23 Eylül 2019 Pazartesi

Ağaç Ev Sohbetleri #4

Herkese yeniden merhaba. Bu haftanın ağaç ev sohbetleri de başlıyor. Zaman su gibi akıp gidiyor. Bu haftayla beraber dördüncü kez sizlerle birlikte, sorunlarımızı, görüşlerimizi dile getiriyoruz. Bu etkinlikte siz de söz sahibi olabilirsiniz. Tartışmak istediğiniz veya herhangi bir konuda farklı görüşleri merak ediyorsanız, katılın derim! İyi Okumalar...

Blog sayfanızın içeriği farklı olabilir ama genel ortak bir katılımla farklı görüşleri okumak, tanımadığımız blog arkadaşlarımızı veya yeni katılanları tanımak aracılığıyla bu etkinlikte tanımış olacağız. Taha' nın da dediği gibi bir nevi kalabalıktan kaçıp, bir ağaç evde toplaşıp sohbet etmek. Haftanın sonunda da konuyla ilgili içerik yazan bütün bloggerların linki paylaşmış olacak. Böylece bu etkinlik unutulmayacak. Önceki haftanın yazılarına buradan ulaşabilirsiniz. 

Evet! Beklenen an geldi. Bu haftanın tartışma konusunu Kaystros Thyra belirledi. Onun blog sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Sorusu şöyle: Özgür olduğunuzu düşünüyor musunuz? Özgürlük sizin için ne anlam ifade ediyor? Size göre özgür olmanın sınırı nedir?

Evet soru çok net ve basit. Bana göre özgür değiliz, hiçbir zamanda olmayacağız. Neden mi? Çünkü özellikle ülkemizde özgür kelimesi bence kullanılmıyor. Özgür kelimesinin anlamına buradan ulaşabilirsiniz. Özgür olmak bana göre herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya, şarta bağlı olmayan, serbest, hür demek. Evet bu zamanda özgür olabiliriz, fakat nasıl bir özgürlük orası pek açık değil. Özgür olmak her aklına gelen şeyi söylemek değildir fakat düşünce özgürlüğü fazlaca kısıtlanmakta. Düşünce özgürlüğü olmayan bir ülkede özgürlük kavramının ne demek olduğunu maalesef tartışamayız. Gerçek şu ki biz farklı görüşlerden korkuyoruz. Eleştirmekten, eleştiri almaktan çekiniyoruz. Neden? Çünkü korkuyoruz. 

Düşünce özgürlüğünün olmadığını Twitter üzerinden anlayabiliriz bence. Herkes takma isimlerle, konumunu ikide bir değiştirerek sistemi veya bir kişiyi eleştirmeyi bu yollardan yapabiliyor. Aman bana bir şey olmasın, aman başımıza bir şey gelmesin diye. Gerçekten çok acı bir durum bence. İnsan düşündüğünü açıklayamıyorsa özgürlük ne ki? Sadece bir kelime... 

12 yorum:

  1. Ooo güzel bir konu yine, bu hafta ben de katılayım aranıza (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Yazını çok merak ediyorum.

      Sil
  2. Ben de bu ülkede özgür olmadığımızı düşünüyorum İrem, sana katılıyorum. Güzel yazın için ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Yorumun içim çok teşekkür ederim. Kesinlikle haklısınız. Uzun da olsa akıcı bir yorum bence 😁

    YanıtlaSil
  4. çok iyi sölemişsin. düşünce özgürlüğü. bu özgürlük konusunda en çok senin bu yazını beğendim. kısa ve tam doksandan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım! Farklı konulardan da yazmak iyi geliyor...

      Sil
  5. Çok doğru söylemişsiniz.İnsan fikirlerini paylaşmaktan bile korkuyor.Bu algıdan kurtulmak istiyorum artık.

    YanıtlaSil
  6. Özgürlük keşke kelime anlamında durduğu gibi durabilse ama hep eğreti, yarım ve yetersiz.. Bence de hiç bir zaman özgür olmayacağız, bu sadece bizim toplumumuz için değil tüm toplumlar için geçerli en baştaki sebep: yaşamak için bile bir çok kural ve kalıba girmek zorundayız. Oysa kimse sormadı doğarken, çalışmak istiyor musun diye. Bir çok yerden bakılacak bir konu. Güzel bir yazı olmuş. :)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.