26 Şubat 2019 Salı

Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap okuyanlar kesinlikle bunu bilir. Eğer siz bir kitap okuyorsanız yanınıza bir arkadaşınız gelir ve size şu eşsiz soruyu sorar: ''Kitap Okuma Alışkanlığını Nasıl Kazandın?'' Çoğumuz bu soruyu kesinlikle duymuştur. Sizi bilemem ama bana sıkça sorulan sorulardan birisidir. 

Kitap okuma alışkanlığı ''şıp'' diye kazanılmaz. Hiçbirimiz bu alışkanlıkla doğmadık sonuçta. Önemli olan bu alışkanlığı kazanmaktır. Zaten bu çamura ayağın dediğiyse seni kimse kitaplardan koparamaz. Bu arada siz nasıl kitap okuma alışkanlığınızı kazandığınızı yorumlarda belirtirseniz çok memnum olurum. Aramızdaki arkadaşlara da yol göstermiş oluruz. 

Gelelim bu alışkanlığı nasıl kazanacağımıza... İlk olarak kendinizi bir tanıyın. Nasıl bir müzik tarzını seviyor ve bunu dinliyorsanız kitaplarda da aynısını yapın. Tarzınızı seçin... Polisiye romanı mı, romantik bir roman mı yoksa bilim kurgu romanlarını mı okumayı seviyorsanız ilk başta o tarzdan okumaya devam edin. Bu alışkanlığı kazanana dek aynı türden devam edin. Eğer kazandığınıza eminseniz diğer türden kitaplara geçebilirsiniz. 

Ve sıkça yapılan hatalardan birisi de ilk kitabın kalın olmasıdır. Eğer kitap okuma alışkanlığınız yoksa kalın kitaplar sizin gözünüzü korkutur, okumak istemezsiniz. Bundan dolayı biraz daha az sayfalı kitapları tercih etmenizi öneririm. Kendinizi geliştirdikçe kalın kitaplara geçebilmeniz daha kolay olacaktır. Asla PES ETMEYİN! Okumaya son hızla devam edin. Çok sıkıcıymış, yazarın yazdıklarından hiçbir şey anlamıyorum demeyin. Kitaplarınızı yarım bırakmayın. Çünkü yarım bıraktığınız zaman diğer kitaplara geçmezin zor olabilir. Ama eğer bir kitap kurduysanız sizlere sözüm yok. Asla bu alışkanlık için geç kalmadın. İster bugün ister yarın ister on ay sonra olsun bu alışkanlığı kazanmış biri olarak yaşamına devam edeceksin. Önemli olan istikrarlı olmaktır. Eğer sen bir karar verdiysen onu gerçekleştirebilmek için bütün yolları deneyeceksin. Bir de dönüp bakacaksın ki ben neler yapmışım böyle? 

Bana soracak olursan ben kitap okuma alışkanlığımı 5. sınıflardayken yavaş yavaş başlamıştım. İlk olarak okuma tarzımı bulmaya çalıştım. Kendi kendime sordum: '' Ben neler okumaktan zevk alıyorum? '' Ve bu sorunun cevabını bulduktan sonra bir kitap kurduna döndüm. Youtube'dan özellikle Barış Özcan'ın videolarını, kitap önerileri olan sayfaları takibe alarak devam ettim. Önceki yayınlarımı takip ettiysen '' 2019'da Zinciri Kırma! '' kitap okuma alışkanlığınızı kazanmanızda önemli bir etken olabilir. Çünkü ben de önemli bir etkendi. Her yıl hedefime '' Her Gün Kitap Okuyacağım! '' yazarak devam ettim ve şimdi 3. yılımdayım... Her yıl kitap okunmayan günlerim giderek azalmaya devam ediyor. Siz de kendinizi bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Önemli olan başlamak. Asla bunu yapmaya geç kalmadın...

Sizlerin de kitap okuma alışkanlığı serüveninizi çok merak ediyorum. Arada bir Sıkça Sorulan Sorular hakkında böyle bilgilendirici yazılar yazmaya devam etmek istiyorum. Sizlerin de merak ettiği sorular veya önerileriniz varsa yorumlar kısmına yazabilirsiniz. Soru-Cevap şeklinde birlikte cevaplayabiliriz. Unutmayın ki önerileriniz her zaman dikkate alınıyor! İyi Okumalar...


