5 Temmuz 2022 Salı

Kore Edebiyatında Okunması Gereken Kitaplar

다시 안녕하세요 여러분! Herkese yeniden merhaba! Bugün edebiyat dünyasına yolculuk yapıyoruz. İlk durağımız ise Kore edebiyatında okunması gereken kitaplar. Bu ilk serimiz olduğu için Kore'den başlamak istedim. Eğer sizin de merak ettiğiniz ülkelerin edebiyat dünyasını daha yakından tanımak istiyorsanız yorumlar bölümünden belirtmeniz yeterlidir. En çok istek alan ülkenin edebiyatını da bir sonraki yayınımda sizlerle paylaşacağım.

Bu yayınımızın seçkisi Doğan Kitap. Özellikle de farklı edebiyat dünyalarını bize tanıtan Doğan Kitap, bu sefer de Kore Seçkisini biz okurlara sundu. Birbirinden farklı türde seçilen dokuz eseri sizlere tanıtacağım. Aralarında okuduğum bir kitap yok fakat bu yazımızdan sonra kesinlikle okumayı düşünüyorum. Zaten hep merak etmiştim Kore edebiyatını. Zaten müzik sektöründe bir dev olan Kore'nin, edebiyat alanında neler yaptığını görmek istiyordum. Bu sayede hem onların edebiyatlarını hem de bir kenara not alıp okuyacağımız yeni kitapları tanımış olacağız. Öyleyse geçelim Doğan Kitap'ın Kore edebiyatı seçkisine.

Doğan Kitap her yıl Kore edebiyatından seçme eserleri okuyucuları ile buluşturuyor. Ülkemizde Kore kültürüne karşı ilgi her geçen gün artıyor. Korece şarkılar, Kore dizileri, Kore kitapları ile yoğun bir K-POP kültür etkileşimi yaşanmakta. Kore edebiyatı özellikle Güney Kore'yi ve insanlarını daha yakından tanımak ve onları daha iyi anlamak için büyük katkı sunuyor. Güney Koreli yazarların romanları ve öyküleri, edebiyat dağarcığını zenginleştirmek isteyenler için alternatif eserler sunuyor.

Tanıdık Şeyler - Hwang Sok-yong

Öncelikle yazarımız Hwang Sok-yong, 1943'te Çin'de doğmuştur. Ailesi 1945 yılında Kore'ye geri döndü. Dongguk Üniversitesi'nde felsefe öğrenimi gören yazar, Vietnam Savaşı'na katılmıştır. Yazarlığının yanında, ülkesinde insan hakları ve demokrasi savaşı vermiştir. Eserlerinde sıklıkla yurtsuzluk temasını işleyen Hwang Sok-yong, hem güneyde hem de kuzeyde çok sevilen bir yazardır. Seul'de yaşayan yazarın kitapları pek çok ulusal edebiyat ödülüne de değer görülmüştür.

Tanıdık Şeyler, eşyaya meftun kentlilerin kullanıp attıklarından kendilerine yeni bir dünya kuranların olağanüstü hikayesini anlatıyor. Çiçek Adası'nda zorlu bir gün daha başlıyordu. Çöplükteki mahallenin sakinleri, ateşin çevresinde toplandılar. Üzerlerinde çöplerin içinden seçtikleri kıyafetler, boyunlarında bezden maskeleri; teneke kutulara koydukları yiyecekleri atıştırdılar. Sonra kapkara bir bulut çöktü. Bu, bir sinek sürüsü değildi. Daha karanlık bir şeydi.

Prenses Bari - Hwang Sok-yong

''Hwang Sok-yong, Asya'nın en güçlü sesi.'' Kenzaburo Oe boşuna dememiş. Evet ikinci kitabımızda Hwang Sok-yong'a ait. Öyleyse hemen kitabımızın konusuna geçelim!

Kuzey Kore'nin kasvetli bir kentinde, yıllardır erkek çocuk hayaliyle yanıp tutuşan bir çiftin yedinci kızları dünyaya gelir. Deliye dönen baba, bebeği ormanda ölüme terk eder. Büyükanne yardımına koşup bebeğe Bari adını verir. Efsaneye göre bu, abıhayatı aramak için yollara düşen bir prensesin adıdır. İnsanların geçmişlerini okuyabilme yeteneğini büyükannesinden alan Bari, efsanedeki gibi kendi kaderini çizecek bir yolculuğa çıkacaktır. 

Göçmenlerin, kentlerin bu yeni paryalarının yaşadıklarını tüm gerçekliğiyle yüzümüze çarpan roman, bir Kore efsanesini günümüze taşıyor. Prenses Bari, Kore edebiyatının büyük ismi Hwang Sok-yong'dan çağımıza ışık tutan bir masal.

