18 Aralık 2023 Pazartesi

Şimdiki Çocuklar Harika | Aziz Nesin

Aziz Nesin, Türk edebiyatının önemli yazarlarından biridir ve eserlerinde genellikle toplumsal sorunları, eğitim sistemini, siyaseti ve insan ilişkilerini hicivle ele alır. 

Aziz Nesin eserlerinde sıkça mizah ve ironi kullanarak okuyucularını düşündürmeye ve güldürmeye çalışmıştır. Bugün inceleyeceğimiz kitap da bir başucu kitap niteliğinde. 

Eğer aramızda Aziz Nesin'in çok satan eserlerinden birisi olan Şimdiki Çocuklar Harika'yı okuyanlar varsa aşağıdaki yorumlar bölümünden görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Öyleyse kitaba dair incelememize geçebiliriz.

Şimdiki Çocuklar Harika Romanının Konusu

Aziz Nesin, romanının konusunu şöyle anlatıyor: "Bu romanda, çocukların gözüyle büyüklerin nasıl göründüğü anlatılıyor. Bu romanda, çocuklar ana babalarını, öğretmenlerini ve büyüklerini eleştiriyor. Bu roman, çocuk eğitiminde gerekli sanılan, günümüzde geçerli birtakım değer yargılarının yanlışlığını anlatıyor. Bu roman, çocukların büyüklerine karşı haklarını ve kendilerini savunmalarıdır. Bu romanı, salt çocuklar için değil, ana babalarla öğretmenler için de yazdım."

Şimdiki Çocuklar Harika'yı salt çocuklar için değil, ana babalarla öğretmenler için de yazdığını söyleyen Aziz Nesin'in bu romanında, çocukların gözüyle büyüklerin nasıl göründüğü anlatılırken çocuklar, ana babalarını, öğretmenlerini ve büyüklerini eleştiriyor. 

Çocuk eğitiminde gerekli sanılan, günümüzde geçerli birtakım değer yargılarının yanlışlığını anlatan Şimdiki Çocuklar Harika'da, çocuklar büyüklerine karşı haklarını ve kendilerini savunuyor.

İki Ortaokul Öğrencisinin İzlenimleri

Romanımız mektup türünde. Bu mektupları yazan da iki ortaokul öğrencisi. İlk öğrencimiz Ahmet Tarbay İstanbul'da yaşıyor. Diğer öğrencimiz ise Zeynep Yalkır. Zeynep'in ailesi de babasının işi dolayısıyla İstanbul'dan ayrılıp Ankara'ya yerleşiyor. Bu ayrılık süreci de Ahmet ve Zeynep için bir mektuplaşma sürecini başlatıyor.

İki arkadaş; çevrelerindeki izlenimleri, aileleriyle olan bağlılıklarını, yaşadıkları olayları ve daha bir sürü şeyi mektup aracılığıyla anlatıyorlar. Kısacası Zeynep'in İstanbul'dan taşınmasıyla Ahmet ile arasında başlayan mektup arkadaşlığı... Bu mektuplarda okulda ya da evde yaşadıklarını birbirlerine anlatıyorlar. Anlattıkları olayların büyük bir çoğunluğu ders niteliğinde. Çünkü bu iki çocuğun yazışmaları aslında çocukların gözünden büyükleri anlatıyor ki romanı okurken yazılan her şeyi haklı buluyorsunuz.

Şimdiki Çocuklar Harika romanına dair yorumlarımız ise şöyle: Kitabı okurken kendinizi ya Nasreddin Hoca fıkralarında ya da Hababam Sınıfı izliyormuş gibi hissediyorsunuz. Özellikle sınıfa müfettişin geldiği diyaloglar çok güzeldi. Romanın tamamı çok güzel, hepsi küçükken hissettiklerimizle bire bir. Aziz Nesin'i biliyorsunuz ki mizahin özellikle de ironinin ustası. Bu romanı yazarken de bir büyük olarak çocuğun gözünden büyüklere bakabilmesi çok zor bir iş.

Şimdiki Çocuklar Harika romanını tüm anne, baba ve öğretmenler okumalı bizce. Biz romanı okurken çok eğlendik. Kısacası ağlanacak halimize güldük diyebiliriz. Ayrıca Aziz Nesin romanlarının geliri Aziz Nesin Vakfı'na ait olduğu için bünyesindeki ihtiyaç sahibi çocukların eğitimine ve barınmasına ayrılıyor.

Aziz Nesin Kimdir?

Aziz Nesin (1915-1995), Türk yazar, şair, mizahçı ve düşünürdür. Gerçek adı Mehmet Nusret'tir. Nesin, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biridir ve özellikle mizahi eserleriyle tanınmaktadır. Hayatının büyük bir kısmını mizah ve eleştirel eserler üreterek geçirmiş, toplumsal sorunları sorgulamış ve edebi çalışmalarında özgün bir üslup geliştirmiştir.

Aziz Nesin'in eserleri genellikle toplumsal eleştirilere dayanır. Eserlerinde, eğitim sistemi, dini kurumlar, bürokrasi ve toplumsal haksızlıklar gibi konuları mizahi bir dille işler. Mizahi anlatımıyla okuyucuları düşündürmeye ve güldürmeye çalışmıştır. Türk mizah geleneğinde önemli bir yer tutan yazar, birçok eserinde halk hikâyelerini ve fıkraları da kullanarak mizahi bir dille toplumsal eleştirilere yönelmiştir.

