20 Nisan 2019 Cumartesi

Şermin | Tevfik Fikret

Herkese yeniden merhaba. Tevfik Fikret'in unutulmaz eseri Şermin'i hep birlikte detaylı bir şekilde inceleyelim. Aslında şiir kitaplarına pek ilgim olmamasına rağmen Şermin, çok etkileyici bir şiir kitabıydı. Şermin, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi adlı kompozisyon yarışmasında kazandığım bir kitap. Sizlere de bir önerim var. Eğer sizler de okullarınızda veya bulunduğunuz şehirlerdeki kompozisyon yarışmalarına katılmanızı öneririm. Yazdıkça kendinizi daha çok geliştiriyorsunuz. Herkesin böyle bir tecrübe sahibi olması gerektiğini düşünmekteyim. Peki sizin de benzer bir anınız varsa yorumlar kısmında bizimle paylaşmayı unutmayın. Ayrıca etkinliğimiz hala devam etmektedir. Siz de buraya tıklayarak etkinliğimize katılabilirsiniz. 

Şermin; çocuklar için Tevfik Fikret tarafından yazılan şiirler 1914 yılında yayınlanmıştır ve şairin son eseridir. Bu önemli eserin ilk şiiri İthaf, çocuk yuvalarının minikler üzerindeki olumlu etkisini göstermek için okul öğrencilerine ithaf edilmiştir. Şermin, edebiyatımızın ilk eğitsel çocuk kitabı ve çocuk şiiri alanındaki ilk yayınıdır. Kitabın ismi ise şairin genç yaşta ölen kız kardeşi Sıdıka Hanım'ın kızı olan yeğeni Şermin'den almaktadır. Kitaptaki şiirler tamamen sekizli hece ölçüsüyle yazılmıştır. Tevfik Fikret'in aruz ölçüsü yerine hece ölçüsünü kullandığı tek eseridir. İyi Okumalar!

Hepimiz doğanın birer acemi öğrencisiyiz. Tevfik Fikret

8 yorum:

  1. Lise yıllarımda öğretmenim hediye etmişti. Şiir kitabı sevmem, aslında şiiri sevmeyen bir insanım ancak bende okuduğumda beğenmiştim. İnsan birşeyin içine girmeden onun iyi mi kötü mü olduğuna karar veremiyor :) Okumayanlar için bende tavsiye ediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve öneriniz için çok teşekkür ederim. Kesinlikle size katılıyorum.

      Sil
  2. Eğitsel çocuk kitapları bence çok önemlidir Şermin de bu anlamda çok faydalı bir kitap tanıtım için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. ay bunu okumadım okuyum not aldım. klasikleri severim. olsun şiir olsuun onu da severims :)

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel bir kitabı ve çok önemli bir şairi yazmışsın. Teşekkürler..

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.