28 Ekim 2022 Cuma

Cadılar Bayramı'nda Okunması Gereken Kitaplar

Cadılar Bayramı, her sene 31 Ekim'de kutlanan, kökleri Pagan ve sonrasında Hristiyan köklerine dayanmasına rağmen günümüzde popülerleşmiş bir kutlama halini alan kostüm bayramı diyebiliriz. 

Çocukların, genellikle korkunç kostümler giyerek, kapı kapı dolaşıp şekerleme ve harçlık topladığı bir bayramdır ki filmlerden bu repliği hepimiz çok iyi biliriz: ''Trick or treating?'' Konumuz Kitap ekibi olarak bu yıl Cadılar Bayramı'na özel içeriklerimizle sizlere güzel bir yayın akışı sunmaya hazırlanıyoruz. Bu yayından itibaren devam edecek olan korku ve gerilim içerikli yayınlar siz okurlarla en kısa zamanda paylaşacağız. Ayrıca bu tematik hafta için önerileriniz varsa aşağıdaki yorumlar bölümünden görüşlerinizi bize iletmeniz yeterlidir.

Bu konseptteki ilk yayınımız ise Cadılar Bayramı'nda Okunması Gereken Kitaplar. Bu güzel atmosferi bir saleple ve önereceğimiz kitaplarla geçirmek isteyenler bu özel yayını kaçırmasınlar. Öyleyse Cadılar Bayramı için kitap önerilerimize hemen başlayalım!

Şeytanın İksirleri - E.T.A. Hoffmann

Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, Alman besteci, müzik eleştirmeni, döneminde fantezi ve korku hikayeleri yazarıdır. Tabii ki Cadılar Bayramı denilince kendisini bu isteye almazsak haksızlık olurdu. Bir keşiş, acımasızca işlenen cinayetler, lanetli aile bağları... Şeytanın İksirleri, bilinçaltının tehlikeli arzularından kaynaklanan dehşeti, XIX. yüzyıl edebiyat geleneğinin "kötücül ikiz" motifiyle harmanlayan bir başyapıt. 

Şeytanın İksirleri karanlık güçler tarafından suç batağına sürüklenen Keşiş Medardus'un kurmaca yaşamöyküsünü aktarır. Keşiş Medardus'un ölümcül günahlarıyla dolaştığı manastırlar, işkence ve ölümün kol gezdiği zindanlar, insan ruhunun karanlık dehlizlerini temsil ederken biz de tutku, ölüm, haz, delilik ve lanetin girdabına yakalanırız. Bugün Alman edebiyatının en ünlü korku klasiği olarak edebiyat tarihinde yerini alan Şeytanın İksirleri, insanı kendi gölgesiyle karanlık yüzlü kendi ötekisiyle yüzleştiren büyük bir roman, kesintisiz her an delilikle baş başa bırakan bir yapıt, tekinsize bir giriş.

Cadılar Bayramı Ağacı - Ray Bradbury

Ray Bradbury'yi hepimiz Fahrenheit 451 romanıyla tanırız. Fakat bu konseptteki en iyi kitabı olan Cadılar Bayramı Ağacı siz okurları bekliyor. Özel günler için yazılmış hem çocukların hem de yetişkinlerin okuyabileceği bazı benzersiz öyküler vardır; Charles Dickens'ın Bir Noel Şarkısı ve Ray Bradbury'nin ürkütücü romanı Cadılar Bayramı Ağacı.

Sekiz erkek çocuğu Cadılar Bayramı gecesinde kasabanın kıyısındaki perili evde toplanmışlardı. Ancak arkadaşları Balbağı beklenmedik bir şekilde ortadan kaybolduğunda onu bulmak zorunda olduklarını biliyorlardı. Onlara yardım edebilecek tek kişi ise uzun boylu ve gizemli biri adamdı. İşte bu adamın anlatacağı geçmişe dair hikâyelerle çocuklar, uzak diyarlardaki sonbahar manzaralarında esen siyah rüzgâra binip yılın bu karanlık döneminde başka yerlerde bu bayramın nasıl kutlandığına şahit olacaklardı. 

