25 Aralık 2022 Pazar

2023'te Zinciri Kırma!

Konumuz Kitap okurları olarak her aralık ayında geleneğimiz olan Zinciri Kırma Takvimi 2023 yılına hazır! 2023'te zinciri kırmamaya ne dersin? 

Hep yapmak istediğin ama bir türlü "doğru zamanı" bulamadığın sen, evet evet sen! 2023 senin için de farklı bir yıl neden olmasın? Evrene "Bu yıl benim yılım!" demeyene ne dersin peki? Eğer sen de hazırsan başlayalım mı?

Eğer Barış Özcan'ı takip ediyorsanız bu zinciri kırma takvimini biliyorsunuzdur. Her yıl aralık ayının son günlerinde YouTube üzerinden paylaştığı ''Zinciri Kırma!'' takvimi, herkesin o ay katıldığı fakat azimli ve kararlı olanların yürüttüğü bir alışkanlık takvimi. Sosyal medya hesaplarımızdan da duyurduğumuz gibi 2023 Zinciri Kırma Takvimini dört gözle bekliyorduk. Video da yayınlanır yayınlanmaz siz okurlarımıza bu takvimi ulaştırmak istedik. Açıkçası geçen yıllarda çok güzel geri dönüşler almıştık. Zaten zinciri kırma takviminin de mantığı bu aslında. O zincirleri olabildiğince kırmamak ve istikrarlı bir şekilde o takvimi zincirlerle kaplamak.

Eğer sen, bu takvimi ilk kez görüyorsan biraz bilgi verelim. Fakat öncelikle Konumuz Kitap'ın önceki zinciri kırma takvimlerini incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Zinciri Kırma Takviminin amacı kazanmak istediğiniz bir alışkanlığı ya da aksine kötü bir alışkanlığınız varsa ve bunu artık tarihin tozlu sayfalarına atmak istiyorsanız bu hedefi takvimdeki "Hedefim" kısmına yazıyorsunuz. Her yaptığınız güne çarpılar atarak bir zincire dönüştürüyorsunuz. Bu zincirler de kırılmamak üzere bir desene dönüşüyor: "Birbirlerine Geçmiş Bir Zincir Deseni" Ana mantık işte bu kadar basit. Siz o yaptığınız zincirleri kırmamak için de o görevi bir sorumluluk haline getiriyorsunuz ki bu da bir süre sonra alışkanlığa dönüşüyor.

Zinciri Kırma Takviminin Adımları

  • Kendinize bir hedef belirliyorsunuz.
  • İsterseniz bu hedefi ikiye bölerek kolaylaştırıyorsunuz.
  • Hedefe ulaşmak için hiçbir hamle fırsatını kaçırmadan her gün bir adım ilerliyorsunuz.
  • Her hamlenin sonunda takviminize bir çarpı atıyorsunuz.
  • Her gün görebileceğiniz bir alanda olsun.
  • Bu noktadan sonra bahsettiğim o daha derin yeni oyun başlıyor. Yan yana gelen çarpılardan oluşan zinciri kırmama oyunu.
İşte bu kadar basit! Basit ama istikrar isteyen de bir takvim diyebiliriz. Hedefinizi belirleme kısmı da en önemlisi. Beynimiz bir şeyleri görmekten hoşlanır. O yüzden hedeflerinizi hem yazmalı hem de bu çizelgeleri gözünüzün görebileceği bir yerlere koymalısınız. Çalışma masanıza asabilir ya da kitaplığınızın bir köşesinde bulundurabilirsiniz.

Barış Özcan bu yılki 2023 Zinciri Kırma Takvimi videosunda diyor ki: ''Hayatımızın kelimesini değil de sadece bir yılının kelimesini seçelim. 2023 için herkes kendi hayatının temasını belirlesin. Tek bir kelimeyle amacımız ona odaklanmak olsun. Çünkü seçeceğiniz bir kelimenin hayatınızda sihirli bir etkisi olabilir." 2023 takviminin ana temasını buna göre tasarlayabilirsiniz. 2023 yılı o sihirli kelimeyle başlasın. Örneğin; sağlık, eğitim, başarı, müzik, edebiyat... Bu kelimeleri istediğimiz kadar çoğaltabiliriz. Ama önemli olan o kelimeyi 2023 yılının bir nevi mottosunu yapmak. Başarılı bir eğitim hayatı, sağlıklı bir yıl, her insan için özgürlük ya da eşitliğin var olduğu bir yıl...

Bize bu küçücük bir adım olarak görünse de bu küçük adımlar büyük adımları oluşturmak için bir temel. Yoksa nasıl o adımlar büyüsün? Her gün yaptığımız ve bunu devam ettirdiğimizde o adımlar aslında o kadar da büyüyor ki sadece biz fark etmiyoruz. Dönüp takvime baktığımız zaman aslında ne kadar da büyük bir adım attığımızı görüyoruz. O küçük çarpılar büyük bir zincire dönüşmüş! ''Nasıl yani, onu ben mi yaptım?'' diye kendinizle gurur duyuyorsunuz. Çünkü o azim ve kararlılık karşınızdaki takvimde apaçık görünüyor.

