27 Aralık 2020 Pazar

2021'de Zinciri Kırma!

İşte o muazzam Zinciri Kırma sizlerle! 2017'den beri yaptığım ''Zinciri Kırma'' etkinliğinin son dört gününden sonra yeni bir sayfaya başlıyor alacağız. Eğer Barış Özcan'ı takip ediyorsanız bu zinciri kırma oyununu biliyorsunuzdur. Her yıl Aralık ayının son günlerinde paylaştığı ''Zinciri Kırma!'' etkinliği, herkesin o ay katıldığı fakat azimli ve kararlı olanların yürüttüğü o oyun. Yandaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi bazen işler istediğimiz gibi gitmedi. Çarpılar yok olmaya başladı. Bazen de zincirler aldı başını gitti. Fakat hiçbir zaman pes edilmedi. Önceki Zinciri Kırma yayınları için buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ayrıca önceki zinciri kırma takvimlerinizi bana gönderebilirsiniz. Sorularınız ve görüşlerinizi de aşağıdaki yorumlar bölümünden iletebilir, sosyal medya hesaplarımdan da bana ulaşabilirsiniz. O zaman haydi başlayalım!


Uzun bir zamandır takip ettiğim bir YouTuber kendisi. Özellikle de bu gibi etkinlikleri paylaştığı bölümleri sizlerle sık sık paylaşıyorum. En çok rağbet gören etkinlik de bu zinciri kırma oyunu. Açıkçası benim de aralık denilince aklıma ilk olarak yeni zinciri kırma takvimi geliyor. Gördüğünüz gibi bu etkinlikle bolca emek var. O zincirler boşuna oluşmadı ki. Bazen zorlansak da hiçbir zaman bırakmadık. Çünkü o güne çarpı atmak artık bir alışkanlık oldu. Atmadığın her gün için vicdan azabın giderek arttı. ''Artık başlamalıyım!'' dediğin ve sonunu güzelce bitirdiğin o anlarda o ferahlık hissi her şeye değdi. Küçük bir hedefin olabilir. Ama en önemlisi bu küçük hedefi her gün gerçekleştirebilmekte değil mi?

Kendimden örnek verecek olursam ben hedefime ''Her Gün Kitap Okuyacağım!'' olarak yazdım. Belki siz bunu sayfa olarak ya da gün olarak değiştirebilirsiniz. İsterseniz bambaşka bir hedef de koyabilirsiniz. Çok su içmeyen birisi hedefine ''Her Gün Su İç!'' ya da spor yapmak ve hayatına sağlıklı bir şekilde devam etmek isteyen birisi hedefine ''Her Gün Spor Yap!'' yazabilir. O kısım size kalmış. Çünkü sizi tanıyan kişi yine kendiniz. Neyi yapıp neyi yapamayacağınıza karar veren yine sizsiniz. Önemli olan dediğim gibi bunu her gün o disiplinle yapmak ve o zinciri oluşturmak!

Barış Özcan'ın yeni videosunda değindiği bir şey vardı; ''800 milyon kullanıcı aktivitesi üzerine yapılan bir araştırmaya göre insanların büyük bir çoğunluğu yeni yıl hedeflerini en fazla 19 Ocak'a kadar sürdürebildiklerini söylüyor.'' diye. 2021 Zinciri Kırma takviminde de bu 19 Ocak günü kalın bir şekilde yazılmış. Videosunda da dediği gibi zinciri kırma metodolojisine göre çok küçük ve çok yavaş başlamak esas alınmalı. Çünkü hızlı başlamak ve büyük bir hedef koymak asıl amaç değildir. Sonuçta nasıl bir pastayı dilimlemeden yenilemiyorsa bu hedef de ilk baştan büyük ve zorlayıcı olmamalı.

Bize küçücük bir adım olarak görünse de bu küçük adımlar büyük adımları oluşturmak için gerekli. Yoksa nasıl o adımlar büyüsün? Her gün yaptığımız ve bunu devam ettirdiğimizde o adımlar aslında o kadar da büyüyor ki sadece biz fark etmiyoruz. Dönüp takvime baktığımız zaman aslında ne kadar da büyük bir adım attığımızı görüyoruz. O küçük çarpılar büyük bir zincire dönüşmüş! ''Nasıl yani, onu ben mi yaptım?'' diye kendinizle gurur duyuyorsunuz. Çünkü o azim ve kararlılık karşınızdaki takvimde apaçık görünüyor. İlk önce bu oyunu bilmeyenler için bir anlatalım;

  • Kendinize bir hedef belirliyorsunuz.
  • İsterseniz bu hedefi ikiye bölerek kolaylaştırıyorsunuz. 
  • Hedefe ulaşmak için hiçbir hamle fırsatını kaçırmadan her gün bir adım ilerliyorsunuz. 
  • Her hamlenin sonunda takviminize bir çarpı atıyorsunuz. 
  • Bu noktadan sonra bahsettiğim o daha derin yeni oyun başlıyor. Yan yana gelen çarpılardan oluşan zinciri kırmama oyunu.

