21 Kasım 2019 Perşembe

Farkında Ol!

Herkese yeniden merhaba. Farkındalık Kuşağı' nın ilk yazısıyla sizlerle birlikteyim. Bütün konuları hazladım ve sizlere sırasıyla paylaşmak için can atıyorum. Bu haftanın konusunu da hayranı olduğum Joker' den geliyor. Konumuz bizlerle ilgili. Tabi alıntılarda Joker' den...

Joker' in çıkan yeni filmini izleyenler bilir. Gerçekten çok güzel ve etkileyici bir Joker izledik bence. Filmi izledikten sonra Joker' e hak verdim doğrusu. Aslında DC sinematik evreninde kötü bir karakter olmasına rağmen bu filmde anlatılan onun geçmişi ve nasıl Joker' e dönüştüğüne tanık olduk. Tabi ki bu filmden bir sürü mesaj vardı. Filmin her sahnesinde Joker' i kendi yerime koydum ve onu kesinlikle anladım. Tabi ki sonradan delirmeye başlıyor ama asıl konu onu Joker' e dönüştüren etkendi. 

Arthur -bildiğimiz Joker' in kendisi- geçmişinde yaşadığı aile içi şiddetten etkilenmesi ve ona kalıtsal bir hastalığa sürükleyen bu olayın onu derinden etkilemesiyle başlıyor. Gülme hastalığından dolayı hayatla başa çıkmak, insanlarla olan ilişkileri giderek azalıyor. Yani kısacası toplumdan dışlanmış bir Arthur görüyoruz. Hayallerinin peşinden gitmek isteyen fakat onunla dalga geçilerek, küçümseyerek ve toplumdan dışlanması onu git gide uçuruma götürüyor. Filmdeki beni en çok etkileyen olaydı. Ne kadar insanlara nazik davransa da hastalığı onu geri çekiyor. Filmi kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Çünkü yazdıklarımı daha iyi anlamanız için filmi didik dikik incelemelisiniz. Arthur' un günlüğü de dikkatimden kaçmadı. Bana göre Joker, çocukluğunu yaşayamamış bir yetişkin. Toplumda onu dışlanmasıyla içine kapanık bir ruh haline bürünüyor ve geri döndürülemez bir Joker' e dönüşüyor. Filmdeki dönüşler gerçekten çok güzeldi. 

Benim Arthur' dan yani Joker' den öğrendiğim bir sürü şey var. Gerçekten kendinizi sorguluyorsunuz. Hiç tanımadığınız birisinin nasıl toplumu ele geçirdiğini görüyorsunuz. Hastalığı olan birisini toplumdan ayırmamalı, onu daha yakından tanımamız gerektiğini, dışlanmamayı öğretti. Ne kadar iyi birisinin nasıl kötü birisine dönüştüğünü... Joker tam olarak bir ikon haline geliyor Gotham şehrinde. Haksızlıkları, açlığı, ırkçılığı ve baş kaldırmayı Gotham şehrinde izliyorsunuz. Tabi bunun öncüsü de bir nevi Joker oluyor. Ne kadar kötü bir karakter olsana bana göre filmde nasıl iyi bireyi Joker' e dönüşmesine tanık oluyorsunuz. Arthur' dan Joker' e geçişte de inanılmaz ruh değişimi, dansları ve düşünce yapısına hayran kalıyorsunuz. 

Şunu asla unutma gülerken kaybettiklerini ağlayarak geri kazanamazsın.

İnsanlar, dünyanın onlara izin verdiği ölçüde iyidirler. İşler çığırından çıktığında, sözde medeni geçinen bu insanlar, birbirlerini yiyecek. 

Bu şehir daha klas bir suçluyu hak ediyor ben de onlara bunu vereceğim. 

Bu dünyada hayatta kalmanın tek mantıklı yolu, kural tanımamaktır. 

Eskiden hayatımın trajedi olduğunu düşünürdüm, aslında komediymiş. 

12 yorum:

  1. Gerçekten çok etkileyici bir filmdi. Her sahnesinde filmin içindeydim, sanki bizzat ben yaşamış gibiydim onları. Normalde de fazla etkilenirim filmlerden ama burada konu oyunculuktu. Çok başarılı ve gerçekçiydi. Gözlerim dolarak izledim.
    Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim. Evet gerçekten de harika bir oyunculuk izledik!

      Sil
  2. merdivenlerdeki dansı ve son sahne çok iyidi. ama ara sahneler gereksiz uzatılmıştı. güzel filmdi . dün izledim :))

    YanıtlaSil
  3. Güzel ve kapsamlı bir tanıtım olmuş İrem Can, emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. ne güzel anlatmışsın evet joker demekki iyi bi insana dönüşecek iç güce sahip değilmiş herhaldesi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim canım! :)

      Sil
  5. It's so impressive! Your explanation about the Joker disorder is helpful to understand his psychology.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you so much for your comment. You are absolutely right. Unfortunately, we are too blind to recognize the people around us. That's what the Joker says.

      Sil
  6. Bu sondaki sözlerinden çok etkilenmiştim ben de. Gerçekten muazzamdı filmin her anı. Çok da güzel anlatmışsın vermek istediği fikirleri. Eminim çoğu kişi Joker'e hak vermiştir onun gelişimini filmde izlediğinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Evet kesinlikle haklısınız.

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.