7 Haziran 2021 Pazartesi

Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi | F. Scott Fitzgerald

Dopdolu bir aydan herkese merhaba! Bugün bir daha ''tufah'' hikaye ile karşınızdayım. Dr. Jekyll ile Bay Hyde'in Tuhaf Hikayesi kadar bilim kurgu ve fantastik olmasa da kısa ve bir o kadar etkileyici bir kitaptı diyebilirim. Kitabımıza geçmeden önce tekrardan duyurmak isterim ki kitaplar açısından Instagram hesabım üzerinden daha çok aktifim. Eğer sayfamı oradan da takip etmek isterseniz yukarı yer alan sosyal medya ikonlarının üstüne tıklayarak ya da ''konumuzkitapp'' adını yazarak hesabıma kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Orada bolca soru-cevap etkinliği ve okuduğumuz kitaplar üzerinden birçok etkinlik yapıyoruz. Takip etmeyi unutmayın diyerek muhteşem bir kitaba geçiş yapıyoruz!

F. Scott Fitzgerald'ın Benjamin Button’ın Tuhaf Hikâyesi'ni, Mark Twain'in şu sözü esinlemişti: ''Hayatın en iyi kısmının başta, en kötü kısmının da sonda olması ne yazık.'' Bu söz kitaba dair yapılan yorumlarının en iyisi diyebilirim. Öncelikle bu sözle kitabı özetlemek mümkün. Zira yaşlanma üzerine yazılmış bu nükteli, fantastik hiciv, Hollywood'un da dikkatinden kaçmamış, 2008 yılında vizyona giren film uyarlaması büyük bir ilgi görmüştü. Her ne kadar filmini izlesem de aynı tadı maalesef alamıyorum. Çünkü okurken Fitzgerald'ın birçok betimlemeleri ve kitapta geçen birçok olayın var olmadığını fark ediyorum. Bu yüzden eğer bu kitabı okumadıysanız filmini izlemenizi önermem. İlk başta kitabı okumanızı tavsiye ederim. 

Yazarımızı araştırırken çok ilginç bir şey fark ettim. Fitzgerald, doğumundan beri gerçekleşen önemli olayları kronolojik olarak kaydettiği 1910-1911 yılları itibarıyla yıllık özet tuttuğu kaynaklar varmış. Bu kaynakların -bir nevi defterler diyelim- her bir yılı özetleyici bir cümleyle belirtmiş. Örneğin: on dört yaşını, ''Çok olaylı ama bir o kadar tehlikeli.'' sözüyle özetlemiş o yılını. Hayat hikayesini okurken bir ara şaşırmıştım yazar ile ilgili nasıl bu kadar detaylı bilgiler var diye. Nedeni ise hayatındaki önemli olayları not tuttuğundan dolayı pek çok bilgi mevcutmuş. Açıkçası her yılını özellikle de eserlerini yayınladığı yaştaki özetler çok etkileyiciydi. Bir açıp okumanızı tavsiye ederim.

Kitabımıza gelecek olursak güzel ve kısa bir hikayeydi. Gün içinde bitirdim diyebilirim. Çerezlik bir kitap arıyorsanız Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi tam size göre. Kitabımız da işte böyle başlıyor; Heyecanla beklenen sıradan bir doğum, ölümün hemen eşiğinde bırakır ''küçük'' Benjamin'i Baltimore’daki hastane odasına. Anne ve babasının onu gördüklerinde yaşadıkları hayreti giderecek hiçbir açıklaması yoktur doktorların. Hiç de sıradan olmayan bu yetmişlik koca bebeği ne yapacaklarını ya da çevrelerine nasıl açıklayacaklarını bilemez hâlde hastaneden ayrılırlarken başlar işte Benjamin Button'ın Tuhaf Hikâyesi. Fitzgerald, 20. yüzyıl Amerikan ve dünya edebiyatının en önemli isimlerinden.

Peki Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesini okudunuz mu? Eğer okuduysanız Benjamin Button'ın yerinde olmak ister miydiniz? Yorumlarda buluşalım!

Ünlü eseri Muhteşem Gatsby'nin yanı sıra birçok önemli esere imza atmış olan Fitzgerald, zekice bir kurguyla oluşturduğu Benjamin Button'ın Tuhaf Hikâyesi'nde zaman kavramı ve sıradan sosyal hayatlarımız üzerine okuru düşünmeye davet etmektedir. Kendinize çok iyi bakın, kitapla kalın!

Hayatlarımızı bazen yakaladığımız fırsatlar belirler. Bazen de kaçırdığımız.


Herkes hayata senin gibi baksaydı dünya nasıl bir yer olurdu hiç düşündün mü? 


Benim için kitaplar, insanlardan çok daha değerliler.


Yirmi beşlikler fazla dünya işlerine dalıyor, otuzundakiler çalışmaktan solup gitmiş oluyor; kırk.. bitmeyen uzun hikayelerin yaşı; altmış ise.. yetmişe çok yakın; ama elli en olgun yaş.. 


Tepeden tırnağa ürperdi. Onu korkunç, alışılmadık bir kader bekliyordu anlaşılan. 


Sizin gibi enerjik ve yaşam dolu gençlerin önünde parlak bir gelecek var. 


Günün birinde her birimizin üstüne çöken ve sonuna kadar da bizimle kalan ebedi uyuşukluk çoktan yutmuştu onu. 



 

12 yorum:

  1. Kitabı okumadım ama filmini izlemiştim 2 defa:-) Sanırım öyle bir hayat istemezdim:-) Teşekkürler tanıtım için.

    YanıtlaSil
  2. Filmini izleyip kitabını okumayanlardanım. Tersini yapsam daha iyiymiş İremciğim. Hayatın en iyi kısmının başta, en kötü kısmının da sonda olması ne yazık." yorumu, bence de iyi youmlardan bir tanesi. Emeğine, yüreğine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim. Kitabını da kesinlikle tavsiye ederim.

      Sil
  3. Kitabını okumaya fırsatım olmadı ama filmini uzun yıllar önce izlemiştim. Yaşımda küçük olduğu için sanırım çok etkilenmiştim filmden :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Aynen. 😅

      Sil
  4. ¡Hola!
    Yo no lo he leído, pero me lo han recomendado muchísimo. Debería ponerme con él, porque tras leer tu reseña, ¡tengo unas ganas terribles de leerlo!
    Muchas gracias por la reseña, un abrazo.
    María ❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ¡Hola! En primer lugar, muchas gracias por tu lindo comentario. Definitivamente recomendaría leer el libro. Te deseo unos días buenos y saludables.

      Sil
  5. Severek okumuştum. Fitzgerald ile aram iyi. Kalemini seviyorum.
    Filmini çok severim. Gerçi Brad Pitt'in oynadığı her filmi seviyorum ama neyse :))

    YanıtlaSil
  6. Kitabı okumadım, filmleri çok gördüm izlemedim, önce kitap okunması taraftarıyım. Çok güzel yorumlamışsın, emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.