1972'de Çatalca'da kimsesiz çocukların eğitimini gerçekleştirmeyi amaçlayan Nesin Vakfı'nı kurdu. Kitaplarının tüm gelirini bu vakfa bağışladı. 1976-1980 arasında her dalda edebiyat ödülleri veren Nesin Vakfı Edebiyat Yıllığını çıkardı. 1979'da seçildiği Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanlığı görevini yıllarca sürdürdü. Sadece Türk edebiyatının değil dünya mizah edebiyatının da sayılı isimleri arasında yer alan Aziz Nesin, düşünceleri ve yazıları nedeniyle siyasi iktidarlardan sürekli baskı gördü, tutuklandı, yargılandı, sürgün edildi, cezaevlerinde kaldı. 6 Temmuz 1995 tarihinde yaşamını yitirmiştir. Her ne kadar bedeni olarak aramızda olmasa da fikirleriyle, arkasında bıraktığı eserleriyle her daim yaşamaya devam edecektir.

Peki Şimdiki Çocuklar Harika romanını okumuş muydunuz? Okuduysanız roman hakkındaki düşünceleriniz neler? Romanda en beğendiğiniz olay neydi? Aziz Nesin'den okuduğunuz başka romanlar var mı? Yorumlarda buluşalım!

Mizah, dünyamızı gülünç olmaktan kurtarır.


Çocukların anlayamayacakları hiçbir sorun yoktur.


Büyümüşlerle çocukların en büyük ayrılığı işte budur: Sizler de büyüdükçe bize benzeyecek, özdenlikten gittikçe uzaklaşacaksınız.


Bana öyle geliyor ki kadının kadın olarak erkeğin de erkek olarak ayrı ayrı şansları var. Tarihte birçok büyük, önemli kadın var. Acaba onlara, "Erkek olmak ister misiniz?" diye sorulsaydı erkek olmak isterler miydi? Hiç sanmıyorum. İster kadın ister erkek olalım kendi kendimizden memnunsak şanslıyız demektir.


Ne yapayım efendim, insan ne yapsa eski öğrendiğini birden unutamıyor.


Bu romanda, çocukların gözüyle büyüklerin nasıl göründüğü anlatılıyor.



6 yorum:

  1. Merhabalar.
    Önce bu güzel ve değerli kitabı bizlerle paylaştığınız için, haberdar ettiğiniz için ve kitabın içeriği ile bizi bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Kaleminize, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.

    Söz konusu kitabı, hem çocukların, hem de anne babaların gerçekten okuması gereken bir kitapmış. Aziz Nesin'i burada yadederek ışıklar içinde uyusun diyor ve Allah'tan rahmetler diliyorum.
    Srlam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için öncelikle çok teşekkür ederiz.

      Kesinlikle yazdıklarınıza katılıyoruz. Roman hem okunmalı hem de okutulmalı. Aziz Nesin her ne kadar bedeni olarak aramızda olmasa da fikirleriyle, arkasında bıraktığı eserleriyle her daim yaşamaya devam edecektir. 😇

      Sil
  2. Aziz Nesin; kitaplarıyla, şiir ve öyküleriyle bir edebiyat ustası. Her yaşın, her dönemin yazarı. Eserleri güncelliğini hiç yitirmiyor. Her okuyuşta farklı bir tat alıyorsunuz.
    "Şimdiki Çocuklar Harika" çocuk ya da yetişkinlere hediye alırken en çok tercih ettiğim kitapların ilk sırasında yer alır. Bir Pedagojik Formasyon kitabı gibidir.
    Mizah anlayışını düşündürerek, eğiterek aşılayan bir ustadan öğrenilecek ne çok şey var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Yazdıklarınıza bire bir katılıyoruz. Aziz Nesin'ler kolay kolay yetişmiyor bu ülkede. Her ne kadar bedeni olarak aramızda olmasa da fikirleriyle, arkasında bıraktığı eserleriyle her daim yaşamaya devam edecektir. 😇

      Sil
  3. İçerikten bağımsız olarak aklıma yaşadığım birşey geldi onu anlatmak isterim, affınıza sığınarak..
    Kızım 6. sınıftayken ona Aziz Nesin'in birkaç kitabını almıştım, teneffüste Matematik öğretmeni görmüş sana uygun değil okuma Aziz Nesin'i demiş, o da bu çocuk kitabı deyince hiçbir kitabını okuma demiş. Geldi, öğretmen zararlı senin için okuma dedi deyince, Aziz Nesin'in bütün kitaplarını alıp okul kütüphanesine hediye etmiştim tüm çocuklar okusun diye :) sonra ki sene de okulunu değiştirmiştim. Umarım çöpe gitmemiştir kitaplar..

    Kitaplar üzerinden bile ayrıştırma, beyin yıkama damgalama ve biz böyle insanlara çocuk emanet ediyoruz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için öncelikle çok teşekkür ederiz. Kesinlikle yazdıklarınıza katılıyoruz. Maalesef daha küçücük çocuklara kitaplar üzerinden ayrıştırma yapılıyor ki bu ayrıştırma Türkiye'nin önde gelen yazarına yönelik. Çok yazık... 😥

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.