Lütfen Anneme İyi Bak - Kyung-Sook Shin

Kyung-Sook Shin, Güney Kore'nin en çok okunan yazarlarından birisidir. 1963 yılında doğdu. Manhae, Dong-in, Yi Sang edebiyat ödüllerinin yanı sıra Asya'nın en prestijli edebiyat ödülünü ve Man Asian Literary Prize edebiyat ödüllünü de almıştır. Yazar halen Seul'de yaşamaktadır.

Kore'de 1 milyondan fazla satan, 16 dile çevrilen Lütfen Anneme İyi Bak, anneliğe eşsiz bir ağıt. Yetişkin çocuklarını ziyaret etmek için geldiği Seul'de kaybolan bir annenin ardından, aile üyelerinin yaşadığı pişmanlıkların ve iç hesaplaşmaların öyküsü bu. 

Kore kültürü fonunda derin aile ilişkilerinin ele alındığı yürek burkan bir hikaye. Sadece Kore'de 1 milyonun üzerinde satan ve Amerika'da yayımlanır yayımlanmaz büyük ilgi gören Lütfen Anneme İyi Bak, okuru sadece bir arayış hikayesine ortak etmekle kalmıyor, insan yüreğinin derinliklerine sarsıcı bir yolculuğa da çıkarıyor. "Annelik" kavramının en detaylı işlendiği, ruhsal çözümlemelerin derin yapıldığı, insanı gözyaşlarına boğan, eşsiz bir Kore Edebiyatı eseri. Kesinlikle okunmalı!

Küller ve Kızıl - Pyun Hye-young

Yazar Pyun Hye-young, 1972 yılında başkent Seul'de doğdu. Hanyang Üniversitesi'nde Kore edebiyatı ve yaratıcı yazma üzerine öğrenim görmüştür. Yapıtlarında modern hayatta yabancılaşma ve yaşanan bir felaket sonrası hayata devam etme gibi konuları, grotesk öğelerle bir arada işleyen yazarın Çukur romanı 2017 yılında ABD'de Shirley Jackson Ödülü'nü kazanmıştır. Öyküleri, New Yorker, Harper's Magazine ve Words Without Borders gibi prestijli yayınlarda da yer almıştır.

Yapabileceği tek şey, şimdiki dünyası mazide bir hatıra oluncaya dek hayatta kalmaktı. Onu yurtdışında bir göreve terfi ettirdiler, çünkü fare öldürmekte üstüne yoktu. Yolculuk günü geldiğinde eski eşini, sıkıcı işyerini, sevimsiz arkadaşlarını, huysuz köpeğini ve sırlarını geride bıraktı. Salgın hastalığın ve kaosun pençesindeki C ülkesinin çöp dağları altındaki Y kentine ayak bastı. Ne var ki, havaalanına iner inmez gözaltına alınacaktı. 

Çağdaş Kore edebiyatının yüz akı Pyun Hye-young, ilk romanıyla Franz Kafka'ya bir selam gönderiyor. 

Küller ve Kızıl, isimsiz bir kahramanın, hiç tanımadığı, dilini bile konuşamadığı bir ülkedeki yaşam mücadelesini anlatıyor. Kaçırılmamalı!

Çukur - Pyun Hye-young

Küller ve Kızıl adlı romanın yazarı Pyun Hye-young, Çukur adlı ilk romanıyla edebiyat dünyasına adımın atmıştır. Çağdaş Kore edebiyatının önde gelen yazarlarından Pyun Hye-young’un 2017'de Shirley Jackson Ödülü'nü almıştı.

Çukur, geçirdiği kazadan sonra yatağa bağımlı kalan bir profesörün yaşadıklarını, çevresindeki isimsiz kadınlarla ilişkileri aracılığıyla anlatmaktadır. Gözlerini yummuş olmasına rağmen kendini dumanlı bir ışık içinde hisseden Ogi, her şeye rağmen yaşamayı isteyip istemediğini düşündü.

Karısını kaybettiği trafik kazasından beri Ogi'nin bedeni kıpırdamıyor ama zihni gücünü yavaş yavaş topluyordu. Ona hayattaki tek yakını olan kayınvalidesi bakıyordu. Ogi, yattığı yerde eski günleri hatırlamaya başladı. 

Derken başucundaki telefon ortadan kayboldu, giden hastabakıcının yerine yenisi başlamadı, fizyoterapist hiç gelmez oldu, evin bahçesine bakan penceresini sarmaşıklar sardı... Ogi'nin içindeki boşluk git gide büyüyordu.

