1 Nisan 2021 Perşembe

Edebiyat Yarışmaları | Yazma Yeteneğinizi Geliştirin

Herkese yeniden merhaba! Bugün hem biraz sohbet hem de bu yazı yazma yeteneğinin geliştirilmesi hakkında konuşalım dedim. Çünkü bu konuda bana birçok soru geliyor. İlk kitabını nasıl yazdın, yazma yeteneğini nasıl geliştirdin gibi. Ben de bu yayınımda aklınızda takılan soru işaretlerini elimden geldiğince silmeye çalışacağım. Eğer sormak istediğiniz farklı sorular varsa bu yayında geçmeyen, aşağıdaki yorumlar bölümünden veya sosyal medya hesaplarımdan bana ulaşarak sorularınızı gönderebilirsiniz. Seve seve yardımcı olurum.

Bu yazımda diğer yazılarımdan farklı olarak edebiyat yarışmaları üzerinden yazma yeteneğini ele alacağım. Bir diğer yayımında da sizlerin sıkça sorduğu soruları maddeler halinde yanıtlayacağım. Yani bu yazımın altında gelecek sorular bir diğer yayında paylaşılacaktır. Bu yüzden sormak istediklerinizi buradan sorarsanız size daha hızlı bir dönüş sağlayabilirim. Ayrıca yazımda da yayınlayacağım için daha detaylı bilgiler verebilirim. O zaman her şeyi açıkladığımıza göre gelelim edebiyat yarışmalarına...

Beni yakından tanıyanlar bilir. Edebiyat yarışmaları neredeyse ben oradayımdır. Şu pandemi döneminde biraz uzak kalsam da elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum. Bu dönemde de edebiyat yarışmalarını takip ettiğim bir web sitesi var. Sitenin adı da edebiyatyarismalari.com. Bu web sitesi Türkiye'nin her bir bölgesinde ya bir üniversitenin ya bir derneğin ya da bir belediyenin başlattığı deneme, kompozisyon, şiir, makale gibi her türden yarışmalar mevcut. Tabii ben de bu siteyi keşfettikten daha doğrusu 1000Kitap ile tanıştığımız bir kitapsever sayesinde keşfetmiş olduğum sitede her bir yarışmaya didik didik inceledim. Bu arada 1000Kitap'taki 100 okur puanını sizlerin sayesinde ulaşmış oldum. Birkaç güne Kütüphaneci olarak okurseverlerle buluşacağım. Konumuza tekrardan dönecek olursak eğer yazma yeteneğinizi geliştirmek istiyorsanız edebiyat yarışmalarına katılmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Peki neden öneriyorum? Çünkü yazdıkça yazma yeteneğinin geliştirilebileceğine inanıyorum. Aslında bu yeteneğimizi blog yazarak da geliştirebiliriz. Önemli olan yazmaya devam etmek ve bol bol okumak. Kitap okumak olur, blog yazılarını okumak olur, karikatür okumak olur. Dediğim gibi yazmak çok önemli. Örneğin kompozisyon yarışmaları olacağı zaman hemen eğer bir konu üzerinde ise onu ilk başta araştırıp ondan sonra birinci taslağımı hazırlardım. Benim için o taslak bir önizleme değerinde olurdu. Ondan sonra öğretmenlerim ya da ben üzerinden tekrardan kontrol ederek düzgün bir şekilde temiz bir kağıda geçirirdim. Ama hiçbir zaman taslaklarımı da atmadım iş bittikten sonra. Nedeni ise ne kadar ilerleyebildiğimi görmekti. Peki olmazsa olmaz dediklerim neler? Gelelim hep birlikte bunlara bakalım;

Bir Amacınız Olsun

Amaç olmadan hedef olmaz. Eğer yazma yeteneğinizi geliştirmek ve bunu değerlendirmek istiyorsanız amaç çok önemli. Çok büyük hedefler koymayın. Yavaş ama emin adımlarla ilerleyin. Bu süreç belki sizi yorabilir belki de bıktırabilir ama asla vazgeçmeyin. Yazın, yazın ve sadece yazın.