Yazma kısmı da en önemlisi. Beynimiz bir şeyleri görmekten hoşlanır. O yüzden hedeflerinizi hem yazmalı hem de bu çizelgeleri gözünüzün görebileceği bir yerlere koymalısınız. Çalışma masanıza asabilir ya da kitaplığınızın bir köşesinde bulundurabilirsiniz. Ben çalışma masama asarak kendimi, eğer o gün okumadıysam beni rahatsız etmesi için bulunduruyordum. Gerçekten de çok işe yarıyor diyebilirim. Özellikle alışkanlık kazanmasını istediğiniz şeyle ilgili hedefinizi yazın ya da bırakmak isteyeceğiniz kötü alışkanlıklarınızı. Yıl sonu göreceksiniz ki ne kadar da disiplinli bir şekilde o alışkanlığı bıraktığınızı veya edindiğinizi.

Sizce de basit değil mi? Artık attığınız her bir çarpı, gittikçe bir desene dönüşüyor. Buna ''Çarpıların Deseni'' diyebilirsiniz. Attığınız her bir çarpı size umut veriyor, motivasyon kaynağınız oluyor. Hedefinizi istediğiniz kadar genişletebilir ya da birden fazla hedef koyabilirsiniz. O size kalmış. Önemli olan hedefe uygunluk. Eğer kitap okumaktan hoşlanmıyor fakat artık bunu yıkmak istiyorsanız 100 sayfa kitap okumak yerine 50 sayfa olarak hedefinizi yazarsanız, küçükten büyüğe doğru ilerleyerek kitap okuma alışkanlığını kazanabilirsiniz.

Bu zorlu 2020 yılı artık bitiyor. Hayatına yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi. Bu yıl da kendine bu hediyeyi ver. Hatta sadece kendine de değil herkese bu hediyeni paylaş. Zincirler almış başını gitmiş olsun, hedefler birbirini takip etsin. O takvimi istediğin renkle donat. At çarpılarını o günlere, haftalara, aylara... O zincirin sana verdiği en büyük hediye bu değil mi? Bak şimdi önceki yıllara. O sen, sen misin artık. O hedefler küçükken sen büyütmedin mi onları? Bir düşün! Bu yılda her zamanki olduğu gibi zincirler konuşsun.

Aşağıda pdf'li olarak zinciri kırma takvimlerine ulaşabilirsiniz. Bu yıl, yeni yılın doğum günü senin de doğum günün olsun... Unutma; Her Gün Yeni Bir Renk Kat Hayatına!

2021 Zinciri Kırma Takvimi: bit.ly/zinciri-kirma-2021

44 yorum:

  1. Yapabilenler için harika bir etkinlik. Ama bana yok uzak görünüyor. Yine de deneyeceğim. Koparsa kopsun, ne yapayım yani! 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Aynen başlamak bitirmenin yarısı. Örneğin dediğim gibi bende de bazen kopuyor zincirler. Ama olsun! :)

      Sil
  2. Bir yerde daha görmüştüm bu zincir kırma oyununu çok hoşuma gitti ben de başlayacağım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet, sakın kaçırma! :)

      Sil
  3. Ben de ilk kez bu yıl yapacağım. Kitap okuma ve dil öğrenme için. Hadi bakalım!

    YanıtlaSil
  4. Ben de bloguma haftada bir duzenli yazi koymak istiyorum. Bunun disinda dil ogrenimi icin de yapmayi deneyecegim. Cok tesekkurler harika bir yazi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Çok güzel olur açıkçası.

      Sil
  5. Ben de seviyorum gözümün önünde olmasını. İnsanı teşvik ediyor. 😊 Bu yıl, yıl içinde bir kaç aylık olarak kullandım ve çok faydasını gördüm.😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle faydası var.

      Sil
  6. Barış Özcan da gördüm 2020 yılı başlarında yapamamıştım, sanırım bu yıl yapsam iyi olur :)

    YanıtlaSil
  7. Bunu görmemiştim ben hiiç. Böyle değişik planlama/programlama yöntemlerini yapmaktan çok zevk alırım. Bu sene mutlaka yapacağım ben de. Sadece spor için mi yapsam yoksa kitap okuma için mi yapsam ona karar veremedim=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Sadece bir tane hedef belirtmene gerek yok. Birden çok hedef belirleyebilirsin. İstediğin kadar çıktısını alabilirsin.

