18 Şubat 2020 Salı

Bağımlı Olma Bağlı Ol

Herkese yeniden merhaba. Farkındalık Kuşağı serisi son hızla devam ediyor. Bu haftanın konusu hem sizlerden gelen önerilerle hem de kompozisyon yarışması için bu hafta erkenden paylaşmak istedim. Konumuz ''Bağımlılık''. Sadece bir konuda bağımlılık başlığını değil de genel olarak bunu ele alacağım. Sizler de bu seriye yorumlar bölümünden konu önerisinde bulunabilir, görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bağımlılık, bağımlı olma durumudur. Ülkemizin ve dünyanın en büyük sorunlardan birisi olan bağımlılık, sadece kişiyi değil, etrafındakilerine de maddi ve manevi zarar verebilmektedir.

Bağımlılığın birçok türü vardır; madde bağımlılığı, tütün ve alkol bağımlılığı, teknoloji bağımlılığı, kumar bağımlılığı... Bu bağımlılıklar maalesef saya saya bitmez. ''Bir kereden bir şey olmaz.'' ile başlayan ve sonu gelmeyen alışkanlıklar insanı hem fiziksel hem de ruhsal olarak bunalıma sokar. Çevre ile ilişkisini keser ve aile kavramını ortadan kaldırır.

Madde bağımlılığı hem ülkemizde hem de dünyada gençlerin kuyuya düşürüldüğü bir oyundur. Özellikle de sayısal verilere bakıldığında madde bağımlılığı en çok genç yaşlarda başlamıştır. Günümüzde de bu sayı gittikçe daha da erken yaşlara doğru gitmektedir.

Tütün ve alkol bağımlılığı da özellikle genç yaşlarda başlayan ve maalesef sonu gelmeyen bir illet olarak tanımlamak daha doğru bence. Başlayanların çoğu bırakmaya çalışsalar bile bunu başaramıyorlar ya da diğerleri gibi kısa hayatlarının sonuna kadar bu bağımlılıkla yaşamaya devam ediyorlar.

Kumar bağımlılığı da diğer kötü alışkanlıklardandır. Ama bu alışkanlık diğerleri gibi fiziksel olarak vücuda zarar vermese de ruhsal ve ekonomik açıdan sıkıntıya sokan ve yine bir başladın mı sonu gelmeyen bir çarka dönüşüyor.

Teknoloji bağımlılığı. Günümüzün en büyük problemlerinden birisi. Popülerlik açıdan değerli olarak görülen ve maalesef herkesin elinde zorunlu olması gereken akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve dahası... Popüler kültürün de etkisi olan ve bu bağımlılığın küçük yaşlardan başlaması insanı asosyal yaparak yeteneklerini görmesini engelliyor.

Genel olarak bağımlılıklara baktığımız zaman hepsinin bir ortak özelliğinin var olduğunu görüyoruz. İnsan kendisini bir toplum içerisine kazandırmak, popüler olmak gibi uğraşlar veriyor. Tabi ki de bu durumu hepimiz yapıyoruz. Kendimizi bir topluma, bir gruba bağlamak istiyoruz. Fakat bazıları bunu kötü yolla deneyimliyor. ''Bir kereden bir şey olmaz.'' ya da ''Bununla daha olgun görünüyorsun.'' gibi söz ve davranışlar kişinin hoşuna gidiyor ve ilk adımını atıyor. Bir derken iki oluyor, üç, dört, beş... Sonu gelmeyen bir başlangıca doğru sürükleniyor. Özellikle de madde, alkol, tütün ve kumar bağımlılığı bu yolla gelişiyor ve dünyadaki birçok gencin hayatına karabasan gibi çöküyor.

Unutmayalım ki bu bağımlılıktan kurtulmak ve korumak bizim elimizde. Ülkemizde ve dünyada bağımlılıklarla ilgili kurulan yardım kurumları, dernekler; vatandaşı ve özellikle de gençleri bilgilendirmek en önemli faaliyetlerdendir. Çünkü bu konuda ne kadar bilgili, anlayışlı olursak bağımlılıklarla solan genç hayatları da kurtarabiliriz. Özellikle de sayısal verilere bakıldığında bağımlılıkların en çok görüldüğü ülkeler daha çok toplumun gelişmediği, sosyal ve ekonomik açıdan sıkıntıda olan topluluklar. Bundan dolayı ne kadar birbirimize bağlı olursak, bu kötü alışkanlıkların git gide azalacağını ve gelecek için sağlıklı nesiller yetişebileceği bir topluma dönüşebiliriz. Önemli olan bağımlı olma, bağlı ol!



9 yorum:

  1. Bağımlılık deyince ilk akla gelenler kötü alışkanlıklar oluyor. Meselâ kitap okumaktan, yazmaktan kendini alamayanlar, elinden müptelâsı olduğu bir müzik aletini düşürmeyenler var. Kimileri belli bir sanat dalını yaşam sebebi görüyor. Bu tür pozitif alışkanlıkları bağımlılıktan farklı mı düşünmek lâzım bilmiyorum:)
    Diğer taraftan kötü şeylerin bağımlısı olmak sinsi bir mikrop gibi beden ve ruhumuzu esir alan bir illet. Sinsi diyorum çünkü insan bu tür bağımlılıkların zararını bilir buna rağmen onlardan vazgeçemez. Bir tür mazoizm!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Tabi ki de diğer bağımlılıklar da var. Ben daha çok günümüzde sıkça gördüğümüz bağımlılıkları yazmaya çalıştım. Maalesef insanın olduğu her yerde değişik şeyler görmek mümkün. :)

      Sil
  2. Sloganını çok sevdim, anlamlı. Kötü bağımlılıklar belirgin olsa da iyi görünümlü kötü bağımlılıklar da var. Bunları da aşmak gerek. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Beğendiysen ne güzel! :)

      Sil
  3. Yorumun için çok teşekkür ederim. Maalesef günümüzde bağımlılıklar giderek arttığı için böyle bir yazı yazmaya karar verdim. Bu yazılarımın çoğu hatta hepsi insanın kusurları... :)

    YanıtlaSil
  4. Bağımlılık çok kötü bir şey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle çok kötü. Özellikle bir daha bırakamayanlar için.

      Sil
  5. çok güzel konu yazmışsın güzel dee :) sevgi de öyle di mii, bağımlı olmadan bağlı olmalıııı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim canım! :)

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.