24 yorum:

  1. Çok önemli konu.
    Özellikle eğiticiler öğretmenler bu makaleyi dikkat ile okuyup okullarda tatbik etsinler.
    Editöre teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Aslında bu konu sadece yazımdan ibaret değil maalesef... Ben de farkındalık yapmak istedim! 😁

      Sil
  2. Güzeldi teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. harika bir konu olmuş bu..ben 12-13 yaşlarındaydım..bir yaz tatili boyunca hastalık nedeniyle denize girmem yasaklanmıştı...bulunduğum yerde (babaanneminevinde ) arkadaşlarım da yoktu..işte o uzun kavurucu yaz günlerinde kitabın en güzel arkadaş olduğunu annemin tavsiyesi ile Enid Blyton un Maceracı yediler..Polyanna serisi..Heidi serisi..Ökkeşin Maceraları gibi Lassie gibi kitaplarla keşfetmiştim...sonra da kitapsız bir hayat düşünemz oldum tabii ki...Her şerde bir hayır vardır derler ya...sevgilerimle canım....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz asıl ben teşekkür ederim... 👍

      Sil
  4. Ben kitap okuma alışkanlığımı 8. sınıfta ufak ufak edinmeye başlamıştım hatta hiç unutmam ilk okuduğum roman Alacakaranlık'tı. Birde koran almıştım kitabı ahaah ne bilelim o zamanlar korsan yada orijinal kitabı. Ardından lise 2'de sıra arkadaşımla tanıştım ve kendisi tam bir kitap kurduydu. Sürekli okurdu ona baka baka bende başladım ve lise 2'den beri okuyorum en başlarda yılda 15-20 kitap okurken geçen yıl 52 kitap ile bitirdim. Bu yıl hedefim 60 ama bakalım daha yılın 3. ayına girmek üzereyiz ve ben sadece 1 kitap bitirdim ne yazıkki :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim... İnanıyorum ki hedefinizi tamamlayabilirsiniz!👍

      Sil
  5. Kitap okuma alışkanlığı kazanmak kolay birşey değil ve çoğu kişi nasıl yapacağını bilmiyor, birkaç kitap okuduktan sonra hemen bıkıp bırakıyor.Bu önemli konuyu çok güzel açıklamıssın tebrikler👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim Tuba'cım... 😊

      Sil
  6. tamda bana uygun bir yazı olmuş ama anladığım kadarıyla biraz geç mi kaldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Okumaya asla geç kalmadınız!

      Sil
    2. Bir şey değil... 👍

      Sil
  7. hımm bu yazını da koyarım bi ara bloguma, kelime bulu da, ben senin blogu toptan bloguma taşıyım barii :) ay bizim evde de annem babam çok kitap okur akşamları felan, onlardan gördüm tabii, ay beş yaşında okudum ilk romanları yaa, çocuk romanları, agatha ve jack london filan ilkokula başlamadan bi dolu okuduydum :)

    YanıtlaSil

  8. Pozitif alışkanlıklar ilk olarak aile üyelerinin rol model alınmasıyla edinilir. Kitap okuma da 5-13 yaş aralığında edinilen bir alışkanlık. Sonradan olmuyor. Bu nedenle evde ailelere ve okuldaki öğretmenlere büyük iş düşüyor. Kitabı sevdirerek okumayı keyifli hale getirmeleri gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Gerçekten çok haklısınız bu konuda. Çünkü ağaç yaşken eğilir!

      Sil
  9. Önemli bir alışkanlık için önemli tavsiyeler... Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  10. 10 yaşında şiir yazma alışkanlığımla başladı, kitaplarla olan aşkım. Şiiri daha iyi anlamak için, daha fazla şair okumaktan geçen bir yola adım atışım bu vesileyle oldu. Sonra romanlar, öyküler, felsefe kitapları... Sanırım çocuklar için resimli kitaplardan başlatmalı en iyisi alışkanlığa. Güzel bir yazı. Emeğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kesinlikle size katılıyorum.

      Sil
  11. Öncelikle teşekkür ederim.
    Bende kitap okuma alışkanlığı üniversiteye başlayana kadar sürdü . ilk okulda aşırı okuyordum . Lisede de çok okudum sonra ne olduysa üniversiteye başladım ve o okuma aşkı uçup gitti . Bir daha ne zaman başlarım bilmiyorum. Hala kitap okumayı seviyorum ama zaman mı yok yoksa tembellik mi bilmiyorum.
    Faydalı bir yazı inşallah bana faydası dokunur. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kitap okuma alışkanlığınıza yeniden kazanacağınıza eminim.

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.