6 Ekim 2022 Perşembe

2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Annie Ernaux Kazandı!

Herkese yeniden merhaba! Edebiyat dünyasının en prestijli ödülü olan Nobel Edebiyat Ödülü bu sene de ilgi odağı oldu. Kıran kırana geçen 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız yazar Annie Ernaux kazandı.

Kazanan kişinin açıklanmasına saatler kala tahminler ağırlıklı olarak Michel Houellebecq ve Salman Rushdie olarak öne çıkmıştı ki Nobel bizi yine önceki yıllar gibi şaşırtmadı. 2021 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Abdulrazak Gurnah da aynı Annie Ernaux gibi bu senedeki favori listelerinde yer almamıştı.


Detaylara geçmeden önce Nobel Edebiyat Ödülü, her yıl Alfred Nobel'in sözleri ile bir idealist eğilimi en farklı şekilde ifade eden yazara verilmektedir. Edebiyatçılar için en prestijli ödül olan Nobel, İsveç Akademisi tarafından her yıl bu ödüle layık kişileri seçmektedir.


2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nü İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, ödülün, "Kişisel hafızanın köklerini, yabancılaşmalarını ve kolektif kısıtlamalarını ortaya çıkarmadaki cesareti ve klinik duyarlılık konusundaki çalışmaları sebebiyle layık görüldü." diye belirtilerek ödülün Fransız yazar Annie Ernaux'e verildiği açıklandı. Ernaux'un, yazılarında cinsiyet, dil ve sınıf açısından güçlü eşitsizliklerin damgasını vurduğu bir yaşamı tutarlı bir şekilde ve farklı açılardan incelediği, yazarlığa giden yolunun uzun ve zorlu olduğu belirtildi. Böylelikle ödülün sahibi olan Fransız yazar Ernaux, 10 milyon İsveç kronunun da sahibi oldu. 


2021 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Abdulrazak Gurnah Kazanmıştı

2021 yılında Afrika kıtasının doğusunda Tanzanya'ya bağlı iki adadan oluşan ve özerk yönetilen Zanzibar'da doğan romancı Abdulrazak Gurnah ödülün sahibi olmuştu. Gurnah ise, "Kültürler ve kıtalar arasındaki uçurumda sömürgeciliğin etkilerine, yanı sıra mültecilerin kaderine kesin ve merhametli şekilde nüfuz etmesi" nedeniyle ödüle layık görülmüştü.


Peki Annie Ernaux Kimdir?

Annie Ernaux 1 Eylül 1940 tarihinde Fransa'da dünyaya geldi. Ailesinin bir bakkal ve kafeye sahip olduğu Normandiya'daki küçük Yvetot kasabasında büyüdü. Annie Ernaux, Fransız yazar ve edebiyat profesörüdür. Çoğunlukla otobiyografik olan edebi eserleri sınıf egemenliği ve aşk tutkusunun ağırlığını incelediği yirmiye yakın otobiyografi ve romanı bulunuyor. Annie Ernaux'nun dilimize çevrilmiş Yalın Tutku, Babamın Yeri, Boş Dolaplar ve Seneler isimli kitapları bulunmaktadır.


Peki siz ne düşünüyorsunuz? Annie Ernaux'un herhangi bir kitabını okudunuz mu? Ödülü kesinlikle kazanır dediğiniz bir yazar var mıydı? Yorumlarda buluşalım!

20 yorum:

  1. Evet farklı isimler gündemdeydi ama ödülü Annie Ernaux kazandı. Yazarı çok tanımıyorum ama bundan sonrası için eserlerine bir göz atacağım merak ettim çünkü.
    Ben geçen yıl Haruki Murakami alır sanmıştım ama alamadı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet, en de geçen sene Haruki Murakami'yi ödülü alır diye düşünüyordum. Herkes ters köşe oldu. 😅

      Sil
  2. Yazarın kitaplarını okumadım. Sınıf eşitsizliği cinsiyet dil gibi sorunlar , konular tüm dünyada mevcut... işlediği konularla istikrarlı oluşunun meyvesini almis yazar. Haber için teşekkürler detaylarıyla hoşuma gitti yazın. 🙏🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için asıl ben teşekkür ederim. Can Yayınlarında yazarın kitapları mevcut. Ben de kitaplarını oradan temin edeceğim. Çünkü çok merak ediyorum. Bakalım... 😅❤

      Sil
  3. Hem geçen seneki, hemde bu seneki yazarı ilk kez duymuş olmam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Yalnız değilsiniz. 😝

      Sil
  4. Benim de duymadığım bir yazar.

    YanıtlaSil
  5. Bize de tebrik etmek düşer o halde :) Yazarın kitaplarını merak ediyordum, şimdi Nobel sonrası büyük zam gelir bir an önce almak lazım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet, ben de hemen okumak istiyorum. Bundan dolayı kitaplarına baktım. Şu an sadece Can Yayınlarını basmış kitaplarını. KitapYurdu'nda da indirim vardı. Bakabilirsin istersen. 😇

      Sil
  6. babası ile ilgili romanını daha yeni okudum :) şimdi sesler ini okuycam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Ben de kitaplarını en kısa zamanda okumak istiyorum. 😝

      Sil
  7. Diğer adayları da hiç duymadım ben. :) Bu yazarı da tanımıyordum merak ettim kitaplarını.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Açıkçası ben de daha yeni duydum. Hemen kitaplarını almak lazım zam gelmeden. 😝

      Sil
  8. Yazarı ve kitaplarını bilmiyordum fakat ödül kazandığına göre iyi bir kalemi olmalı. Muhakkak göz atacağım. Bilgilendirdiğin için teşekkürler İrem :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek asıl ben teşekkür ederim yorumun için. Can Yayınlarında yazarların kitapları mevcut, oradan bakabilirsin. 🙂

      Sil
  9. Yazarı bilmiyordum, merak ettim, kitaplarına bakacağım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. O zaman şimdiden iyi okumalar dilerim. 😇

      Sil
  10. Merhabalar.
    Sahibine ulaştırılan ödüllerden dolayı ben de mutlu oluyorum. "Sahibine" kastım: Gerçekten ödül almaya layık kişilerdir. Nobel ödülleri dağıtılırken, inşAllah vicdanlı davranılıyordur.
    Bilgi paylaşımınız için teşekkür eder, emeğinize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.
    Selam ve saygılarımla birliklte sağlıklı ve hayırlı günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için öncelikle çok teşekkür ederim. Evet, aslında emeğinin hakkıyla ödül alan yazarlara hayranlıkla takip ediyorum. 😇

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.