15 Nisan 2020 Çarşamba

Yabancı | Stephen King

Herkese yeniden merhaba. Stephen King'in en beğendiğim kitaplarından olan Yabancı'yı sizlere tanıtmak isterim. Ben bu kitabı aldığımda yazarın son kitabıydı fakat şimdi öyle değil. Bunu kesinlikle söylemeliyim ki yazar efsane biri. Kitaplarını her okuduğumda diyorum ki bunu nasıl yazmış, nasıl kurgulamış diye. Gerçekten hiç Stephen King romanı okumadıysanız bir başlayın derim. Benden söylemesi. Kararsız da kaldıysanız Yabancı ile başlamak en iyisi bence. Eğer bu şaheseri okuduysanız yorumlar bölümünde görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Şehir parkında, vahşice katledilen on bir yaşındaki bir erkek çocuğunun cesedi bulunur. Görgü tanıklarının ifadelerine göre katil, İngilizce öğretmeni, şehrin Küçükler Beyzbol Ligi'nin koçu ve herkesin çok sevdiği Terry Maitland'dır. Parmak izi ve DNA sonuçlarıyla desteklenen diğer kanıtlar da tartışılmaz biçimde onu işaret etmektedir. 

Bu korkunç cinayetin dehşete düşürdüğü Dedektif Ralph Anderson, eskiden kendi oğlunun da koçluğunu yapmış olan zanlının, bir beyzbol maçının ortasında, herkesin gözü önünde tutuklanması emrini verir. Ne var ki, Maitland cinayetin işlendiği gün başka bir kentte bir konferansta olduğunu iddia eder ve bu, ilerleyen günlerde tanıklarla, kamera görüntüleriyle doğrulanır. 

Ralph Anderson ve Bölge Savcısı Bill Samuels bu şaşırtıcı gelişmenin yarattığı çelişkiyi çözmek için delillerin izini sürmeye devam ederken, cinayeti aydınlatmaya çalışan herkes bilinmezliklerle ve tehlikelerle dolu bir anafora doğru sürüklenmektedir. Stephen King yine hayal gücünün sınırlarını zorluyor, yine usta bir hikaye anlatıcısı olduğunu kanıtlıyor. Kaçırılmamalı!

Gerçek, ince bir buz tabakasıdır, ama çoğu insan, hayatı boyunca bunun üstünde paten kayar ve hiç içine düşmez.

Kendimi bir Kafka romanının içine tıkılmış gibi hissediyorum. Ya da 1984. 

İyiyim, iyiyim. Aslında hiç iyi değildi. Sanki dünya bir yana eğilmişti ve o da ucundan aşağıya kayabilecekmiş gibi hissediyordu. 

İnsan her günün tadını çıkarmalıydı, çünkü hayat kısaydı; tamam, bunu anlıyordu ama bu kadarı da çok fazlaydı. 

Hızlı okuyanlar çok uzun kitapları bir oturuşta bitirebilmekle övünürler ama aslında sadece temayı anlamışlardır. Ayrıntılarla ilgili bir şey sorsanız cevap veremezler. 

10 yorum:

  1. hımms king seviyoom bunu hatırlamadım ama bakayım okuruuum :) ay bir de dean koontz var o da çok fenaaaa :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir tavsiyeye benziyor İrem'ciğim. Alıntılarını da çok beğendim. Teşekkür ederim, emeğine sağlık canım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için asıl ben teşekkür ederim canım!

      Sil
  3. Merhaba İrem. O kadar kitap okudum ama Stephen King'in kısa bir öyküsü haricinde hiçbir kitabını okumadım. Bu tavsiyeni göz önünde bulunduracağım.

    Bu arada herkese açık bir kitap mimi başlattım. İlgilenirsen seni de mimlerken görmek isterim. Kalemin daim olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun ve beni mimine etiketlediğin için çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Stepen King kitaplarını severim.
    Özellikle alıntılar yapmanız hoşuma gitti. :)
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Bu yazarın 40 civarı kitabını okudum. King son dönemlerde polisiye denemelerine başladı. Mr Mercedes serisini açıkcası beğenmedim. Fakat bu kitap ilgimi çekti. İnceleme için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.