10 Mayıs 2019 Cuma

Çalıkuşu | Reşat Nuri Güntekin

Reşat Nuri Güntekin'in 1922 yılında yazmış olduğu eşsiz bir kitaptır. Türk Edebiyatında en çok sevilen klasik eserler arasında yer almaktadır. Ağırlıklı olarak Anadolu'da geçen ve arka planda Osmanlı'nın son yıllarını anlatan bir romandır. Kitabın son kısmı hariç ki bu bölüm dışarıdan bir gözlemcinin anlattıklarıdır. Romanın ana kahramanı Feride'nin hatıra defteri şeklinde yazılmıştır. Çalıkuşu, duygusal bir olayı anlatmakla birlikte dönemin toplumsal sorunlarının eleştirel olarak da ortaya koymaktadır. Çalıkuşu, Türkiye'de yeni ve modern bir dönemin başlamasını özendiren bir roman olarak kabul edilmektedir. Eğer Reşat Nuri Güntekin'in eşsiz kitaplarını okuduysanız yorumlar bölümünden görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Feride, küçük yaşta annesini ve babasını kaybeder. Teyzesinin korumasıyla bir Fransız yatılı okulunda okur. Yaramazlıkları yüzünden arkadaşları okulda ona "Çalıkuşu" adını takarlar. Feride, yaz tatillerini teyzesinin köşkünde geçirir. Teyzesinin yakışıklı oğlu Kamuran ile birbirlerini severler ve nişanlanırlar. Feride, düğün günü, bir kadının getirdiği mektuptan Kamuran'ın İsviçre'de iken Münevver adında hasta bir kızla ilişkisi olduğunu, ona evlenme sözü verdiğini öğrenir öğrenmez her şeyi yüzüstü bırakıp kaçar. Feride, Anadolu'nun çeşitli yerlerinde Zeyniler Köyü, Bursa, Çanakkale gibi yerlerde öğretmenlik yapar. Çok idealist bir kızdır. Güzelliği başına bela olur. Çeşitli dedikodular çıkar. Zeyniler Köyü'nde iken tanıştığı Doktor Hayrullah Bey'le Kuşadası'nda ikinci kez karşılaşır. Babacan bir adam olan Hayrullah Bey, Feride'yi kızı gibi korur; halkın dedikodusu üzerine onunla kağıt üzerinde evlenir; fakat aralarında sadece "baba - kız" ilişkisi vardır. Feride, öğretmenliğe başladığı yıllarda bir "günlük" tutmuştur. Hayrullah Bey bu defteri bulur, okur ve saklar. Hastalanınca, Feride'ye kendisinin ölümünden sonra teyzesinin yanına gitmesini ve verdiği kapalı zarfı Kamuran'a teslim etmesini vasiyet eder. Hayrullah Bey'in ölümünden sonra, vasiyeti yerine getirilir. Feride, zarfı Kamuran'a verir. Zarfın içinde Hayrullah Bey'in bir mektubu ile Feride'nin günlüğü vardır. Hayrullah Bey, Kamuran'a yazdığı mektupta Feride'yi bir daha bırakmamasını söyler. Kamuran mektubu ve Feride'nin günlüğünü sabaha dek okur ve her şeyi öğrenir. Ertesi gün gidecek olan Feride'yi bırakmaz ve evlenirler. İyi Okumalar!


14 yorum:

  1. En sevdiğim Türk romanı dersem abartmış olmam. Kaç kez okudum hatırlamıyorum, ne kadar sıcak, samimi bir anlatımı vardı? Hiç unutmam romanda Kamran'ın Feride'ye okulda getirdiği fondanlar, çikolatalar resmen canımı çektirirdi. Yalancı evlilik gecesi de çok duygulanmıştım onların baba - kız sarılmaları...babam demesi...
    Eline Sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kesinlikle okunması gereken bir roman.

      Sil
  2. Çalıkuşunu lisedeyken okumuştum ve günlerce aklımdan çıkmamıştı şimdiler de fırsat bulursam tekrar okuyacağım. :)

    YanıtlaSil
  3. en sevdiklerim arasındaaaaaa ve reşat nuri deeee hüseyin rahmi ile birlikteeee en sevdiklerim arasındaaaaa. bu yazarın bir dolu nefis romanı var yaaa :)

    YanıtlaSil
  4. bir deee şunu deyiim. bu son kitap yorumlarının hepsisii çok iyiydi yaaa. yanii kişisel dil değil dee genel dil kullanmışsıın :) makale gibii. çok iyiiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun ve iltifatın için çok teşekkür ederim.

      Sil
  5. Benim okumaya başlamama neden olan kitaplardan. Kaç kez okudum sayamadım. Oğlumun listesinde var ama henüz derslerden okuyamadı:) Hele Aydan Şener ve Kenan Kalav'ın oynadığı dizisine hastayım. Onu da kaç kez izledim :)

    YanıtlaSil
  6. MErhaba yazın için tesekkurler. Zamanında hem kitabını okudum hem filmini izledım yetmedi Fahrıye evcen Burak Özçivit çiftinin bas rol aldıgı dizisını de izledim,

    YanıtlaSil
  7. güzel bir kitap benim için ayrı bir yeri var :)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.