26 Temmuz 2022 Salı

Japon Edebiyatında Okunması Gereken Kitaplar

みなさん、こんにち! Değişik bir girişle bu haftaki edebiyat turumuzu tanıtmak isterim. Gelen yorumlar ve istekler doğrultusunda Japonya'nın edebiyatını konuşacağız. Hem Japonya'nın edebiyata bakış açısını hem de çok güzel kitap önerileriyle sizlere bilgiler vereceğim. İlk edebiyat turumuz Kore edebiyatı ile yapmıştık. Kore edebiyatındaki kitap önerilerimiz için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazımızda seçki olarak kitaplarını okuyan sevgili okurlarımla iletişime geçerek derledim. Bundan dolayı okuyup onları inleyen okurseverlerle bu yazımızı hazırladık. Eğer Japon edebiyatına ilginiz varsa ya da hangi kitapla bu edebiyat dünyasına adım atmak istiyorsanız çok doğru bir yerdesiniz. Ayrıca aralarında okuduğunuz eserler varsa aşağıdaki yorumlar bölümünden görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Özellikle de Japonya animeleriyle ve mangalarıyla tanınan bir ülke diyebiliriz. Pek o türlere ilgim olmasa da Japonya denilince aklıma ilk gelen iki şeydir. Aramızda kesinlikle ilgilenenler vardır. Bize yorumlar bölümünden hem animeler hakkında hem de mangalar hakkında bilgiler verirse çok mutlu olurum. Öyleyse geçelim kitap seçkimize.

Beni Asla Bırakma - Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro 1954 yılında Japonya Nagasaki'de doğmuştur. 1983 senesinde Granta dergisi tarafından en genç ve en iyi İngiliz yazarlar listesinde yer almıştır. 2005 yılında yayınladığı Beni Asla Bırakma romanı ise Time'ın İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesinde yer almıştır. Daha sonra Beni Asla Bırakma romanı da sinemaya uyarlanmıştır. 2017 yılında ise tüm dünyanın en büyük ödülü olan İsveç Kraliyet Akademisi tarafından Nobel Edebiyat ödülüne layık görülmüştür.

Yatılı okul Hailsham'ın öğrencileri, bahçe duvarının arkasındaki karanlık ormandan çok korkarlar. Hafta sonları veya tatillerde evlerine gitmez, Hailsham'dan önceki yaşamlarını hatırlamazlar. Dış dünyayla bağlantıları yoktur. Öğretmenler değil, gözetmenler tarafından eğitilirler. Spor ve sanata büyük önem veren gözetmenler, Hailsham öğrencilerine sürekli özel olduklarını hatırlatır ve bedenlerine çok iyi bakmaları gerektiğini tekrarlar.

Kathy H. de bir Hailsham mezunu. Otuz bir yaşında ve bakıcılık yapıyor. Hailsham'daki en yakın iki arkadaşının yeniden hayatına girmesi üzerine, onlarla paylaştığı geçmişi gözden geçirmek zorunda kalıyor. Onları özel kılan şeyin ne olduğunu ve bundan sonra hayatlarını nasıl biçimlendireceğini daha derinden anlamaya ihtiyacı var. Şu sorunun cevabını da bulması gerek: Sanat ve aşk zamanı durdurabilir mi? Beni Asla Bırakma, yıkıma götüreceğini bile bile kendi kaderini kabullenenlere odaklanmış görünüyor.

Sahilde Kafka - Haruki Murakami

Haruki Murakami'yi duymayan kalmamıştır bence. Çünkü hemen hemen her kitabıyla ismini taçlandıran Murakami'yi bu seçkide eklemesek olmazdı.

Haruki Murakami 12 Ocak 1949 yılında Japonya'nın Kyoto kentinde dünyaya geldi. 1986 yılında 1995 yılına kadar Avrupa ve Amerika’da yaşadı. Çocukluk yıllarından beri edebiyata büyük bir ilgi duyan yazar birçok büyük yazarın kitaplarını da okumuştur. Haruki Murakami 20. Yüzyılın en iyi yazarlarından biridir. Dünya çapında tanınmasını sağlayan eseri İmkansızın Şarkısı 16 dile çevrilmiş ve çok satanlar listelerinde yer almıştır.