Sonbahar Ülkesi ve Uğursuz Bir Şey Geliyor Bu Yana gibi korku edebiyatı başyapıtlarının yazarı Ray Bradbury’den Cadılar Bayramı ve tarihi üzerine yazılmış tüyler ürperten bir klasik. Kaçırılmamalı!

Mermer Adam - Jean Christophe Grange

Jean Christophe Grange'nin tür olarak en çok bu haftaya uygun olan yazarlarımızdan birisi. Özellikle de korku ve polisiye gerilim türlerindeki başyapıt eserleriyle bunu kanıtlıyor. Yazarın sayfamızda bulunan Siyah Kan ve Kızıl Nehirler adlı iki eseri mevcuttur. Onları da bu hafta için inceleyebilirsiniz.

Kötülük Hiç Beklenmedik Bir Yerden Gelebilir. Yıl 1939, Berlin... Avrupa yeni bir dünya savaşının eşiğinde... Reich'ın ileri gelenlerinin güzel eşleri tek tek vahşi cinayetlere kurban gider. Gestapo Subayı Franz Beewen, öldürülen kadınların Psikiyatrı Simon Kraus ve Aristokrat Psikiyatr Minna Von Hassel, Nazilerin nefes aldırmadığı Berlin'de bu cüretkâr cinayetleri işleyen katilin peşine düşerler. Jean-Christophe Grangé'den elinizden bırakmak istemeyeceğiniz gerilim dolu bir macera.

Innsmouth'un Üzerindeki Gölge - H. P. Lovecraft

Innsmouth'a giden otobüse sakın binme! Howard Phillips Lovecraft, Amerikalı tuhaf kurgu, bilimkurgu, fantezi ve korku kurgu yazarıdır. En bilinen eserleri, sonradan Cthulhu Mitosu adını alan eserleridir.

Innsmouth'un Üzerindeki Gölge, modern insanın çöküşünün, çürümesinin ve yozlaşmasının ilkel ve yabani geçmişimizle ilişkisini gösteren, gotik köklere sadık bir yolculuk, dönüşüm ve cinnet öyküsü. Lovecraft'ın 1930'ların başında kaleme aldığı ve sağlığında bir kitap halinde yayımlanan tek eseri olan Innsmouth'un Üzerindeki Gölge, genç ve isimsiz bir kahramanın kadim ve bilinmeyen bir dehşetle yüzleşmesinin öyküsünü anlatıyor. 

Innsmouth'un tuhaf görünümlü insanlarının geçmişine indikçe tekinsiz bir uygarlığın tüyler ürpertici efsaneleri şehrin sokaklarına sızıyor, insanların gölgelerine yansıyor. Kadim varlıklara kurban edilen karada başlayıp denizin dibinde biten yaşamların öyküsü. Bu uğursuz kasabadan kaçmaya çalışan kahramanımızın sürükleyici macerasıyla sona erse de Derinlerde Yaşayanlar ve Eskiler'in dehşeti hüküm sürmeye devam ediyor.

Peki sizler hangi kitabı önerirsiniz? Bu haftaya özel seçkileriniz var mı? Ya da yukarıdakilerden okuduğunuz herhangi bir kitap var mı? Yorumlarda buluşalım!

12 yorum:

  1. Bu kitapların hiçbirisini okumadım, duymamıştım, yazından öğrendim şimdi:) Tüyler ürperten kitaplar, okuyabilir miyim bilemedim?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet, hepsi birbirinden ürkütücü. 👻👻👻

      Sil
  2. hoffman ı not aldım saool :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Keyifli okumalar! 👻👻👻

      Sil
  3. Ne güzel bir liste olmuş, gerçi hiçbirini okumadım ama:) Mermer Adam ilgimi çekti listeme ekledim hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. 😇

      Sil
  4. Mermer adam kargoda bekliyorum hemen okumak için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. O zaman güzel bir tesadüf olmuş. Yorumlarınızı bekliyoruz. 😇

      Sil
  5. Bu tarz kitapları hep sevmişimdir. Çok güzel bir paylaşım olmuş.

    YanıtlaSil
  6. Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Ne demek! 😇

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.