17 Ekim 2019 Perşembe

Ağaç Ev Sohbetleri #7

Herkese yeniden merhaba. Günler su gibi akıp gitmekte. 7. hafta ile baş başayız. Bu haftanın konusunu da ben belirledim! Biraz geç oldu fakat yetiştirmeye çalıştım. Bu haftada Taha ve Edischar katılamayacak. Aslında ben de son anda yanıtlıyorum. Okul, kelime-bul.com, kitabımı yazmaya dalmışken kendimi zor buldum.

Bu etkinlikte siz de söz sahibi olabilirsiniz. Tartışmak istediğiniz veya herhangi bir konuda farklı görüşleri merak ediyorsanız, katılın derim! Blog sayfanızın içeriği farklı olabilir ama genel ortak bir katılımla farklı görüşleri okumak, tanımadığımız blog arkadaşlarımızı veya yeni katılanları tanımak aracılığıyla bu etkinlikte tanımış olacağız. Taha' nın da dediği gibi bir nevi kalabalıktan kaçıp, bir ağaç evde toplaşıp sohbet etmek. Haftanın sonunda da konuyla ilgili içerik yazan bütün bloggerların linki paylaşmış olacak. Böylece bu etkinlik unutulmayacak. Şimdiden iyi okumalar... Sonraki hafta için konu önerim: Ölmeden önce yapılacak listende neler var? Ya da sadece bir yıl ömrün kaldığını söyleseler ölmeden önce neler yapardın?

Bu haftanın konusunu da ben belirledim. Bu haftanın ağaç ev konusu ise; Türkiye' nin eğitim sistemi sizce nasıl? Sınav sistemi ve ezberden yana olan bu eğitimi destekliyor musunuz? Siz öğrenciyken en çok neyden zorlandınız?

Öğrenciyim ve eğitim sistemiyle iç içe yaşıyoruz. Yani yaşananlara birinci dereceden tanık oluyoruz maalesef. Bu konu hakkında milyonlarca sayfa yazı yazabilirim fakat sizi de yormak istemiyorum. Ülkemizdeki hem sınav sistemi hem de eğitim sistemi gerçekten de... Maalesef bu konu hakkında iyi düşüncelere sahip değilim. Bence ülkedeki çoğu öğrenci benim düşündüğüm gibi düşünüyorduk. Buna kesinlikle eminim. Ezberle eğitim filan olmaz. Ezber sadece anlık bir kurtuluştur. Örneğin ben ezberlediğim saçma sapan konularını şimdi hiçbir şey bilmiyorum. Neden? Öğrencileri denek olarak kullanıyorlar. Zırt pıt eğitim sistemi değişiyor. Bu konu hakkında kelime-bul.com' da yazmış olduğum blog konularına buradan bakabilirsiniz. 

81 milyon kişiyiz değil mi? Biz 81 milyon içindeki en iyileri seçemiyor, seçtiklerimizi de hayatını sömürüyoruz. Böylelikle beyin göçü son hızla devam ediyor. Neden??? Ben okuldayken şahidim. Ne öğretmenler ne de öğrenciler ne yapacağını bilmiyor. Müfredat ikide bir yenileniyor. Çıkan çıkana giren girene... Ondan sonrada niçin uluslararası sınavlarda başarısız? Özellikle lise ve üniversite sınavlarında da belli oluyor. Sorular iptal ediliyor ya da o soruları çözülebilecek metotları öğrenciler bilmiyor. Hatta öğretmenler bile takılıyor. Maalesef ben de bu eğitim sisteminin kurbanlarından birisiyim. Okullarda laboratuvarlar yok ki öğrenciler deney yaparak öğrensin. Onun yerine tahtaya yaz konuyu anlat, saçma sapan bir sürü test çöz, eee sonra? Ezber, ezber ezber! Öğrenciler neyi bildiklerini bile bilmiyorlar. Okuduğunu anlatamıyor ve yazamıyorlar. Bir de okul saatleri öğrencilerin bir gününü yok ediyor. Ne özel hayatları kalıyor ne de aktivite yapabilecekleri bir vakit. 

Eğitim sistemi ezberden yana. Sizi de bu konuyla ilgili boğmak istemiyorum ama gerçekleri de susarak kapatmak mümkün değil. Çünkü SUSAMAM! En kısa zamanda bu eğitim sistemi değişmezse bizi karanlık günlerin pençesinden kurtulabilmek görünmüyor. Her gün daha kötü her gün daha kötü bir günle karşı karşıya kalacağımız günleri kimse görmek istemez fakat gerçek maalesef bu. Keşke eğitim sistemimiz çok güzel olsaydı da bu yazıyı yazmamış olsaydım... Sizin de bu konudaki düşüncelerini çok merak ediyorum. Sonraki hafta için takipte kalın!