John Updike: ''Sürükleyici, akıl çelen bir roman.'' Kafka Tamura on beş yaşına girdiği gün evden kaçar. Uzun zamandır planladığı bu kaçışın nedeni babasının yıllar önce dile getirdiği uğursuz kehanettir. Ama babasının bir "düzenek" gibi içine yerleştirdiği kehanet gölge gibi peşindedir... Kafka ilk kez aşkı ve tutkuyu yaşarken gizemli bir cinayetle kehanetin ve kaderinin düğümleri çözülmeye başlar. Sahilde Kafka, XXI. yüzyıl edebiyatına damgasını vuran, kitapları bağımlılık yaratan kült yazar Haruki Murakami'den, hayatın yavan gerçekliğine karşı büyülü bir dünyanın kapılarını açan bir roman. Kaçırılmamalı!

Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın - Cuniciro Tanizaki

Cuniçiro Tanizaki Japonya'nın başkenti Tokyo'da 24 Temmuz 1886 tarihinde dünyaya geldi. Modern Japon edebiyatının en önemli yazarlarından birisi olan yazar Natsume Soseki'den sonra en popüler Japon romancısı olarak görülür.

Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın; Fukuko, tam da kocası Şozo ile yeni bir hayata başladığı günlerde kocasının eski karısı Şinako'dan bir mektup alır. Yuvası dağıldıktan sonra ''kırık bir çanak'' bile almayan bu kadın, duygu yüklü mektubunda tek bir şey istemektedir: Şozo'nun deliler gibi sevdiği kedisi Lili'yi. İlk bakışta, masum bir istektir elbette bu. Ne var ki Lili -tüm kediler gibi- girdiği hayatların en olmadık yerlerine kıvrılmıştır ve dâhil olduğu yaşamların karanlık köşelerinde gezinmeye başlar mektupla birlikte. Biten ilişki için umut, diğeri içinse endişe kaynağıdır.  Böylece, başlı başına bir kavram olmayı hak eden ''kedi sevgisi'' nden çok daha fazlasına dokunur Tanizaki.

Zarif, yumuşacık bir üslupla insan ilişkilerinin girift yapısını, küçücük ayrıntıların -bir nesnenin, jestin veya bakışın- insan ruhunda yarattığı dönüşümleri, yalnızlığın ve sevginin türlü biçimlerini gösterir.

Bir Kutup Ayısının Anıları - Yoko Tawada

Yoko Tawada bir kitapçının kızı olarak 23 Mart 1960 tarihinde Tokyo'da dünyaya geldi. Ağırlık noktası Rus edebiyatı olan edebiyat bilimi eğitimini Japonya'da tamamladı. 1982'de Hamburg'da çağdaş Alman Edebiyatı okudu, doktorasını Sigrid Weigel danışmanlığında Zürih'te tamamladı. İlk kitabı 1987 yılında Almanya, 1992 yılında Japonya'da yayınlandı. Hem Alman hem Japon dilinde denemeler, tiyatro oyunları, düzyazılar ve şiirler kaleme almaktadır.

Ödüllü yazar Yoko Tawada'dan buluşlarıyla benzersiz, yaratıcılığıyla ilham veren bir roman: Bir Kutup Ayısının Anıları. Tawada, düş ile gerçeği ustalıkla iç içe geçiren bu metinde üç kuşak kutup ayısının yaşamlarına bakarak ironiden nasibini fazlasıyla almış, alternatif bir Avrupa resmi çiziyor. Kiev'de yaşayan bir kutup ayısı, yazının sağaltıcı gücünü keşfediyor ve sansürden sürgüne varan insanlık marifetleriyle tanışıyor; Doğu Almanya'da gösteri yapan bir kutup ayısı, bir kadına âşık olup ilk öpücüğünü tadıyor; Berlin Hayvanat Bahçesi'nde dünyanın en meşhur kutup ayısı bebek Knut, ilk adımlarını atıyor ve Bir Kutup Ayısının Anıları, bir otobiyografinin nasıl yazıldığını anlatıyor. 

