4 Mart 2021 Perşembe

Kitap Biti Nedir? | Kitap Bitinden Kurtulma Yolları

Herkese yeniden merhaba. Bugün hepimizin aklına takıldığı ''Bu kitapların sayfaları neden sararmış?'' sorusunu biraz da olsa gidermeye çalıştım. Kitap biti nedir, onlardan kıymetli kitaplarımızı nasıl koruruz gibi kafaları karıştıran bütün sorular bu yazıda!

Peki kitaplarımı neden ters çevirdim? Açıkçası bu uygulamayı severek takip ettiğim Bookinstagram RüyaKitap sayesinde keşfettim. Kendisini kesinlikle takip edin. Hem kitap önerileri hem de çekilişleriyle göz kamaştıran bir kitapsever. Ben de onun sayesinde bu uygulamayı keşfettim ve sizlere paylaşmak istedim. Çünkü bu konuda birçok soru geliyordu bana. Kitaplar biraz zaman geçtiğinde sayfalarının sararması, kitapların şekillerinde değişmeler gibi fiziksel değişimleri sık sık duyuyordum. Ben de bu vesile ile sizlere bu yazıyı hazırladım. Bakalım sonuçlar nasıl olacak? Ayrıca bu uygulamayı denedikten sonra yorumlar bölümünden deneyimlerinizi de yazın. İşe yaradı mı? Kitapların sararma oranlarında değişiklikler oldu mu? Hep birlikte görürüz böylece. Bunu önceden deneyimleyen varsa aşağıdaki yorum bölümünde yorumlarınızı bekliyoruz.

Kitap Biti Nedir?

Düzenli olarak temizlenmeyen raflarda beliren kitap bitleri değerli kitaplarınıza büyük zararlar verebilir. Kitap biti nemli, sessiz yerleri seven insana zararı olmayan bir böcek türüdür ve düzenli bakımı yapılmayan kütüphanelere ve odalara evlerini kurarlar. Duvar kâğıtlarının ve mobilyaların altına, rafların derinliklerine saklanır ve ortamın uygun olduğunu düşündükleri zaman beslenmeye başlarlar.

Kitap Bitinden Kurtulma Yolları

Gözle göremediğiniz kitap bitleri, kitaplarınıza zarar verir ve sayfalarını sarartan küçük canlılardır. Senede en az 1 kez tüm kitaplarınızı ters çevirip 1 hafta havalanmalarını sağlamalısınız. Bu bir hafta çok değerli. Özellikle de kitaplığınız bir cam kenarına yakınsa bu daha iyi çünkü havalanması daha kolay olacaktır. Kitaplarınızı ters çevirdiğinizde onları daha rahat bir konumda sıralayın. Kitaplarınız sıkışık olmasın. Yoksa bu bir hafta uygulama boşuna gidecektir. Eğer herhangi bir kitabınızın sayfaları sararmış ise bu kitabı diğer kitaplardan ayırın. Ayrılmayan sayfaları sararmış kitaplar diğer kitaplarınıza da geçecektir. Yandaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi kitaplarımı ters çevirdim ve aradaki bazı kitapları çıkardım. İkinci rafta sağ taraftaki kitap örneğin sararmış. Kitaplar sadece kitap bitinden değil kaliteli basılmayan kitaplarda bir süre sonra sayfaları sararmaya başlar. Ya da yılların getirdiği karışıklıklar kitaplara da yansır. Kitaplığımı ters çevirdiğimde gördüm ki temizliği iyi yapıyormuşum. Birkaç kitaptan başka diğer kitaplarım hala hayatta. 😄

Evinizde büyük bir temizliğe girişmeden önce kitaplığınızı ters çevirip öyle başlamanızı öneririm. Böylece kitaplığınızı da temizlemiş olursunuz. Ardından kitaplardan toz ve gözle görülmesi zor olan kitap bitleri dağılsın. Zaten kitap bitleri gün ışığı gördüğü an yere düşüp öleceklerdir. Herhangi bir ilaca gerek yoktur. İsterseniz bir gün kitaplığınızı da havalandırabilirsiniz. Araştırdığımda da kitaplıkları temizlerken temizlik suyuna çok az bir elma sirkesi ve karbonat ekliyorlarmış. Bilmiyorum etkisi ne kadardır fakat malum şu günlerde sirkeler ile iç içe yaşarken, sirkenin kokusunu bir kilometre uzaktan alabiliyorken kitaplıklar çoktan sirkelenmiştir bence. Temizlik bitince hemen kitaplarınızı yerleştirmeyin. Birkaç gün kitaplığınız hava alsın. Ondan sonra kitaplarınızı ters çevrilmiş bir şekilde kitaplığınıza yerleştirin. Kitaplarınızın arası çok sıkışık olmasın. Aralardan gerekirse birkaç kitap alın ki iyice havalansınlar.

