3 Aralık 2019 Salı

Köpek Kalbi | Mihail Bulgakov

Herkese yeniden merhaba. Okumaya son hızla devam ediyoruz. Peki siz neler okuyorsunuz, yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. Keşke daha önceden okusaydım dediğim bir kitapla sizi baş başa bırakıyorum. Konusu, özellikle kapağı beni benden aldı. O kadar derin bir mizah var ki şaşıyorsunuz. Kesinlikle bu eşsiz eseri okumanızı tavsiye ederim.

Tanınmış bir bilim adamı olan Filip Filipoviç. Moskova sokaklarından aldığı sahipsiz bir köpeği evine getirir ve ona Boncuk ismini verir. Yapılan bir ameliyatla. bir bar kavgasında ölen yirmi beş yaşındaki bir adamın hipofiz bezini ve testislerini köpeğe nakleder. Operasyon beklenmedik sonuçlar doğurur. Zamanla köpek bir insana dönüşür ve Boncukov ortaya çıkar. Gençleşme deneyi adına yapılan bu ameliyatın sonucunda. köpek içgüdülerinden ve barda ölen suçlunun sahtekar ve hırsız kişiliğinden kurtulamamış yeni bir kişilik ortaya çıkar. Rus Komünist devriminin taze ve hala kendini kabul ettirmeye çalıştığı bir dönemde yazılan bu kitap. kinayeli bir dille devrimin yeni bir insan yaratma amacının nasıl yoldan çıktığını okuyucularına aktarıyor. Kafka' nın Dönüşüm ve Mary Shelly' nin Frankenstein kitabına benzetilen bu eser yazarın ölümünden sonra ancak 1987 yılında Rusya' da yayınlanmasına izin verilmiştir. Postmodern romanın unsurlarını, yazıldığı döneme rağmen içinde saklayan Mihail Bulgakov' un eşsiz eseri Köpek Kalbi; Gogol' un hemşehrisi ve en önemli mirasçısı, Usta ile Margarita' nın yazarı Bugakov' un komünist devrime ve dünyaya bakışını yansıtan küçücük bir roman.

Şunu anlayın ki, asıl korkunç olan artık köpek kalbi değil, insan kalbi taşıması.

İnsanın canını en çok sıkan da şu ki, ölçüp biçmeden ve her şeyi bilirmiş gibi konuşuyorsunuz. 

Biliyor musunuz kliniğimde otuz kere gözlem yaptım. Ne sonuca vardım dersiniz? Gazete okumayan hastalar kendilerini harika hissediyordu. 

En önemli şey gözlerdir. Kimin yüreğinde büyük bir kuraklık var, kim kendi gölgesinden bile korkar hepsini ele verir.

Doktor, insanlığın gelişmesinde rol oynayan şey yine insanların kendileridir. Bizler doğayla iç içe yaşayarak değişime uğrarız. 

6 yorum:

  1. Gelirken ekmek al Sermin Yaşar okuyoruz :D Yalnız kitap çok güzel geldi bana

    YanıtlaSil
  2. Bu günlerde bir kaç kitap siparişi vereceğim de listeye daha başka ne ekleyebilirim diye düşünüyordum. Bu kitap tavsiyesini değerlendirebilirim. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. ay çok güzel bu yaa keşke filmi olsaa. bu yazarın başka kitaplarını da okumayı düşünüyoree :) bugünlerde jane casey e devam ediyoruum. sonra da katiller çetesine devam etcem. ay dizisi de olcakmış ne güzeeel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim canım. Kitabını okuduktan sonra filmi çekilmesi çok güzel oluyor bence. Katiller Çetesi' ne ben de başlayacağım en kısa zamanda!

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.