3 Nisan 2020 Cuma

Geri Dönüşüm

Herkese yeniden merhaba. Farkındalık Kuşağı son hızla devam ediyor. Sizlerden gelen konu önerileriyle devam ettirdiğim bu serinin bu haftaki konusu Geri Dönüşüm. Aslında hiçte duymadığımız bir kelime değil bence. Sıkça karşılaştığımız fakat yerine getirmediğimiz bir eylem olarak hatırlayabiliriz, sizce?

Geri dönüşümü ne kadar da önemsemesek de çok önemli bir döngüdür. Sadece biraz önemsemekle bu döngüye katkıda bulunabilirsiniz. Maalesef ülkemizde geri dönüşüm pek de kullanılmıyor. Aramızda bu döngüye katkıda bulunan güzel insanlar var fakat yeterli değil. Sonuçta 82 milyonuz. Bu seriyi de biraz farkındalık yaratmak, küçücük bir şey de olsa nasıl zararlar verebileceğimizi ve geri döndürülemez bir sona yaklaştığımızı göstermek istiyorum. Geç değil, ne kadar zarardan dönülse kar. Bu bilinci oturtmak ve küçük yaşlardan itibaren geri dönüşüme önem vermek gerekiyor. Özellikle de veliler ve öğretmenler ne kadar küçüklere uyulması ya da yapılması gereken davranışları gösterseler de onların da yapmadığı şeyler var. Örneğin bir çocuğa siz geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu anlattınız. Gün geldi elinizde ya bir kağıt ya da geri döndürülebilir bir atık var. Onu eğer genel çöpleri atarsanız çocuğu ne kadar eğitmiş olacaksınız? Sonuçta o da düşünmez mi? Sonuçta ilk başta bizler örnek olmalıyız ki gelecek nesiller bunu alışkanlık haline getirebilsin. Aslında geri dönüşüm uzun vadede bir yatırımdır.

Örneğin bir cam şişenin doğada kendi kendini yok etmesi tam tamına 4000 yıl sürüyor. Kağıt da ise 3 ay, pil 300 yıl, plastik poşetler 100 yıl, plastik tabaklar ise 500 yıl ve daha fazlası... Bunlar sadece bir örnek. Daha neler var neler. Denizlerin, okyanusların dipleri nelerle dolu. Araba lastikleri, poşetler, piller, telefonlar... İnsanoğlu gerçekten de bu dünyanın sahibi olmaya çalışıyor. Her yerde onun çöpleri var. Toprakta, havada, suda el izleriyle dolu. Peki bunu durdurabilir miyiz? Aslında herkes bu konuyu ciddiye alırsa bunu başarabiliriz. Sonuçta küresel ısınmayla dalga geçenlerle dolu dünya. Fakat bizler bir farkındalık yaratırsak geri dönüşümü daha da arttırabiliriz. Sonuçta her yaptığımız bize kat ve kat daha kötü bir şekilde döner. Biz doğayı korumazsak o da bizi korumaz. Biz suyumuzu korumazsak o da bizi korumaz. Sonuçta doğa bizden üstün değil mi? Bir kere yok oldu ve şimdi buradayız. Kendini yeniledi, güçlendi ve bizler meydana gelip ona zarar vermekten başka bir şey yapmadık. Ne kadar da bencil bir varlık insanoğlu.

Peki bu geri dönüşüm işlemi nasıl yürütülüyor? İşte 4 adımda geri dönüşüm!

  • Kaynakta Ayrıştırılması: Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayrılarak biriktirilir.
  • Sınıflandırma: Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır.
  • Değerlendirme: Atıklar, fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.
  • Yeni Ürünü Ekonomiye Kazandırma: Geri dönüştürülen ürün, yeni bir malzeme olarak kullanıma sunulur.

Daha güzel, sağlıklı ve huzurlu bir dünyada görüşmek üzere...


9 yorum:

  1. Birde ilave olarak ileri dönüşüm denen bir olay var. Bir tane eski gömlekten bebe elbisesi yapmak gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Aslında uygulamamız gerekiyor. Eski diye atmamak gerekiyor.

      Sil
  2. korona geri dönüşümü de çöpe attı, tek kullanımlık maskeler, poşetler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle, gördüğüm her yerde kullanılmış maskeler var. :(

      Sil
  3. sıkı kontroller ve cezalar olmadıkça herkesi buna alıştırmamız zor görünüyor ama biz yine de elimizden geleni yapalım :)

    YanıtlaSil
  4. ne güzel konular buluyon sen :) derler yaaa, hihihi, geri dönüşüm muhteşem olacaak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kelime oyunu baya güzelmiş, aslında aklıma gelmedi. Onu da yazabilirdim. :)

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.