Ters Çevrilmiş Kütüphane Keyfi

Açıkçası ters çevrilmiş kütüphane görüntüsü çok hoş. Kitapların beyaz sayfaları, temizliğin verdiği keyif anlatılamaz. Sizlerin de yorumlarınızı merakla bekliyorum. Bunu denedikten sonra yorumlar bölümünden deneyimlerinizi yazmayı unutmayın. Kitap biti uygulamasını denerken çok heyecanlandım sizlerle paylaşmak için. Kitapları ters çevirdikten sonra iyice bir temizlik sürecinden sonra kitapların rahat bir nefes aldığını gördüm. Zaten sık sık kitaplığımı temizlediğim için çok uzun sürmedi. Hızlıca yaptım bitti.

Şunu da belirtmem gerekir ki Akdeniz bölgesinde yaşadığımdan dolayı nem de fazla yaz aylarında. Bu yüzden sık sık kitaplarımı kontrol ediyorum. Bir de kitaplarımı arkaya kadar itmiyorum. Arkasında da boşluk bırakıyorum. Belki bundan da dolayı kitaplarım sararmamış olabilir. Çünkü arkadan da havalanıyordu kitaplar. Sizler de kitaplarınızı kitaplığınızın sonuna kadar itmeyin. Boşluk olsun ki kitaplar nefes alabilsin. Fotoğrafı tek bir kitaplıktan çektim. Sonuçları daha rahat görebiliriz diye. Bakalım, bunu her ay yapmayı düşünüyorum ben. Peki siz?

Tekrardan bu uygulamayı bizlerle paylaşan RüyaKitap sayfasına çok teşekkür ederim. Sayfasını da dediğim gibi kesinlikle takip edin. Çok faydalı bilgiler ve heyecanlı çekilişler mevcut. Kendinize çok iyi bakın, kitapla kalın. Seviliyorsunuz!

45 yorum:

  1. İremciğim bizim evde yok Allah'tan böyle bir sorun. Ama şikayet eden çok insan var. O yüzden böyle faydalı bir içerik üretmen çok yerinde olmuş. Tebrikler canım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için ben teşekkür ederim. Aynen, bana da bu tür konularda çok soru geliyordu. Ben de açıklayabildiğim kadarıyla yardımcı olmak istedim. Faydalı olduysa ne mutlu bana. :)

      Sil
  2. Kitaplığımda böyle bir durum var mı bakmak hiç aklıma gelmemişti açıkçası ama şimdi yazını okudum da hafta sonu bakayım :) teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim yorumun için. Bakalım sonuçlar nasıl olacak?

      Sil
  3. Ben de Instagramda görüp yaptım. Bir süredir ters duruyorlar. Görünümü çok hoş. Sorunum şu ki, yeterli alanım yok kitaplar için. 😌

    YanıtlaSil
  4. Aaaa bit miymiş o ? Teşekkürler İrem sayende öğrenmiş oldum ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Faydalı olduysa ne mutlu bana.

      Sil
  5. Bilmeden kitap bitlerini yok ediyormuşum ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Aynen ben de fark ettim. 😅😅

      Sil
  6. Çoğu kişi bilmiyor, yazın çok faydalı olacak😊 ben devamlı kitapları ters çeviririm, elimden geldiğince dikkat ederim. Yıllardır böyle bir sorunum olmadı o yüzden😊 emeğine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet, bana gelen sorular da çoğunlukla bununla ilgili olduğu için paylaşmak istedim. Yararlı olursa çok güzel olur. 😅

      Sil
  7. Ben o sararmaların, çay veya kahve içerken okuduğum kitaplarda olduğunu sanırdım hep :-)) Bunu gerçekten duymamıştım daha önce, öneri için teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Denemeyi unutmayın... :)

      Sil
  8. Mükemmel bir konu hakkında yazı olmuş :) Önceden duymuştum bunu. Faydalı bir yazı olmuş emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için ben teşekkür ederim. Beğenmenize çok sevindim... 😃

