20 Nisan 2019 Cumartesi

Haritada Kaybolmak ve Kraliçeyi Kurtarmak | Vladimir Tumanov

Herkese yeniden merhaba. Her okuduğumda zevk aldığım, her kelimesinde çok anlamlı evrensel mesajlar veren sevimli mi sevimli Vladimir Tumanov'un yazdığı iki eşsiz kitabı sizlerle paylaşmak isterim. Ama önemli hatırlatmada bulunmak istiyorum. Haritada Kaybolmak ve Kraliçeyi Kurtarmak kitapları bir seri değildir. Sadece aynı yazardan çıkmış ve beni iki kitapta çok etkilediğinden dolayı sizlere birlikte sunmak için bir başlık altında toplamak istedim. Eğer bu iki kitabı da okuduysanız yorumlar bölümünden görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın.

İlk olarak Haritada Kaybolmak; aileleriyle birlikte uzun süredir yaşadıkları sessiz ve sıkıcı kasabadan büyük kente taşınan Alt Kardeşler Chris ve Francis'in yaşamı, sinemadan dönerken yağmura yakalandıkları bir akşam hiç ummadıkları bir biçimde değişir. Daha doğrusu, bir karabasana dönüşür. Yağmurdan kaçmak için sığındıkları, tuhaf nesnelerle dolu dükkanda, izinsiz atıştırdıkları leziz şekerlerden dolayı çocukları hızla yaşlandırmaya başlar. Tek kurtuluş yolları, eski bir dünya haritasında beliriveren bilmeceleri çözmektir. Başlangıçta, kolay görünse de, peşlerine bir de hırslı muhabir Wrangler takılınca, hem ondan kaçmak, hem de yaşlanmanın ağırlaşan koşullarıyla baş etmek haritanın gizini çözmelerini neredeyse olanaksızlaştırır. Oğlunun sorun yaşadığı dersleri sevmesi için kitaplar yazan Vladimir Tumanov, bu kitabında coğrafyaya eğiliyor. İki kardeşin başlarına açtıkları dertten kurtulabilmeleri için, harita kullanma becerilerinin gelişmesi gerekiyor. Bilmecelerde ipuçları verilen ülkelerin, dünya haritası ve ansiklopedi kullanılarak bulunmasıyla ilerleyen roman, hem öğrenmeyi eğlenceli kılıyor hem de coğrafyanın yaşamımızdaki önemini vurguluyor. Eldeki verileri değerlendirerek problem çözmeye yönlendiren kitap, birbirinden ilginç bilmeceler sayesinde harita okumayı geliştirirken, ansiklopedi gibi başvuru kaynaklarından araştırma yapmaya da özendiriyor.

Diğer kitap ise Kraliçeyi Kurtarmak. Yolda bulduğu tuhaf kalemin, canını sıkan bütün matematik problemlerini çözüverdiğini fark eden Aleks, nasıl bir maceraya atılmakta olduğunu bilmemektedir. Kitaplığında ortaya çıkıveren esrarengiz kitap, hem onu hem de arkadaşları Sam ile Vanessa'yı neredeyse esir aldı. Kitapta anlatıldığına göre, Kral Rechner'in şatosuna kaçırılan Zümrüt Kraliçe Jayden'ın birbirinden ilginç matematik problemleri halindeki yüzlerce bilmeceyi çözmesi gerekiyordu. Bu zorlu bilmeceler çözüldükçe zindanların kapısı birer birer açılacaktı. Kraliçeye yardım etmek zorunda kalan üç kafadar için soluksuz bir mücadeleden başka kurtuluş yoktur. Bu zorlu bilmeceler çözüldükçe zindanların kapısı birer birer açılmaktadır. Rus asıllı Kanadalı profesör Vladimir Tumanov'u, çocuklara matematiği sevdirmek için bu kitabı yazmaya iten neden, yine oğlu Aleks. Onun, matematik çalışmak yerine fantastik romanlar okumayı yeğlediğini gören yazar, baştan sona zorlaşarak çözülmeyi bekleyen birbirinden ilginç matematik bilmecelerinden oluşan bu kitabı kaleme aldı. Bu kitabı, özellikle Kanada'da matematik öğretmenleri derslerde etkin olarak kullanmaktadır. Yazarın yine çocuklar için, zor bir konu olan coğrafyayla ilgili olan kitabı Haritada Kaybolmak ise dünyada ilk kez Türkiye'de yayımlanmıştır. İyi Okumalar!

Onca bilmece çözdün. Sona bir tane kaldı. Monoculus görevini yaptı. Gerisi sana kaldı.

Her bulmacanın seni götüreceği bir başka yer, dokunman gereken bir başka memleket. Onun için iyice tart bilgileri her sefer; ne kadar çok düşünsen o kadar bereket.

4 yorum:

  1. ay heey hiç duymadım ama ikisinin de konusunu sevdim. gizemli olaylar herhaldeee oleey not aldım :)

    YanıtlaSil
  2. Konular benimde ilgimi çekti.Guzel paylaşım için teşekkür 😊

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.