18 Kasım 2023 Cumartesi

İçimdeki Müzik | Sharon Mills Draper

Herkese yeniden merhaba! Bugün siz Konumuz Kitap okurlarına çok güzel bir kitap önerisiyle geldik. 

Haftalarca çoksatanlar listesinden yerini kaptırmamış, konusuyla birçok ödüle layık görülen usta yazar ve "Yılın Ulusal Öğretmeni" unvanıyla göz kamaştıran Sharon Mills Draper'in İçimdeki Müzik romanını sizlerle birlikte inceleyeceğiz.

Geçtiğimiz yıl İçimdeki Müzik romanının bir nevi devamı olan İçimdeki Melodi okurlarıyla buluşmuştu. Hatta Konumuz Kitap ekibi olarak bu güzel haberi "İçimdeki Melodi Çok Yakında Raflarda!" başlığıyla siz okurseverlere duyurmuştuk. İçimdeki Melodi hakkındaki yorumlarımızı da çok yakında sizlerle paylaşacağız. O zaman İçimdeki Müzik romanını gelin hep birlikte detaylıca inceleyelim!

İçimdeki Müzik Konusu Nedir?

11 yaşındaki Melody'nin fotografik hafızası vardır. Kafası bir kamera gibi gördüğü her şeyi kaydeder. Ve "stop" düğmesi yoktur. 

Okulun en zeki çocuğudur ama bunu kimse bilmez. Çünkü Melody konuşamaz, yürüyemez ve yazamaz. Ama bir gün bir mucize olur! Melody kafasının içindeki sesi keşfeder. Sesini asla unutamayacağınız bu cesur kızla tanışmaya hazır mısınız? 

İngiltere'nin saygın edebiyat ödüllerinden Coratta Scott King ödüllü yazar Sharon M. Draper'dan hüzün ve umut dolu soluksuz okunacak bir roman.

Kelimeler kar taneleri gibi etrafımda uçuşuyor. Her biri narin ve eşsiz, yere düşmeden avucumda eriyip gidiyor. İçimde kocaman bir yığın halinde birikiyorlar.

Bu kitap, gerçek bir yaşam öyküsünden ilham alınarak kaleme alınmış. 48 ödüllü kitap, New York Times Bestseller Publishers Weekly Bestseller listelerinde toplam 8 hafta 4. sırada kalmıştır. 11 yaşındaki Melody'nin hastalığı: Spastik ikili kuadripleji, yani beyin felci. Yürüyemiyor, konuşamıyor, tekerlekli sandalyeye mahkum. Hiçbir uzvuna komut veremeyen bu küçük kızın beyni ise mükemmel işliyor. Hikâye Melody'nin öğretmenlerine, arkadaşlarına, komşularına kısaca dış dünyaya kendini kanıtlama çabasını anlatıyor. İncelikli, naif, akıcı, komik ve ilham verici bir metin.

Peki Sharon Mills Draper Kimdir?

Sharon M. Draper, 21 Ağustos 1948 tarihinde Cleveland, Ohio'da dünyaya geldi. Afrika Kökenli Amerikalı deneyimini konu alan kitaplarla beş defa Coretta Schott King ödülü kazanmıştır.

Hazelwood ve Jericho serileri ve tarihi romanı Copper Sun ile ünlü olmuştur. Sharon M. Draper, 2007 yılında NAACP Edebiyat Resim Ödülüne aday gösterildi ve Genç Yetişkin Edebiyatı için Ohioana ödülü almıştır. Cupper Sun ayrıca New York Times Bestseller Listesinde de yer almıştır. 

Sharon M. Draper, tarafından kaleme alınan İçimdeki Müzik romanının devam kitabı "İçimdeki Melodi" Genç Timaş tarafından yayımlanmıştır ve aynı zamanda bu kitabı da The New York Times Çok Satanlar listesinde yerini almıştır.

Var Olan Sınırları Aşan Kız: Melody

Yorumlarımıza gelecek olursak İçimdeki Müzik, her yaştan okunabilecek bir roman. Konusuyla, verdiği mesajlarıyla başucu kitaplardan birisi olabilecek nitelikte.

Romanın başkarakteri Melody, çoğumuzda var olan önyargılarını bir bir yıktığına şahit oluyorsunuz. Kitap o kadar akıcı bir dille yazılmış ki bir oturuşta bitirebileceğiniz ve içinizi sıcacık yapacak. Açıkçası devam kitabı olan İçimdeki Melodi'yi okumak için dört gözle beklediğimi söyleyebilirim.

Ayrıca şunu belirtmek isterim ki bu kitap; her öğretmen ve öğretmen adaylarının okuması, üzerinde kafa yorması gereken bir hikaye. Özellikle de aramızda olan Özel Eğitim Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, Sınıf Öğretmenliği ve diğer tüm branşlardaki öğretmen ve öğretmen adaylarının detaylıca incelemesi gereken bir eser olduğunu düşünüyorum.

Peki siz İçimdeki Müzik'i okumuş muydunuz? Eğer okuyduysanız Melody hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce devam kitabı İçimdeki Melodi'de neler olacak? Yorumlarda buluşalım!

Sessizlik nasıl bu kadar gürültülü olabilirdi?


İnsanlar seni Melody olduğunu için seviyor, yaptıkların ve yapamadıkların için değil.


Hava ağır ve nemli; tıpkı çığlıklar, ağlamalar ve sirenlerin ardından gelen sessizlik gibi.


Sadece bir kez olsun kardeşime sarılabilmek ve babama onu sevdiğimi söyleyebilmek isterdim. Bir makine üzerinden değil, gerçek kelimelerle...


Düşününce aileme hiç ama hiçbir zaman doğrudan bir şey söylememiş olduğumu fark ettim. Birkaç tuşa bastım ve cihaz benim hiçbir zaman söyleyemeyeceğim yeni kelimeleri seslendirdi: "Sizi seviyorum."


Onu sevdiğimi söyleyebilmeyi çok isterdim.


Yapabilmeyi istediğin şeyleri bir bebeğin yaptığını izlemek berbat bir şey!


Görünen o ki Stephen Hawking'in ALS denilen bir hastalığı vardı, yürüyemiyor ve konuşamıyordu. Muhtemelen dünyadaki en zeki insandı, bunu da herkes biliyordu. Çok havalıydı. Eminim ki bazı zamanlar o da çok sinirleniyordu.


... Ama bir insan teşhis tablosundaki isimlerden çok daha fazlasıdır!


Sanırım hiçbir şeyi unutamamak güzel bir şey, hayatımın her anı kafamın içinde. Bu aynı zamanda çok sinir bozucu. Çünkü hiçbirini paylaşamıyorum fakat hiçbiri kaybolmuyor.



2 yorum:

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.