15 Aralık 2019 Pazar

Romeo ve Juliet | William Shakespeare

Herkese yeniden merhaba. Klasiklerden asla vazgeçmediğimi biliyorsunuzdur. Defalarca okumama, izlememe rağmen bıkmadığım bir şaheser; Romeo ve Juliet. Nice şarkıların sözlerine anlam kattı nice filmlere ilham kaynağı oldu. Peki size neler kattı? Yorumlar bölümünden görüşlerinizi yazmayı unutmayın. Gelelim William Shakespeare' nin unutulmaz eserine...

Sözlerle anlatılabilir mi, bir acının derinliği... Konuşabilir miyiz, hissedemediklerimizi... Romeo ve Juliet gibi delicesine sevmişsek birini. Tarih boyunca iki düşman aileye mensup, sevgililerin ölümsüz aşkları dolanmıştır dilimize. Aslı ile Kerem, Leyla ile Mecnun misali. Romeo ve Juliet' de ailelerin düşmanlığına rağmen, baş koymuşlardır aşkın yoluna. Bu öyle bir aşktır ki, anlatılmaz. Onlar gönül verseler de birbirlerine, bakalım kader yollarını birleştirecek mi?

Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, Romeo ve Juliet' de birbirinden farklı pek çok toplumda benzerleriyle karşılaşılan trajik bir ilişkiyi, düşman ailelerin çocukları arasında doğan aşkı ele alır. Romeo ile Juliet' in umutsuz aşkını romantik örgüsünün yarı karanlık örtüsüyle sarmalayan eser, buna rağmen insan ilişkilerini gerçekçi bir anlayışla gözler önüne serer.

Juliet: Binlerce kez iyi geceler sana!
Romeo: Binlerce kez beter olsun gece, senin ışığın yoksa...

Gençlerin sevgisi yüreklerinde değil, gözlerindeymiş meğer. 

İç çekişlerin buğusuyla yükselen bir dumandır sevgi. 

En tatlı bal bile tadıla tadıla bıkkınlık verir, aynı lezzet iştahı köreltir. Onun için ölçülü sev de, uzun sürsün sevgin. 

Neden böyle güzelsin hâlâ? Yoksa Ele avuca sığmayan ölüm mü âşık oldu sana? İnanayım mı, o iğrenç canavarın bu karanlıkta Sevgilisi olasın diye seni sakladığına? 

10 yorum:

  1. malesef daha önce hiç okumadım ama çok heveslendim şimdi :)

    YanıtlaSil
  2. en büyük şekspiir :) bunun filmi de iyiii :)

    YanıtlaSil
  3. Yazımdaki yorumunu bayıldım İremcim! :)

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabı İş Kültür Yayınlarından okuyacağım inşallah:)

    YanıtlaSil
  5. Tarihi Asansör ışıkları altında okunası bir kitap! Herkesin yakından bildiği ve herkesin akıllarında yer eden şaheser...

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.