14 Şubat 2020 Cuma

Babalar ve Oğullar | Turgenyev

Herkese yeniden merhaba. Klasiklerle devam ediyoruz. Şu sıralar çok sık kitap okuyamasam da birkaç kitabı bitirmeye çalışıyorum. Malum tatil de bitti. Peki siz şu an neler okuyorsunuz? Yorumlar bölümünden görüşlerinizi ve önerilerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Klasik Rus Edebiyatı'nın unutulmaz yazarı Ivan Sergeyeviç Turgenyev'den Babalar ve Oğullar bir başyapıttır. Yazar; süslü, derin analizli ve müthiş tespitlerle kitabı öyle güzel yazmış ki okuyup bitirdiğinizde etkisinden çıkamayacaksınız. Düşünce tarzı ve en önemlisi de bunu kitaba aktarabilmesi gerçekten inanılmazdı. Kısacası tek kelimeyle müthiş ve olağanüstü bir eserdi.

Romanın öne çıkan karakteri Bazarov, arkadaşı Arkadiy'e ve onun modern değerlerle yaşamayı seçen babasıyla amcasına öyle sinir bozucu bir biçimde karşı çıkar ki, sergilediği nihilizm Bazarov'un müthiş zekasıyla birleşince genç bozguncunun saldırılara uğraması kaçınılmaz olur. Tıpkı romanın yayımlanmasından sonra yoğun saldırıya uğrayan Turgenyev gibi. İvan Turgenyev, Babalar ve Oğullar'ın yayımlanmasından sonra ülkesini terk etmek zorunda kalmış, yaşamını Avrupa'da sürdürmeye devam etmişti.

Zaten bu bilindik bir son değil mi? İyi yazarlar, bir şeylere dokundurduğu zaman ya ülkelerinden terk edilmesi zorunlu oluyor ya da idam cezasıyla karşı karşıya kalıyorlar. Geçmişteki yaşananlar da geleceğe yön veriyor. Belki ülkesinden ayrılmamış olsaydı daha kim bilir daha ne gibi eserler çıkacaktı? Ülkemizde de bu gibi durumlar var. Örneğin; Sabahattin Ali. Aslında birçok örnek var dünyada...

Zaman bazen kuş gibi uçar bazen de solucan gibi sürünerek geçer; ama insan en çok zamanın ağır mı yoksa çabuk mu geçtiğini fark etmediği vakit kendini iyi hisseder.

Toplumu düzeltin; bütün rahatsızlıklar ortadan kalkar. 

Siz hep okur musunuz? Hiç canınız sıkılmaz mı? Her şeyi biliyorsunuz zaten. Demek ki, her şeyi bilmiyormuşum. Biraz okumayı denesenize.

Her insan incecik bir ipe asılı duruyor, altında ki uçurum her geçen dakika biraz daha açılabilir ama o hâlâ kendi kendine türlü türlü tatsızlıklar çıkarıyor, yaşamını mahvediyor.

Yapacağımız şey ortada ‘bütün eğitim sistemini değiştirmemiz gerekli’. 

Bir resim, bir kitabın onlarca sayfasının anlatacağını bana bir bakışta anlatabilir. 

11 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle! :)

      Sil
  2. Yorumun için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel bi tanıtım olmuş hep merak ediyordum ama bir türlü okumamıştım hatırlamış oldum okuyayım en kısa zamanda :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle okumalısın.

      Sil
  4. bu romana hayranım. bazarova hayranım. en son okuduklarımı yazdım ben de bu gecee :)

    YanıtlaSil
  5. Babalar ve oğullar yazar Turgenyev'in başyapıtı tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim yorumunuz için. :)

      Sil
  6. Bazarov çok sevdiğim bir karakter. Sevdiği kadın ve arasında geçenler ve özellikle kitabın sonu çok hüzünlü, öyle hatırlıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle öyleydi. Sonu çok hüzünlüydü. Hatta ilk olmuştu bende. Ben kitaplarda çok hüzünlenmem fakat Babalar ve Oğullar bir istisnaydı.

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.