar olan Stephen Hawking'in hayat hikayesini kesinlikle okumanızı tercih ederim. Stephen Hawking'in azmini, hırsını ve dünyaya nasıl tutunduğuna kendi gözlerinizle şahit olacaksınız. Okuduğum ve hayran kaldığım bir biyografiydi. Fakat size bu eşsiz hikayeyi farklı bir şekilde sunmak istiyorum. Aşağıdaki konuşmayı alıntı olarak almak istedim. Siz de eğer bu kitabı okuduysanız ya da farklı bir biyografi kitapları okuduysanız yorumlar bölümünden görüş ve önerilerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sue: Bir eski aile dostu sen bir çocukken ailenin, "son derece zeki, çok akıllı ve çok tuhaf" olduğunu söyledi. Geriye bakarak bunun haklı bir tanım olduğunu düşünür müsün? 

Stephen: Ailemin zeki olup olmadığı konusunda konuşamam fakat kuşkusuz biz tuhaf olduğumuzu hissetmiyorduk. Ancak oldukça ağırbaşlı bir yer olan St. Albans'da yaşadığımızda oranın standartlarına göre öyle görünmüş olabiliriz. 

Sue: Ve baban tropik hastalıklar uzmanıydı. 

Stephen: Babam tropik hastalıklarda araştırma yaptı. Yeni ilaçları yerinde denemek üzere oldukça sık Afrika'ya gidiyordu. 

Sue: Böylece annenin senin üzerinde daha fazla mı etkisi vardı, eğer öyleyse bu etkiyi nasıl tanımlarsın? 

Stephen: Hayır, ben babamın daha fazla etkisi olduğunu söylerim. Kendime onu model aldım. O bir bilimsel araştırmacı olduğu için insanın büyüdüğü zaman bilimsel araştırma yapmasının doğal olduğunu hissettim. Tek fark beni tıp veya biyolojinin çekmemesiydi. Çünkü onların tam doğru olmadıklarını düşünüyordum ve çok fazla tanımlayıcı görünüyorlardı. Ben daha temel bir şey istedim ve bunu fizikte buldum. 

Sue: Annen senin her zaman "güçlü bir macera duygusu" dediği şeye sahip olduğunu söyledi. "Yıldızların onu çekebileceğini görebilirdim" dedi. Bunu anımsıyor musun? 

Stephen: Bir gece Londra'dan eve geç gelişimi anımsıyorum. O günlerde tasarruf amacıyla sokak ışıklarını gece yarısı söndürüyorlardı. Samanyolu tam karşımdaydı ve gökyüzünü daha önce hiç görmemiş olduğum bir şekilde gördüm. Issız adamda sokak lambaları olmayacak, bu yüzden yıldızların güzel bir manzarası olmalı...

Evrenin oluşumu, bilimin gerçekliğine dayanır ama hiçbir şekilde bilim kurallarını koyan ve onları da yaratan bir Tanrı olmadığı anlamına gelmez.

Eğer uzaylılar bizi ziyaret ederse sonuç; Kolomb Amerika'ya ilk ayak bastığında yerli Amerikalıların durumu nasılsa, bizim de durumumuz öyle olur.Bu yüzden istenmeyen durumlarla karşılaşmamak için kendimizi daima geliştirmeliyiz. 

Eğer evrenin nasıl çalıştığını anlarsanız, onu bir şekilde kontrol edersiniz. 

Bir erken ölüm olasılığı ile karşı karşıya olduğunuzda yaşamın yaşanmaya değer olduğunu ve yapmak istediğiniz birçok şey bulunduğunu kavrarsınız. 

11 yorum:

  1. sohbet güzelmiş. bu kitabı okuyayım ben yaa. idolum yaa ooo :)

    YanıtlaSil
  2. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle azim...

    YanıtlaSil
  3. rahmetli biraz da çapkınmış diye duymuştum ben :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet, öyleydi. :) Filminde de öyleydi...

      Sil
  4. Stephen Hawking hakkındaki eserleri ve onun yazdığı kitapları okumak istiyorum, aklımda dursun bu kitap :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Yardımcı olduysa ne mutlu bana.

      Sil
  5. Biyografi kitaplarına bayılırım. Bunu da okumak isterim.
    Yalnız korkmaktan korktuğum için yazdıklarını almıyorum kasıtlı olarak:)
    Ya inanır mısın yıllar önce gencecikken Samanyolu'nu öyle görmüştüm hiç unutmuyorum muazzam bir görsel şölendi, bir daha da nasip olmadı asla görmedim. (Marmara Adası'ndaydık ve geceydi, sanırım adada fazla ev, iş yeri olmadığından zaten ışıklar yoktu ve o yıllar hava kirliliği, atmosfer kirliliği de az olduğundan böyle bir şansım olmuştu tamamen tesadüfen.)
    Unutmadan eline sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. biyografi okumayı ben de isterim. tesla, hawking gibi kişilerin biyografileri güzel olur. bir yayınevi serisini yaptı da hangisi hatırlayamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Bence Maviçatı Yayınları'nın Serisi çok güzel. Onu tavsiye ederim.

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.