Ayrıca Zinciri Kırma Takviminin yanı sıra Barış Özcan ek olarak bir 2023 Astronomi Takvimi de hazırlamış. Bildiğiniz gibi 2022 yılı uzay çalışmaları için çok önemli bir yıl oldu. İnsanlığın evrene bakan kocaman bir gözü olan ve bugüne kadar yapılan en karmaşık makine olarak nitelendirilen WEBB Uzay Teleskobu'nun insanlığa gönderdiği fotoğraflar 2023 Astronomi Takviminde başrol oldu. 

Barış Özcan hazırladığı bu özel takvim için şunları söyledi: "2023 Astronomi Takvimi’nin içeriğini tamamen onun yakaladığı görüntülerden oluşturdum. Kapakta teleskobun uzay görevlerini sembolize eden bir illüstrasyon var. Takvim sayfalarında ise 2022’nin Temmuz ayından itibaren bize gönderdiği ilk fotoğraflardan itibaren Big Bang'den çok kısa bir süre sonra ortaya çıkan galaksileri görüyoruz. Farklı uzaklıklardaki farklı gök cisimlerinden dengeli bir seçki yapabilmek için en yakınımızda uzay aracıyla çarptığımız bir asteroidden, Neptün’ün halkalarına; başka bir sistemdeki öte gezegenin atmosferine kadar 2023 yılı boyunca uzaydaki bu büyük gözün gördüklerine bakacağız." Bu özel takvimi incelemek isteyenler için aşağıdaki linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu zorlu 2022 yılı artık bitiyor. Hayatına yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi. Bu yıl da kendine bu hediyeyi ver. Hatta sadece kendine de değil herkese bu hediyeni paylaş. Zincirler almış başını gitmiş olsun, hedefler birbirini takip etsin. O takvimi istediğin renkle donat. At çarpılarını o günlere, haftalara, aylara... O zincirin sana verdiği en büyük hediye bu değil mi? Bak şimdi önceki yıllara. O sen, sen misin artık. O hedefler küçücükken sen büyütmedin mi onları? Bir düşün! Bu yılda her zamanki olduğu gibi zincirler konuşsun.

Bu yıl, yeni yılın doğum günü senin de doğum günün olsun... Unutma; Her Gün Yeni Bir Renk Kat Hayatına! 

2023 Zinciri Kırma Takvimi: PDF versiyonu için "buraya" tıklayabilirsiniz.
2023 Astronomi Takvimi: Özel hazırlanmış Astronomi Takvimi için de "buraya" tıklayabilirsiniz.

22 yorum:

  1. Zinciri kırma takvimi ile ilgili yazınızı inceledim. Gerçekten çok müthiş ve istikrar isteyen bir takvim. Şöyle bir düşündüm "acaba ben de yapabilir miyim? " diye. Ama kendime bu konuda pek güvenemedim nedense. Çünkü ömrü hayatımda hiç böyle bir deneyimim olmadı, bu yaştan sonra da olacağını sanmıyorum.
    Güzel bir etkinlik, katılanlara başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için öncelikle çok teşekkür ederim. Aslında herkes yapabilir. Yaş değil istikrar isteyen bir takvim. Bence bi' göz atabilirsiniz. 😇

      Sil
  2. diyette kullanabilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Tabii ki her konuda takvimi kullanabilirsiniz. 😇

      Sil
  3. İlk kez görüyorum ve ne kadar hoş bir takvimmis . Paylaşım için çok ama çok teşekkürler 🙏🏻🪷

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek asıl ben teşekkür ederim yorumunuz için. 😅🥳

      Sil
  4. teşekkür ederim bakayım bi :)

    YanıtlaSil
  5. Yanıtlar
    1. Yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim. 😇

      Sil
  6. Biliyorum ancak hiç denemedim. Benim kendimce 21 gün totemim var bu konuda bayağı iş görüyor. 🤭✌️

    YanıtlaSil
  7. İrade korumak çok önemli ama :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle!

      Sil
  8. Videosunu izlemiştim, mantıklı bir takvim, bir hedef belirleyelim o halde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Şimdiden başarılar dilerim. 😁

      Sil
  9. Geçenlerde görmüştüm yine "2023'te Zinciri Kırma" adlı bir video. Ne yalan söyleyeyim aklıma ilk sen gelmiştin sevgili İrem çünkü yanlış hatırlamıyorsam geçen yıl da böyle bir yazı paylaşmıştım hatta ilk orada bilgilendim sayende. İstikrarlı oluşun takdire şayan! Tebrik ediyorum. :))
    Yazı için çok teşekkürler.
    Uygulamak için geç kalmış sayılır mıyım şu an? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, asıl ben teşekkür ederim güzel yorumlarınız için. Asla geç değil her zaman başlanabilir. Önemli olan da zaten başlamak. Eğer bir soru işareti olursa benimle her zaman iletişime geçebilirsiniz. Memnuniyetle sorularınızı yanıtlarım. 😇

      Sil
  10. Devam ettirebilen herkes için güzel bir uygulama Barış Özcan'nın videolarını izlemeyeli baya oluyor. Hatırlatma iyi oldu bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Şimdiden keyifli izlemeler dilerim. 😇

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.