Öğrenmekten Asla Vazgeçmeyin

Sonuçta dünyadaki bütün bilgileri bilmemiz beklenmez. Fakat yazacağınız konuyu daha ayrıntılı yazmak istiyorsanız araştırmaya açık olmalısınız. Yeni bilgileri harmanlayıp bunu yazıya geçirmelisiniz. Bundan dolayı da öğrenmekten asla vazgeçmemelisiniz. Bilmediğiniz bir konu hakkında eğer üzerinde yoğun bir çalışma yaparsanız yazmamanız mümkün değil. Önemli olan araştırmacı bir ruh ile öğrendiklerinizi yazıya geçirmek.

Fikir ve Yardım İstemekten Çekinmeyin

Örneğin bu konuyu kendim üzerinden cevap verecek olursam ilk kitabım için birçok kişiden fikir ve yardım istedim. Bu konuda deneyimli olanlardan fikirler ve öneriler aldım. Aynı şekilde siz de bunu yapmalısınız. Özellikle bana sosyal medyadan ulaşıp fikir almak isteyen birçok arkadaşım oldu. Yukarıda da belirttiğim gibi bana her zaman yazabilirsiniz. Bu konuda size seve seve yardımcı olurum.

Pratik, Pratik ve Yine Pratik!

Nasıl bir şeyi öğrenmek istediğimizde veya bir dili öğrenirken kelimeleri unutmamak için yaptığımız pratikler yazma konusunda da geçerlidir. Yazdıkça bu yetenek gelişir. Yazdıkça düşüncelerimizi kâğıtlara dökebiliriz, kendimizi daha rahat açıklayabiliriz. Bu konuda ister Instagram üzerinden ister Blogger üzerinden isterseniz de kağıt üzerinde fark etmez. Önemli olan yazmak ve bunu alışkanlık haline getirmek.

Bol Bol Okuyun

Okumak, bir sihirli anahtar gibi. Okudukça yazma yeteneğiniz gelişir. Farklı cümleler ve sanatlarla her karşılaştığımızda öğrenir ve gelecek yazılarımızda bunu uygulamaya çalışırız. Tabii ki ilk başta bunu doğru bir şekilde kullanmayabiliriz fakat yine de denemiş oluruz. Sonuçta denemekten bir zarar gelmez. Ben neler neler denemedim bir bilseniz. Bundan dolayı farklı türlerinden -özellikle de bunu vurgulamak isterim okumak- çok önemli. Hep aynı türden kitap okumak yerine farklı türleri de denemek bu süreçte size en faydalı uygulama olacaktır.

Peki sizler neler yapıyorsunuz? Yazma yeteneğinizi nasıl geliştiriyorsunuz? Farklı teknikleriniz de var mı? Yorumlarda buluşalım!

Beş başlık altında toplamaya çalıştım. Eğer sizin de merak ettiğiniz ya da eklemek istediğiniz maddeler varsa yorumlarda belirtmeniz yeterli. Dediğim gibi bu konuda bana her zaman ulaşabilirsiniz. Seve seve yardımcı olurum. O zaman klasik bitirişimizi yapalım: Kendinize çok iyi bakın, kitapla kalın!

24 yorum:

  1. Sizin de yazınızda belirttiğiniz gibi "yetenek" olması, sanırım ilk kural. Yetenek varsa geliştirmek söz konusu bence. Ve bir de sanırım geniş bir hayal dünyasına sahip olmak sizin yazdığınız konu ve tarzda önemli bir etken diye düşünüyorum:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kesinlikle bu konuda yetenek çok önemli.