Komplocular - Kim Un-Su

Yazar Kim Un-Su, 1972 yılında başkent Seul'ün güneyindeki Busan kentinde doğdu. Kyung Hee Üniversitesi'nde Kore edebiyatı öğrenimi gördü. İlk öyküsü 2002 yılında yayımlandı. Fransa'da 2016 yılında polisiye edebiyat ödülü Grand Prix de Littérature Policière için kısa listeye alınan Komplocular ile adını uluslararası alanda duyurdu. Yarattığı çarpıcı, hatta abartılı karakterlerle tanınan yazarın romanları, ülkesinde saygın edebiyat ödüllerine değer görüldü.

''Endişelenme. İnsan kolay kolay ölmez. Kafasından vurulup beyninde kurşunla otuz yıl hayatta kalan da var. Cenazeci, tabutun kapağına çivi çakarken dirilen de... Yaşamak, böyle şaşırtıcı, zalim ve iğrenç bir şey!''

Reseng bir çöp kutusunda bulundu, belki de orada doğdu. Seul'de, gizli bir teşkilatın yönettiği bir kütüphanede, kimsenin okumadığı kitapların arasında büyüdü. Bir suikastçı olarak yetiştirildi. Hayatı, komplolar, cinayetler ve kedileri arasında geçiyor. Ama her şey evinin banyosunda bulduğu bombayla değişmek üzere. Hangi komplocu onu öldürmek istiyor? 

Kim Un-su'nun kaleme aldığı Komplocular, yükselen Kore edebiyatından gerilim türüne nadide bir dokunuş.

Mucize Çocuk - Kim Yeon Su

Kim Yeon-su, 1970 yılında Güney Kore'nin Gimcheon kentinde doğdu. İngiliz edebiyatı öğrenimi gördü. Roald Dahl ve Raymond Carver'ın eserlerini Koreceye çevirdi. İlk romanı 1994 yılında yayımlandı. 2000'den bu yana Güney Kore'nin en çok sevilen ve okunan yazarlarından biri oldu. 

Gim Conghun, babasının öldüğüne inanamıyor. İnsanların düşüncelerini okuyabildiğine de. Belki Albay onu biraz rahat bırakırsa annesini bulabilir. Belki de annesi yıllar önce göçmüş bir kuşun kanadındadır, kim bilir. 

1984, Güney Kore'nin çalkantılı zamanları. On beş yaşındaki Gim Conghun, hastane odasında gözlerini açtığında başkalarının düşüncelerini okuyabildiğini fark eder. Trafik kazası geçirmiş, babasını kaybetmiştir. Hayatta kaldığı için, ülkede büyük üne kavuşur. O artık Mucize Çocuk'tur; gazetelere, televizyon programlarına çıkar, yeteneği devletin de dikkatini çeker. Oysa onun tek istediği hiç görmediği annesini bulmaktır. 

Mucize Çocuk ile Güney Kore'nin yakın tarihine yolculuk yapmaya hazır mısınız? Eğer cevabınız ''Evet!'' ise bu eşsiz eser sizi bekliyor.

İyi Evlat - Jeong You Jeong

Jeong You Jeong, 1966 yılında Hampyeong'da doğdu. 35 yaşındayken mesleğini bırakarak yazmaya odaklandı. İlk romanı, Güney Kore'nin prestijli Segye Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. İyi Evlat ise ABD'de çoksatar listelerine girmiştir. Romanlarından ikisi filme uyarlanmıştır.

İyi Evlat, Güney Kore'nin uluslararası alanda öne çıkan yazarlarından Jeong You Jeong'dan edebiyat ile gerilimi ustalıkla harmanlayan bir roman. 

Kan kokusu beni uyandırdı. Başımın üzerinde bir yerlerde bir şarkı çalıyordu. Neler olduğunu idrak etmem uzun sürmedi. Bu, gerçek değildi. Elbette bir rüyadan geriye kalan bir hayal de değildi.

Yirmi beşinci kattaki dairede, ağabeyi Hecin’in telefonuyla uyanan Yucin, önceki geceyi hatırlamaya çalıştı. Annesiyle ne konuşmuştu? Hecin ne zaman dönecekti? Burnuna gelen koku gerçek miydi? Yoksa yine çocukluğundan beri geçirdiği bildik nöbetlerden birinin habercisi miydi? Nefesleri kesecek bir roman. Kaçırılmamalı!

Cennetten Kaçan Çocuk - Jung Myung Lee

Jung Myung Lee, 1965 yılında Güney Kore'de doğdu. Kyungpook Ulusal Üniversitesi'nde Kore edebiyatı okuduktan sonra birkaç yıl dergi ve gazetelerde muhabir olarak çalışmıştır. Popüler bir tarihi kurgu yazarı olan Lee Jung-Myung'un kitapları milyonlarca satmıştır.

Ünlü yazar Jung Myung Lee Cennetten Kaçan Çocuk'ta okuyucuyu iyi ile kötü, gerçek ile yalan, esaret ile özgürlük arasındaki çizgiyi sorgulamaya davet ediyor...