Kuzey Kutbu'nun ıssız ufuklarından parlak sirk ışıklarına, eski Sovyetler Birliği'nden yeni Berlin'e uzanan bir roman bu; eli kalem tutan üç kuşak kutup ayısının sayfalarında özgürce gezindiği, yazının tüm olanak ve olasılıklarını zarafetle irdeleyen bir roman. Gerçeküstü olanı şaşılacak bir hakikat duygusuyla kuşatan, Kafka ve Bulgakov'un klasiklerine göndermeler yapan Bir Kutup Ayısının Anıları, yazının sonsuz olanaklarını gözler önüne seriyor. Karşınızda: Buz gibi güzel, kalem kadar keskin ve bir kar tanesi kadar eşsiz bir metin. Kaçırılmamalı!

Batan Günes - Osamu Dazai

Osamu Dazai 19 Haziran 1909 tarihinde Aomori'de doğan Japon yazardır. Asıl adı Şuuci Tsuşima'dır. Ailedeki siyasetçi olma geleneğine karşı çıkarak, yazar olmaya karar vermiştir. Dazai, 1948'de metresiyle birlikte suya atlayarak intihar etti. 

Ölümünün üzerinden bunca sene geçmesine rağmen, Japonya'da hâlâ ilgi gören bir yazardır. Eserlerinin çoğunluğunda yalnızlığı ele alır. Yalnızlık ön planda iken insanın arayış içinde olması ve insanın varoluşunu, içe dönüklüğünü yani temelde insanı ele alır.

Batan Güneş, ''Doğan Güneşin Ülkesi'' olarak bilinen Japonya'nın savaş sonrasına dair çarpıcı bir roman. Hem hayatı hem de yazdıklarıyla Japonların en ilginç yazarlarından biri olan Osamu Dazai'nin en karakteristik eseri Batan Güneş; varoluş, birey ve toplum çatışması gibi sorunları unutulmaz karakterleri üzerinden ele alıyor. Arka planda savaştan çıkmış, sosyal düzeni, ekonomisi, insanları alt üst olmuş bir ülke; özelde ise dağılıp giden bir ailenin hüzünlü öyküsüdür anlatılan.

Ölüm Oyunu - Koushun Takami

Koushun Takami 10 Ocak 1969 yılında Japonya'da doğdu. Özellikle ülkesinde bilinen bir gazeteci ve yazardır. 1991-1996 yıllarında çeşitli alanlarda haber yapan Sikoku Shimbum haber ajansı için çalışmıştır. Yazar birbirini öldürmeye zorlanan liseli çocukları resmettiği yazısı nedeni ile edebiyat yarışması tarafından reddedilmiştir. Birkaç yıl sonra reddedilen eseri kitap halinde basıldı ve çok satanlar listelerine girmeyi başardı. Aynı zamanda kitapları sinemaya da uyarlandı. Yazar Battle Royale serisi ile tüm dünyada kült bir eser yaratan yazar olarak anıldı. Battle Royale serisinden sonra başka bir kitap yayınlamadı.

Varoluş ile vicdanın mücadelesi: Bir adaya hapsedilmiş 21 kız ve 21 erkek öğrenci. Şiddet dolu, kâbus gibi bir oyun. Onlarca silah, psikolojik bir savaş ve tek bir kazanan... Totaliter Büyük Doğu Asya Cumhuriyeti, halkı baskı altında tutmak için her sene acımasız bir askerî program düzenlemektedir. Bu doğrultuda ıssız bir adaya götürülen lise öğrencilerine rastgele silahlar verilmekte ve kuralları çiğnediklerinde patlayan tasmalarla, geriye tek kişi kalana kadar birbirleriyle mücadele etmeleri beklenmektedir. Modern Japon edebiyatının klasikleşmiş eserlerinden sayılan ve aman vermez günümüz dünyasında hayatta kalmanın anlamına dair çok güçlü bir alegori olan Ölüm Oyunu, şiddet kavramını baş döndürücü bir gerilimle işliyor.