      Sil
  8. Yorumun ve güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Senin de yeni yılın kutlu olsun! 🎈

    YanıtlaSil
  9. Aa ben de yapıyorum bu zincir kırmayı :) güzel bir yıl olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Hepimiz için! :)

      Sil
  10. Ilk defa sizden duyuyorum bunu. Aslında bircogumuz farkında olmadan zihnimizde yapıyoruz bu etkinliği. Benim icin öyle en azindan. Belki kağıtlara dökmek için zamanım olmayacak ama 30 yaşımın olgunluğuyla daha iyi bir yıla imza atacağımı umuyorum. Dilerim ki hepimiz için öyle olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Umarım hepimiz için çok güzel bir yıl olur. :)

      Sil
  11. Bazı şeylere bir yerden başlamak gerekiyor ve bu zincir de başlamak için iyi bir fırsat olabilir. Denemekten zarar gelmez 😅

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle!

      Sil
  12. Yeni yıl, yeni kararlar demek benim için; sürdürebilsem de sürdüremesem de :) Mutlu yıllar şimdiden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Sana da! :)

      Sil
  13. Harikaymış. Bilmiyordum doğrusu ama öğrenmiş oldum. Yapmayı düşünüyorum ama umarım uygulamaya da geçebilirim :) Günlerinizin gökkuşağı renkleri gibi rengarenk olması dileğimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun ve güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Kesinlikle denemelisiniz. Link kısmına tıklayarak pdf'i indirebilirsiniz.

      Sil
  14. Çom heyecanlıyım bu yıl bende yapacağım 💃🏻

    YanıtlaSil
  15. Çok güzel bir yöntem aslında ama ben kendimi öyle koşşullandırmayı sevmiyorum 🤭🤣🤣

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Belki denersin. :)

      Sil
  16. Ben de bu etkinliğe ilk defa bu yıl katılacağım. Birden çok hedefim var ama en önemli hedefim her gün düzenli bir şekilde ders çalışmak. Bunu sürekli olarak yapabilmek için kaç saat çalışmakla ya da kaç konu çalışmakla başlayabilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Bence bu kararı en iyi sen verebilirsin. Çünkü kendini en iyi sen tanıyorsun. :)

      Sil
  17. Zinciri kırma çok iyi bir fırsat bence bu yıl bende yapacağım teşekkür ederim. umarım 2021 hepimiz için çok güzel olur ve planlarımızı yapabiliriz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim Tubacığım! Umarım çok güzel bir yıl olur.

      Sil
  18. Ufak hedeflerle başlama tavsiyesi çok doğru. Büyük hedef koyunca vazgeçme hızı da o oranda artıyor. Hedeflerinin bir kısmını başarıyla tamamla veya tamamlama ama 3 senedir bunu istikrarlı bir şekilde uygulamana hayran kaldım. 2021'de de uygulayabilirsin umarım :)

    Az önce bir mim hazırladım, katılabilirsen mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun ve dileklerin için çok teşekkür ederim. Hemen bakıyorum! :)

      Sil
  19. ilk defa duydum bunu çok güzelmiş alışkanlık geliştirmek için :) çalışma masasının olduğu yere panoya filan asmak iyi fikir veya yatağının yanında bir yere de asılabilir denerim belki ben de ama şuan bi annemin evinde bir öğrenci evinde göçebe gibi yaşadığım için düzen kuramıyorum yine de çabalayacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ☺️ Kesinlikle öneririm.

      Sil
  20. Asıl ben teşekkür ederim yorumunuz için. :)

    YanıtlaSil
  21. merhaba yazınız için teşekkürler, her sene bu etkinliğe başlamak için niyet ediyorum. Her sene aynı hedefler. kitap okuyacağım, sağlıklı beslenicem, abur cubur yemeyeceğim vs. Hep umutsuzlukla başlıyorum. Naıl olsa yapamayacğım. Bu sene bu hedefleri yaparsam seneye hangi hedefi yapacağım vs. bir sürü düşünce kafama geliyor . Ne yapmamı önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için öncelikle teşekkür ederim. Yukarıda da dediğim gibi büyük hedefler koymamaya özen gösterin. Çünkü büyük bir pasta yerine dilimlenmiş bir pasta yemek daha kolaydır. Bu yüzden hedeflerinizi küçülterek büyük hedeflere ulaşabilirsiniz. Başka sorunlarınız varsa her zaman bana ulaşabilirsiniz.

      Sil
  22. Tam bir motivasyon yazısı olmuş :) Ben bir gün yapamasam bile çok moralim bozuluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle.

      Sil
  23. Zinciri Kırma oyunundan haberdâr değildim. Çok fazla Youtube'a girip vdeo izleyen biri de değilim esasında. Barış ÖZCAN'ı tanırım. Daha sıkı takip etmek lâzım demek ki.

    4 yıldır bu oyuna devam ettiğiniz için de sizi kutlarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kaçırmadan her sene yapmaya çalışırım. Tekrardan teşekkür ederim. 😄

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.