Pyongyang'da yaşayan genç matematik dehası Gilmo'nun sakin hayatı, doktor babasının gizli bir Hıristiyan olduğunun öğrenilmesiyle altüst olur. Babasıyla birlikte acımasızlığın hüküm sürdüğü bir çalışma kampına gönderilen Gilmo burada neşeli Yonge ile tanışır. Yonge çalışma kampından kaçmayı başardığında, Gilmo da onu bulmak için kaçar. Dünyayı sayılar, formüller ve matematiksel teorilerle yorumlayan Gilmo, yeteneklerini Doğu Asya'nın yeraltı dünyasında gezinmek için kullanır. Maceraseverler için birebir bir roman. Kaçırmayın!

Peki sizler hangi romanının konusunu daha çok beğendiniz? Aralarında okuduğunuz romanlar var mı? Kore edebiyatı hakkında neler biliyorsunuz? Yorumlar bölümünden görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Kendinize çok iyi bakın, kitapla kalın!

18 yorum:

  1. Birkaçını not aldım. Dizilerini bilsem de hiç Kore edebiyatı okumadım. Güzel bir derleme olmuş. Uzak Doğu bazı şeylere farklı açılardan bakmayı başarıyor. Bu aralar Japon edebiyatına merak saldım, sonraki sayı o olabilir bence. :) Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun ve önerin için öncelikle çok teşekkür ederim. Japon edebiyatını not aldım.😅😇

      Sil
  2. aaa saol yaa kore edebiyatı okumadım hiç, japon çin filan okudum ama kore hiç, bunlardan kesin okuycam saool :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Açıkçası ben de okumadım fakat bu önerilerden sonra listeme ekledim hepsini. 😅

      Sil
  3. Hepsini tek tek not alıyorum hemen. Kore edebiyatı çok yabancı olduğum bir edebiyat. İlk kez bu yıl bir kitap okudum sanırım Koreli bir yazardan, o da Bir Katilin Güncesi isimli bir kitaptı. Keyif almıştım, bu edebiyattan daha fazla kitap okumak istiyorum, hevesim var. Bu liste çok iyi oldu. Çok teşekkürler ^.^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için öncelikle ben teşekkür ederim. Bu listeden sonra ben de ekledim okuma listeme. İlginç ve farkı bir yanlarının olduğunu düşünüyorum. 😇

      Sil
  4. Kore Edebiyatı ile ilgili hiç kitap okumadım. Mucize Çocuk ilgimi çekti:)))
    Çok detaylı ve güzel yazmışsın, öğrenmiş oldum ben de:))) Emeğine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet ben de Mucize Çocuk'u çok merak ediyorum. 🎈

      Sil
  5. Kore kitapları için Doğan kitapta böyle bir seri olduğunu bilmiyordum. Güzel oldu, teşekkürler canım. ❣️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için asıl ben teşekkür ederim. Böyle seriler oldukça sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. 💜

      Sil
  6. Bu yazı çok faydalı olmuş.Okumak istediğim bir edebiyat türü ama ne alacağıma karar veremiyordum

    YanıtlaSil
  7. Kore edebiyatı okumamıştım Japon okumuştum ama Koreyi bilmiyordum bu liste iyi oldu canım:)
    Bu arada iyi bayramlar diliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. İyi bayramlar dilerim. 🎈💜😇

      Sil
  8. bu güzel yazını bloguma koyduuum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Hemen bakıyorum. İyi bayramlar. 🎈

      Sil
  9. Merhaba İrem,
    Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş ellerine sağlık. Bu seri devam edecek gibi görünüyor, merakla takip edeceğim. Kore edebiyatıyla ilk kez Lütfen Anneme İyi Bak kitabıyla tanışmıştım. Bence kadının toplumdaki yerine de güçlü bir vurgu yapan, aile başta olmak üzere birçok kavramı irdeleyen önemli bir eser. Biraz ağır ve duygusal olduğunu da söylemem gerek, uzun süre etkisini atlatamamıştım. Kore edebiyatı gerçekten çok renkli, çok farklı. Listendeki kitaplar da çok iyi seçilmiş, çzellikle Komplocuları yakında okumak istiyorum.
    Ben de Güney Kore edebiyatı ile bir liste paylaşmıştım. Vaktin olduğunda seni de siteme beklerim.
    Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun ve güzel önerilerin için çok teşekkür ederim. Evet, seri devam ediyor. Hatta ikincisi Japon edebiyatı olarak derledim. Ona da bakabilirsin. Ben de çok merak ediyorum. Açıkçası daha fırsat bulamadım okumaya. Ama hepsi ilk sıralarda okumak için bekleniyor. 😅

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.