11 Mayıs 2019 Cumartesi

Zehra | Nabizade Nazım

Türk Edebiyatında ilk köy romanı olan Karabibik'ten altı yıl sonra yayınladığı Zehra ile birlikte Tanzimat döneminde önemli bir aşamayı vurgular. Önemli yazarlarımızdan birisi olan Nabizade Nazım'ın diğer kitaplarını okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Eğer Zehra'yı okuduysanız yorumlar bölümünden görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Zehra, zengin bir tüccarın kızıdır. Öksüz büyümüştür ve kıskançtır. Babasının katibi Suphi'yle evlidir. Kocasını gözünden bile kıskanırken, bir de onun evdeki güzel cariye Hüsnücemal'i sevdiğini öğrenmesi, Zehra'yı çileden çıkarır. Cariyeyi evden kovar. Zehra'nın sinirli halinden yılmış olan Suphi karısını sevdiği halde, Hüsnücemal'e aşık olduğunu iyice anlayarak boşanmayı göze alır, cariyesiyle evlenir. Yeşilköy'de bir eve taşınır ve Zehra'yı yüzüstü bırakır. Hüsnücemal'den öç almak isteyen Zehra, Suphi'yi ondan soğutmak çaresi arar. Ürani adında çok güzel bir Rum yosmasını bir aracı kadın aracılığıyla Suphi'ye tanıştırır. Ürani, Suphi'yi nazla kendine bağlar. Başka erkeklere bakıp kıskandırarak ilgisini sürdürmekle kalmaz, çılgına çevirir. Suphi artık ne Hüsnücemal'e ne de Zehra'nın babasından kalan ticarethaneye uğrar. Hüsnücemal çocuğunu düşürür, intihar eder. Öte yandan Zehra Suphi'nin katibi Muhsin'le evlenmiş, ticarethanenin yönetimi ona geçmiştir. Suphi, git gide parasız kalır. Ürani onu küçümsemeye başlar. Sonra bir gün artık işe yaramaz bulup atar. Suphi beş parasız, bekar kalınca sokaklara düşer. Bir gün iyice sarhoş olup Ürani'yi yeni dostuyla birlikte öldürür. Mahkeme, delil yetersizliğinden Suphi'yi beraat ettirirse de böyle bir serserinin, İstanbul'da kalmasını doğru bulmayarak Trablusgarp'a sürülür. Zehra'nın hala sevmekte olduğu Suphi'nin başına kıskançlık belasıyla açtığı dertlerden çok acı çeker. Suphi'nin kimsesiz kalan annesini sokakta ölmüş görünce, vicdan azabından yataklara düşer. Bir daha kendine gelemez ve ölür.


6 yorum:

  1. deep den gördüm geldim, nabizade nazım edebiyatta olmazsa olmazlardan bir tanesidir :)

    YanıtlaSil
  2. heey bunu okudum ama unutmuşum. yazını okuyunca hatırladııım. ne intikam amaaa sonu daha da kötü eveeet. ayyy popülerleri okuyoduuun şimdi klasiklere geçtin bakıyoom. araba sevdası çokoş baak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Arada bir klasikler gerekiyor.

      Sil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş teşekkürler. Okumuştüm.

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.