Ayrıca Stephen King Ölüm Oyunu için: ''Delicesine keyifli ve dehşet dolu bir nükte. Belki de başlı başına delicedir.''  Kaçırılmamalı!

Peki sizler hangi romanının konusunu daha çok beğendiniz? Açıkçası bana soracaksanız hepsini çok merak ediyorum ama en çok merak ettiğim kitap Bir Kutup Ayısının Anıları oldu. Peki sizin favori kitabınız hangisi? Yorumlarda buluşalım. Kendinize çok iyi bakın, kitapla kalın!

29 yorum:

  1. Ölüm Oyununu ve Kazuo Ishiguro nun iki kitabını okumuştum. Günden Kalanlar ayrı bir güzeldi. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Ben de çok merak ediyorum. En kısa zamanda okuyacağım. 😅

      Sil
  2. beni asla bırakma okudum, batan güneş i de daha yeni, hafta sonu okudum :) teşekkürler, kore yazın gibi bu da önemli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için asıl ben teşekkür ederim. Çok merak ediyorum. Listeme hemen ekledim. 😅

      Sil
  3. Japon edebiyatı istemiştim, teşekkürler. :) Beni Asla Bırakma'yı şu an okuyorum. Başta çok ilgimi çekti ama okudukça hayal kırıklığına uğradım, günlerdir bitiremedim daha.
    Ölüm Oyunu'nu okumuştum. Filmini pek sevmedim ama kitap iyiydi. Squid Game, Açlık Oyunları gibi eserlerin babası sayılır bence. :))
    Dazai'yi okumadım ama animesine bakmıştım, tarzı ilgimi çekmedi.
    Tanizaki ve Tawada'yı merak ettim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Ne demek, yorumlarda da belirttiğin için bir sonraki edebiyatımız için Japonya'yı tercih ettim. Ben daha okumadım ama hepsini çok merak ediyorum. Evet, Beni Asla Bırakma hakkında çok kişi günlerdir bitiremediğini söylemiş. Bakalım... 😅

      Sil
  4. klasikleri bitirdikten sonra okuma listeme alacağım kitaplar var. Tanıtım için teşekkürler. ülkelerin edebi ürünlerine değinmeniz çok iyi olmuş. :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim. Açıkçası özellikle de bilinmeyin ülkelerin edebiyatlarını işlemek istiyorum. Önerileriniz varsa belirtmeniz yeterli. 💜

      Sil
    2. hmm. Milletlerine göre adebiyatlardan hangi ülkeleri merak ediyorum.. Bunu biraz düşünmem lazım aslında. Rusya'yı İran'ı zaten hepimiz biliyoruz. Aslında yakınen Yunan edebiyatını da biliyoruz ama bu konuya da değinebilirsiniz. Felsefi anlamda iyi kitaplar var. İlgimi çekmese de Hint Edebiyatı da olabilir. Ama bence kıyıda köşede kalmış milletlerin edebiyatlarına değinmek daha iyi olur. Biliyorsunuz ki günümüzde yalnızca popüler kültüre ayak uyduran konular parlatılıyor.

      Sil
    3. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Notumu aldım. Aynen, dediğiniz gibi popüler kültürden dolayı bazı şaheser sayılabilecek eserler göz önünde bulunmuyor. Bir nebze olsun farklı türlerden kitapları sizlerle buluşturmak için bu seriyi başlattım. Umarım beğenirseniz. Desteğiniz için de apayrı teşekkür ederim. 😇

      Sil
    4. Rica ederimm Latin edebiyatına da bakabilirsniz. Bir de biliyorsunuz ki Mustafa Kemal'in okunması gerekli dediği kitaplar var Beyaz Zambaklar ülkesi gibi onları da derleye bilirsiniz. benim çok ilgimi çekiyor böyle başlıklar yada dünya da en çok okunan kitaplar dünya da en çok okunan Türk Yazarlar gibi. Şiir sever misiniz bilmiyorum ama Türk şairler bu konuda Dünyaya nam saldılar. Onları da derleyebilirsiniz. Konunuzu çok aştım galiba. Kusura bakmayın. :(

