9 Mayıs 2019 Perşembe

Forsa | Ömer Seyfettin

Ömer Seyfettin'in en çok okunan kitaplarından biri olan Forsa'yı çoğumuz ilkokul zamanlarında okuduğu, çok etkilendiği bir kitap olmuştur. Kara Memiş'in vatan aşkıyla yanan bir denizci ve Turgut Reis'in Osmanlı Donanması'nın kaptanı olarak zihinlerimizde kazınmıştır. Eğer Forsa'yı siz de okuduysanız yorumlar kısmından bizlere görüşlerinizi paylaşabilirsiniz. 

Kara Memiş, namı Osmanlı denizcileri arasında yayılmış bir deniz askeridir. Bir gün Malta adası kuşatmasında Kara Memiş esir alınır. Zaman içerisinde Maltalı deniz korsanları tarafından yıllarca gemilerde forsa olarak çalıştırılır ve yaşlanınca korsanlar tarafından adada başı boş bir şekilde bırakılır. Kara Memiş 40 yıl boyunca her zaman Türk denizcilerin geleceğini hayal eder. Rüyasında gelen Türk gemileri yardımıyla içinde bulunduğu tutsaklıktan kurtulduğunu görür. Yine bir gün aynı rüyayı gördüğü sırada rüyası gerçek olur ve Türk gemileri gerçekten de gelir. Gelen gemilerin yanına gider ve askerlere kendisini tanıtır. Kendisinin eski Osmanlı Denizcisi Kara Memiş olduğundan bahseder ve askerler bu durumu kaptanlarına iletirler. Kara Memiş kaptanın yanına götürülür ve bu sefer de kendisini kaptana tanıtır. Bunu duyan Turgut Kaptan onun esir tutulduğu kırk yıl süresince tüm halkın onu merak ettiğini ve Kara Memiş’in kolundaki izi göstererek kendisinin onun oğlu olduğunu söyler. Kara Memiş kırk yıllık esaretinden kurtulurken kırk yıl sonra oğluna da kavuşur. Malta Adası kuşatmasında kendisinin de yer almasını isteyen Kara Memiş’e oğlu Turgut Reis babasının yaşlı olduğunu söyleyerek babasına engel olmaya çalışır fakat Kara Memiş yaşlılığına aldırmadan Malta kuşatmasına katılır. İyi Okumalar!


4 yorum:

  1. ilk okulda okumuştum.

    YanıtlaSil
  2. ay ömer seyfettinin öykülerinin çizgi romanlarının olduğu bi kitap okuduum. severiim amaa sait faik daha çoook :)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.