16 Mayıs 2020 Cumartesi

Ağaç Ev Sohbetleri #38

Herkese yeniden merhaba. Ağaç Ev Sohbetleri'nde 38. haftadayız. Seri bir şekilde ilerliyoruz... Kusura bakmayın bu sohbetimiz bazı sebeplerden dolayı geçikti.

Bu etkinlikte siz de söz sahibi olabilirsiniz. Tartışmak istediğiniz veya herhangi bir konuda farklı görüşleri merak ediyorsanız, katılın derim! Blog sayfanızın içeriği farklı olabilir ama genel ortak bir katılımla farklı görüşleri okumak, tanımadığımız blog arkadaşlarımızı veya yeni katılanları tanımak aracılığıyla bu etkinlikte tanımış olacağız. Bir nevi kalabalıktan kaçıp, bir ağaç evde toplaşıp sohbet etmek. Haftanın sonunda da konuyla ilgili içerik yazan bütün bloggerların linki paylaşmış olacak. Böylece bu etkinlik unutulmayacak. Şimdiden iyi okumalar...

Bu haftanın konusunu da Aysu belirledi: Kelimeleri çok değerli buluyorum, kendimizi ifade etmemizi sağlıyorlar ve günlük hayatımızda çok önemli bir yer kaplıyorlar. Bu yüzden sorularımı kelimeler ve kelimelerle bir yönden ilişkili olan dil hakkında seçeceğim. Dil konusuna girmişken ilk olarak olmazsa olmaz bir soru sormak istiyorum: Dilimizin içerisinde bulunan yabancı sözcüklerle ilgili ne düşünüyorsunuz? İkinci ve son olarak da sizin için değerli olan, ister günlük hayatta sıkça kullandığımız ister dilimizin derinliklerinden gelen, bilinmedik bir sözcük söylemenizi istiyorum. Bu sözcük hakkında bir şeyler de duymak isterim! Sizin için neden değerli olduğu gibi :)

Çok uzun ve güzel sorularla Aysun bizleri karşılıyor. Evet dilimizde pek çok yabancı sözcük var. Onları da sık sık kullanıyoruz. Örneğin; selfie, story gibi kelimeler dilimize yapıştı. Çoğumuz onların Türkçe karşılığını bile bilmiyoruz. Örneğin ben de Türkçe'sini kullanmıyorum. Çünkü alışmışız öyle kullanmaya. Dil çok önemli bir iletişim aracıdır. Teknolojinin gelişmesi, artık dünyanın küçüldüğü bir dönemdeyiz. Dünya'nın uçtan uca her yeriyle iletişim halindeyiz. Bundan dolayı da dilimizde pek çok yabancı sözcüklerde evimize konuk oluyor.

Benim kullanmayı en çok sevdiğim kelime Reputation. Ün, şöhret demek. Aslında bu kelime Taylor Swift'in albüm ismiydi. Şimdiden önerimde bulunayım; dinlemeyi unutmayın. Son yıllarda en güzel albümlerden birisi diyebilirim. Aslında birden çok da olabilir ama aklıma şuan bir şeyler gelmiyor. Çok sık kullanıyoruz da aslında. Peki sizler neler düşünüyorsunuz?

13 yorum:

  1. reputation dinleyeyim :) ben de selfie gibi kalıplaşmış kelimeleri kullanıyorum :)

    YanıtlaSil
  2. Ya iyi güzel de, konuştuğumuz dil biraz bozulmuyor mu bu şekilde? Tamam karşı değilim, hepsini, dünya dillerinin tamamını öğrenelim, sorun yok. "Let's take a selfie" tamam "Hadi bir selfi çekelim" her iki dilden ortaya karışık oluyor.
    Eleştirmiyorum, teknoloji ve iletişimin doğal sonucu ama yine de garip bir durum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle haklısın!

      Sil
  3. Yorumun için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Dilimiz çok zengin ve çok güzel. İnşallah bu konudaki hassasiyetimiz artar İremciğim. Teşekkürler canım 😊🤚

    YanıtlaSil
  5. Heyy! Yabancı dillerden Türkçeye geçen sözcükler fazlasıyla yerleştiler dilimize, küçücük çocuklar bile bunları öğrenip kullanmaya başlıyor böylece bu sözcüklerin kullanımı daha da alışılageldik bir şey oluyor :l Cevabın için çook teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  6. ha haa taylor a bağladın konuyu yaniiiii :)

    YanıtlaSil
  7. Evet artık kökleşmiş vaziyette dilimizdenmiş gibiler. Ama ben de karşı olanlardanım. Üstelik bu şekilde dilimiz "aslında kimliğimiz olan dilimizi" kendi ellerimizle asimile etmiş oluyoruz. Ayrıca da ifadeye yüzeysellik kattığını düşünüyorum. Bunun yerine karşılığını bulup kullanmak gerekli. Kaldı ki tam karşılığı yoksa da ne demek istediğimizi başka kelimelerle anlatabiliriz. Sevgilerle:)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.