24 Şubat 2019 Pazar

Hayvan Çiftliği | George Orwell

İngiliz yazar George Orwell ülkemizde daha çok ''1984'' adlı kitabıyla tanınır. Diğer bir kitabı olan ''Boğulmamak İçin'' de ses getiren bir kitap olmuştur.
Hayvan Çiftliği, onun çağdaş klasikler arasına girmiş ikinci ünlü yapıtıdır. 1940' lardaki 'reel sosyalizm'in eleştirisi olan bu roman, dünya edebiyatında 'yergi' türünün başyapıtlarından biridir. Hayvan Çiftliği' nin kişileri hayvanlardır. Bir çiftlikte yaşayan hayvanlar, kendilerini sömüren insanlara başkaldırıp çiftliğin yönetimini ele geçirirler. Amaçları daha eşitlikçi bir topluluk oluşturmaktır. Aralarında en akıllı olanlar domuzlar; kısa sürede önder bir takım oluştururlar, devrimi de onlar yolundan saptırırlar. Ne yazık ki insanlardan daha baskıcı, daha acımasız bir diktatörlük kurulmuştur. 
George Orwell, bu romanında tarihsel bir gerçeği eleştirmektedir. Romandaki önder domuzun, düpedüz Stalin'i simgelediği açıkça görülecektir. Öbür kişiler bire bir belli olmasalar da, bir diktatörlük ortamında olabilecek kişilerdir. Romanın alt başlığı Bir Peri Masalı'dır. Küçükleri eğlendirecek bir peri masalı değildir; ama roman, bir masal anlatımıyla yazılmıştır. İyi Okumalar...


12 yorum:

  1. Keyifle okuduğum bir kitap oldu Hayvan Çiftliği. 1984 daha çok tanınıyor ancak, Hayvan çiftliği okunması daha kolay bir kitap bence. ikisi de harika kitaplar.

    YanıtlaSil
  2. Beğenerek okuduğum ve tavsiye ettiğim bir kitap.

    YanıtlaSil
  3. Merakımı cezbeden kitaplardan biri bu..paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. okumak isteyip de bir türlü okuyamadığım kitap ...teşşekürler canım tanıtım için ...sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Okuması rahat ve sürükleyici bir kitap. İçerisinde gayet yerinde bir eleştiri ve hiciv de barındırıyor oluşu da ayrı bir güzel tabii.

    YanıtlaSil
  6. boğulmamak içim hiç duymadııım yaaa bakıyim bi :) hayvanat bahçesi :) küzeldi tabeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim Deeptone!

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.