      Sil
    5. Olsun, ne demek! Açıkçası çok yardımcı oldunuz. Çünkü bazen konu bulmakta zorlanıyorum. Hepsini teker teker not aldım. Belirttiğiniz başlıklar da çok ilgi çekici. En yakın zamanda yayında olur. 😅

      Sil
    6. o zaman çok olmycaksam bir fikir daha vereyim. Bu yazarlar üzerine. Biliyorsum ki yazarların çok çettefilli ve gizemli hayat hikayeleri var. Bazılarının ölüm şekilleri ki geneli intihar etmiş. Ünlü Yazarların İntiharlarını da araştırabilirsin. 1 kere yazmıştım baya sevilmişti o seri fakat devam ettirmek istemediğim için kaldırdım. Yalnızca Ömer Seyfettiinin ki duruyor sayfamda. Devamını istersen sen getirebilirsin. Birde pskolojik rahatsızlıklarını yazmıştım o da çok sevilmişti ama onu da kaldırdım senin profiline daha uygun olabilir. Kitap üzerine yazdığın için. Umarım haddimi çok aşmamışımdır. Güzel yazılarını bekliyor olacağım. Aklıma bir konu gelirse sana mail üzerinden de yazarım. Yazarların intihar notları da baya ilginç. Biliyorsundur kendini fırında yakan yazarlar bile var. Bana hep ilgi çekici gelir bu konular.

      Sil
    7. Önerilerin çok teşekkür ederim. Bir kenara not aldım. Evet, yazarların çok ilginç hayat hikayeleri olabiliyor. Ona da bir seri şekilde yayınlarımı hazırlarım. Ayrıca dünya üzerinde yasaklanan kitapları da aynı şekilde paylaşacağım. Tabii ki her zaman beklerim önerilerinizi. Tekrardan çok teşekkür ederim. 💜😇

      Sil
  5. Bir kaçı kitaplığımda mevcut önümüzdeki günlerde okuyacağım. Murakami'nin en son Zembetekkuşunun Güncesi kitabını okumuştum. Sahilde Kafka'ya da bir bakayım daha bu hafta işyerinde de bu kitabı konuştuk. 🤭

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Açıkçası hepsini çok merak ediyorum. En çok da Bir Kutup Ayısının Anıları'nı merak ediyorum. 😅

      Sil
    2. Sevgili İrem, Deep'ten duyduğuma göre bir kitap kulübü başlatacakmışsın sanırım. Nasıl birşey olacak bende katılmak isterim. Ne dersin?

      Sil
    3. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet, Instagram üzerinden yapmayı planlıyorum. Çünkü yeni algoritmalarla birlikte Instagram'da kitap önerileri paylaşan ya da yeni paylaşacak olanlar için hem bir destek hem de bir etkileşim amacıyla böyle bir fikir ortaya attım. Katılmak istersen Instagram üzerinden grup oluşturmaya başlayacağım. Katılmak isteyen arkadaşlar varsa onları da eklerim.

      Sil
  6. Bir Kutup Ayısının Anıları ve Beni Asla Bırakma alınacaklar listemde, merak ediyorum:))) Çok güzel bir yazı hazırlamışsın, emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. İyi okumalar dilerim. 💜

      Sil
  7. son yazıma bir baksan ya amaa :)

    YanıtlaSil
  8. dünkü yorumum spama düşmüş galiba :) dünkü yazımda dazai var demiştim de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet, yorumlarda bir sorun var. Yine bir güncelleme galiba. Bu arada okuma grubunu paylaştım.

      Sil
  9. Japon edebiyatı da son zamanlarda merak ettiğim edebiyat türlerinden.Bilgilendirici bir yazı olmuş, teşekkürler😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim. 😇

      Sil
  10. Beni asla bırakma kitabını okumuştum. Tavsiye edeceğim kitaplardan birisi diyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. Listeme ekledim. :)

      Sil
  11. Murakami'yi çok seviyorum. Diğerlerini de araştıracağım ☺️

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.