      Sil
  2. Sürekli edebiyat yarışmalarını,(öncesinde ve hâlâ) bahsettiğiniz siteden takip ediyordum. Dediğiniz gibi kendimizi geliştirmemiz lazım ve bence bu büyük bir fırsat oluyor. Çoğu zaman telif konusunda tereddüt etsem bile yine de benim için bir hobi haline geldi. Nerede bir şiir,hikaye yarışması var ise sizin gibi bende kendimi orada buluyorum. Geliştirmenin yanı sıra anı olarak bile kalabiliyor ki bu da çok değerli. Yazınız çok faydalı ve güzeldi. Elinize,emeğinize sağlık :) Teşekkürleer 🤗🌸

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Yazdıklarınıza yüzde yüz katılıyorum. 💖

      Sil
  3. Benim de önemsediğim bir etkinlik edebiyat yarışmaları. Zira böyle bir yarışmadan aldığım derece ile yazma üzerinde daha çok durdum. Beni çok teşvik etti ve başka birçok kapı açtı. Böyle önemli konuuyu gündeme getirdiğin için de teşekkürler İremciğim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Evet, benim de yazma sürecim böyle ilerlediğinden dolayı yazmak isteyenlere de bir harita oluşturmak istedim. 💖

      Sil
  4. Yazmak için her şeye başka gözle bakmak gerek =)

    YanıtlaSil
  5. İrem önerdiğin siteye bakacağım belki bu duyurun sayesinde edebiyata ilk adımımı atarım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için teşekkür ederim. Çok mutlu olurum... 😅

      Sil
  6. Yazı yazmayı sevmek ve kendini bu konuda geliştirmek çok güzel. Kitabın olduğunu bilmiyordum, bunun için özellikle tebrik ederim:))) Siteyi de sayende öğrenmiş oldum. Ben de çok eskiden beri yazarım taslaklar halinde duruyor. Edebiyat öğretmenim ''yazmayı sakın bırakma, güzel yazıyorsun'' demişti. Kitap okumak, araştırmak, devamlı bir şeyler yazmak çok önemli. Cesaret edip Wattpad'e yazdığım bir hikayeyi yükledim, devam ediyorum. Hatta şunu özellikle söylemem gerekiyor ki, hiçbir yazdığın yazıyı atmamak gerekiyor, yazdıkça aradaki farkı görüp, kendini çok daha fazla geliştirmek için. Yazın çok bilgilendirici olmuş, ben kendi adıma teşekkür ederim. Bu tarz öğretici yazıları çok severim ve birçok insana faydalı olur. Emeğine sağlık:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Çok güzel açıklamışsın gerçekten. Umarım bu güzel yolda başarıların daim olur. 💖

      Sil
  7. Ben de yazma yeteneği de hiç yok :D Ama önerdiğin siteye bakacağım genellikle şiir okumayı çok severim. belki yazabilirim bilmiyorum Ama kendimi geliştirmeyi isterim. Yine çok faydalı bir yazı olmuş hayatında başarılar diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. 💖🥰

      Sil
  8. Biliyor musunuz, böyle bir edebiyat yarışmasında 6.olmuştum. Büyük bir ödül kazanamasam da dereceye girmek bana azim vermişti. Takip ettiğiniz yarışmaları ben de takip ediyorum, ne dersiniz belki beraberce dereceye kalır orada beni geçersiniz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kim bilir belki siz geçersiniz. 😅💖

      Sil
  9. Çok güzel çok faydalı bir yazı olmuş teşekkürler😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim güzel yorumlarınız için...

      Sil
  10. Edebiyat yarışmaları çok önemli ve teşvik edici yarışmalar bana göre de..
    Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  11. Bu yararlı yazı için çook teşekkür ederim benim için çok yararlı oldu. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. Yararlı olduysa ne mutlu bana...

      Sil
  12. Cok guzel bir yazi olmus. Websitem https://edebiyatyarismalari.com/ dan da bahsettigin icin cok tesekkur ederim. Ben de yarismalara katilmayi cok seviyorum. Herkese iyi yazmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sayfamı takip edip destek veren herkes birer okuryazar olduklarından dolayı böyle güzel bir siteyi önermek istedim. Asıl biz teşekkür ederiz. 😇

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.