      Sil
  9. Uzun zamandır yapmak istiyordum. Hayat bunu da unutturdu bana. Sayende hatırladım. En kısa zamanda yapacağım. Sararmış kitaplarım var. Onları nereye koysam acaba? Ah bu yer sıkıntısı! Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet yer sıkıntısı olabiliyor maalesef... 😄

      Sil
  10. Kitap biti ifadesini ilk defa duydum açıkçası. Kitaplarla çok haşır neşir olamadığım buradan da belli sanırım. :(

    Bu konularda detaylı bir araştırma yapan kişilere çok yardımcı olacaktır bu yazınız. Tebrikler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana. 😅

      Sil
  11. Kebikeç nedir?

    kelimenin aslı süryanice'dir. (ya da kebikec'in kökeni konusunda en en sevilen yorum budur.)

    kitapları her türlü haşerattan koruyan bir melek adıdır.

    genellikle "ya kebikec" şeklinde yazılır.

    Ya da kitap sonuna eklenen duadır. Dua, haşere savar özelliği taşır. Ona inanılır.

    YanıtlaSil
  12. Ben hiç bakmadım kitaplar normal renginde gibi görünüyor. 🤭😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. O zaman senin kitapların hava alıyor. Yani geniş alanı varsa ve temiz tutuluyorsa değişiklik olmaz. 😂😅

      Sil
    2. Yeni salonda olduğu için sürekli havalandırılan alan orasıda. Büyük ihtimalle ondandır. :D

      Sil
    3. Aynen. Çünkü benimki de öyle. :)

      Sil
  13. Ilk defa duyduğum bir bilgi oldu ve gerçekten çok şaşırdım. En kısa zamanda uygulayacağım teşekkür ederim Irem Hanim🙂 Ayrıca linki biliyorum,kitabınızı mutlaka almak istiyorum, sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Bu yöntemi hiç bilmiyordum. Ben de kitaplığı temizleyeceğim zaman yapmayı deneyeyim. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  15. Faydalı bir yazı olmuş bu uygulamayı bilmiyordum ben de deneyeceğim kesinlikle :) Teşekkürler böyle faydalı yazılar bekleriz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim... Tabii ki buldukça sizlerle paylaşacağım.

      Sil
  16. Vallahi ilk defa böyle birşey duydum. Kütüphanesine hayli kıl bir insan olarak önerilerinizi uygulayacağım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Deneyimlerinizi de yazmayı unutmayın!

      Sil
  17. ben bunu geçen yıl öğrendim aralık ayında çevirdim ve ders sınav yoğunluğundan dolayı 1 ay elimi süremedim öyle havalandılar bayağı :) sonra da bir güzel sildim kitaplığı düzgünce yerleştirdim. bundan sonra her yıl bunu yapmaya devam edeceğim. benim de sararanlar olmuştu. bir de arkaya kadar itiyorum ben de onu yapmayım en iyisi. benn ankaradayım pek nem yok ya o yüzden kitapları uzun yıllar sonra ters çevirip havalandırsam bile çok da sorun olmamış yani bu zamana kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Açıkçası burada nem yüzde yüz olduğundan hep dikkat ediyorum. Gelecek deneyimlerini merakla bekliyorum.

      Sil
  18. İlk duyduğumda çok şaşırmıştım.Öyle bir şeyle karşılaşmadım ama bunlar aklımda bulunsun.Emeğine sağlık😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Yardımcı olduysa ne mutlu bana... :)

      Sil
  19. Benim eski kitaplarım sararmıştı çok üzülmüştüm. Bu bilgileri öğrendiğim çok iyi oldu :)

    YanıtlaSil
  20. Benim evimdede var bu kitap biti duvarlarda siyah diski birakirmi acaba ilacla gecmiyor kitap bitine cok benziyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumun için çok teşekkür ederim. Belki olabilir. İstersen bir hafta boyunca kitaplığın bir boş kalsın, havalansın. Eğer yardımcı olmazsa başka bir şey de olabilir.

      Sil
  21. kitap biti ilk defa duydum bilmedigim birşey rastlamadım başıma gelmedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumun için çok teşekkür ederim. Umarım başına gelmez. Tanıdığım birçok arkadaşım bu durumdan muzdarip oldu.

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.