19 Mayıs 2020 Salı

Bir Milleti Baştan Yaratan Nutuk

Herkese yeniden merhaba. Bugün 19 Mayıs, Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Bu özel günde ben de Nutuk'tan ve kompozisyon yarışmasına teslim ettiğim yazımı sizlerle paylaşmak istedim.

Mustafa Kemal Atatürk; "Efendiler, bu nutkumla, milli varlığı sona ermiş sayılan büyük bir milletin, istiklalini nasıl kazandığını, ilim ve tekniğin en son esaslarına dayanan milli ve çağdaş bir devleti nasıl kurduğunu anlatmaya çalıştım. Bugün ulaştığımız sonuç, asırlardan beri çekilen milli felaketlerin yarattığı uyanıklığın eseri ve bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir... Bu sonucu, Türk gençliğine emanet ediyorum." diyerek bizlere emanet ettiği Nutuk adlı şaheseri okumayan genç kalmamıştır. Özellikle Atatürk'ün ne gibi zorlukların yaşandığını, Türkiye Cumhuriyetini nasıl kurduğunu bizlere yani gençlere, gelecek nesillere aktarabilmek için bu şaheseri yazmıştır. Bu yıl da 19 Mayıs'ın 101. yıl dönümünü kutluyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehitlerimizi saygı ve özlemle anıyorum...

Ya İstiklal Ya Ölüm
19 Mayıs 1919. Yurdumuzda umudun tükenmeye başladığı bir zamanda Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk milleti için ''Bu millet esir yaşamaktansa ölse daha iyidir.'' diyerek Samsun'a çıkması ve bağımsızlık meşalemizin fitilini ateşlediği bir gündür.

O gün Samsun'da farklı bir güneş doğdu. Milli egemenliğin, iradenin, cumhuriyetin güneşi! Bandırma'dan inerken takındığı tavır ve duruşu daha o zamandan yeni devletin kurulacağını müjdeliyordu sanki. Azim ve kararlılığın vücut bulmuş haliydi.

Samsun'a adımını atar atmaz ülkenin vahim durumunu, Havza ve Amasya genelgelerinde açık açık ortaya döktü. Genelgelerinde yer alam ''Ülkeyi, halkın azmi ve kararı kurtaracaktır.'' maddesiyle bir bir planladı adımlarını. Yeni bir millet doğmalıydı, kendi egemenliğine sahip, aydın bir millet...

Samsun'dan Erzurum'a, Sivas'a, Sakarya'ya uzanan uzun soluklu bir mücadele olacaktı. Sadece kendisi değil, devleti ayakta tutan halkın da mücadelesi olacaktı. Halkta birlik ve beraberlik duygusunu, iradesini uyandırmış olması, onları örgütlemesi, özellikle milli egemenlik ve bağımsızlık kavramlarını her zaman ön planda tutması bir diktatör olmadığının apaçık göstergesiydi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün tek istediği mutlak sahibi olacağı bir devlet kurmak değil, destanı yıllar boyu anlatılacak, halkın sözü geçtiği bir cumhuriyeti yaşatmaktı. O gün Karadeniz her zamankinden daha hırçındı; dalgalar kıyılarla mücadele edercesine vuruyordu, martılar o korkunç rüzgara karşı kanat çırpıyor, bulutlar güneş ile savaşıyordu adeta.

19 Mayıs 1919 bir milletin var olma mücadelesinin adıdır. Samsun'la başlayan bu yolculuk Erzurum ve Sivas kongreleri, 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması ve 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla sonuca ermiştir.

Milletimiz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bu mücadeleyi büyük fedakarlıklar ve başarılarla süslemiştir. 19 Mayıs aynı zamanda ''milli egemenlik'' kavramının da ortaya atıldığı bir sürecin ilk adımıdır. Bu tarihten sonra Türk milleti geleceğini yine kendisinin belirleyebileceğini iyice kavramış ve millet olarak topyekün bir kurtuluş mücadelesi başlatılmıştır.

Başkamutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet var olması için en büyük desteğin gençlerden geleceğini çok iyi bildiğinden dolayı 19 Mayıs'ı bizlere, yani gençlere armağan etmiştir.

İşte Atatürk, ''doğum günüm'' dediği 19 Mayıs'ı halk egemenliğine sağlam bir temel üzerine oturttuğu Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve ilelebet yaşatmak bizlerin elinde. Bu nedenle bizler Türk gençliği olarak bu görevi layıkıyla gerçekleştirmeliyiz ki Türkiye Cumhuriyeti Atatürk'ün de dediği gibi ilelebet payidar kalsın...

Ne Mutlu Türk'üm Diyene!


10 yorum:

  1. Paralomız Ya İstiklal Ya Ölüm diye başlamıştır Kurtluş Savaşı ilk temelleride 19 Mayıs 1919 da Samsun'da atılmıştır. 19 Mayıs Atatürk'ü anma, gençlik ve spor bayramımız kutlu olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Sonsuza dek!!! :)

      Sil
  2. Mustafa Kemal Atatürk'ün felsefesi uzun yıllar el üstünde tutulmaya devam edecek. Çünkü aklı ve bilimi her şeyin üstünde tutuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle, ilelebet!

      Sil
  3. Nutuk u sakin kafayla herkes okumalı bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle! Her gencin okunması gereken bir başyapıt...

      Sil
  4. çok severiim. ilkokul öğretmenim hediye etmiştii :)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.