18 yorum:

  1. çok iyi açıklamışsın ve düşüncelerin ne güzel :)

    YanıtlaSil
  2. Şu ezberci sistemden ben de nefret ediyorum.Ezberin iyi bir yöntem olduğunu anıyorlar ama ben 1 yıl önceki ezberlediğim şeylerin neredeyse hepsini unuttum.Çok saçma.İnsanın okuma hevesini içlerinden alıyorlar.Sonra öğrenciler neden bu kadar başarısız neden bu kadar tembel.Biliyorum beni eleştirenler de olacaktır,sen diğerleri gibi olma sürekli ezber yap diyenler.Benim okuldan başka hayatımda var hiç kusura bakmasınlar.Bu ezberci sistemin acilen değişmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Çok iyi açıklamışsın. Benimle aynı fikirde olan arkadaşlarımızı görünce yalnız olmadığımı görmek umut verici.

      Sil
  3. Sevgili İrem Can, böyle bir konu belirlediğiniz için çok teşekkür ederim. Ancak genelde eleştirilere baktığımda sistem üzerinde yoğunlaşma var. Bu da bireysel anlamda bizlerin bir fikir sunmasına imkan vermiyor. Çünkü sistem konusu yetkililerin düzeltmesi gereken bir konu. Bence sorular bireysel olarak bizler bahsedilen konularda neler yapabiliriz? şeklinde olsaydı daha faydalı olabilirdi diye düşünüyorum. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun ve önerin için çok teşekkür ederim. Ben bu biraz daha sistemi eleştirmeye dayalı yazdım. Diğer görüşleri de çok merak ediyorum.

      Sil
  4. Söylediklerine aynen katılıyorum. Bir de bize o kadar büyük yükler yüklüyorlar ki.
    Lisede bir sınıf arkadaşımın Alman bir arkadaşı bir günlüğüne bizim sınıfımıza konuk olmuştu. Bizim derslerimize girdiğinde işlediğimiz konuları ve çözdüğümüz soruları gördüğünde şok olmuştu. Bizimle yaşıttı ve Almanya'da bizim işlediğimiz konuların üniversite düzeyinde olduğunu söyledi. Onların şuan işlediği konuları sorduğumuzda farkettik ki bizim 7. Ve 8. Sınıfta işlediğimiz konularla aynıydı.
    Değindiğin konu çok önemli bir konu. Emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle katılıyorum. Ben de Almanya’da kısa bir dönem okumama rağmen oranın eğitim sistemi her şeyiyle mükemmeldi. Keşke biz de böyle olabilsek...

      Sil
  5. son yazımdasın ciciiii :)

    YanıtlaSil
  6. Bence artık kelime bul a konuk olma zamanı geldi :)

    YanıtlaSil
  7. ezberci eğitimin sorun olduğunda herkes hemfikirdir sanırım. okuldayken beni en çok zorlayan şey de buydu. şimdi mezunum ama 4 yılda ezberlediğim çoğu şey hayal meyal aklımda. şimdi oturup hepsine baştan çalışıp sınav derdi olmadan öğrenmem lazım ki kendimi geliştirebileyim. bu da epey vakit alacak. okuldaki o 4 yılın daha verimli geçmesi gerekirdi.
    bu arada kelime bula zaman zaman bakıyorum çok faydalı içerikler var orada da çok hoş fakat oyunları nasıl oynayacağımı bir türlü bulamadım yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Oyunlar daha aktif değil. Beğenmene çok sevindim. Blog içerikleriyle uğraşırken bloggerda olmak biraz zor oluyor. :)

      Sil
  8. ağaç ev 8 için önerin tımams güzeel :) pazartesi akşamı yazarıms :) ben de düşündüm bikaç konu sölücem sana ve edişe :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Olsun fark etmez benim için. Ağaç Ev Sohbetlerini devam ettirelim de. :)))

      Sil
  9. eğitim sisteminin bozuk olduğuna kesinlikle katılıyorum. Öğretmenleri yeterince yetiştirmeden habire sistem değişiyor :(( öğretmenleri sınavla almak yerine her sene yeterlilik sınavı yapabilirler bence. Bir de bu işi sadece para olarak gören çocukları sevmeyenler keşke öğretmenlik yapmasa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle haklısınız!

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.