13 Aralık 2022 Salı

ChatGPT Geleceğin Yazarı Olabilir!

Google; tüm dünyayı elinde tutan, rakip tanımayan bir arama motoru. Bu genellemeyi ChatGPT bozabilir mi? Artık arama motoru ChatGPT olabilir mi?

Geleceğin bu kadar yakın olabileceğini hiç tahmin etmiş miydiniz? Açıkçası izlediğim bir dizide ChatGPT'ye çok benzeyen ama üç boyutlu olmasıyla ayrılan bir yapay zeki vardı. Dizide bir çocuk yıl sonu dans seçmelerine katılabilmek için antrenman yapması gerekiyordu fakat bir yandan da ebeveynleri aksattığı dersler hakkında dans antrenmanlarını kısıtlıyordu. İşte bizim çocuk da okulda teknoloji tasarım projesi hazırlayan arkadaşının aynı insana benzeyen ve istediği kişiye bürünebilen bir robot tasarladığını gördü. Arkadaşından izni alıp o robotu kendi kişiliğini büründürdü. 

Tabii bizim çocuk ne yaptı? Sizlerden gelen cevapları az çok tahmin ediyorum: O robota ödevlerini yaptırdı ve evdeki sorumluluklarını da robota yükledi. İşte robot aslında çocuğun yapması gereken işleri yapıp dans etmesine kaldığı yerden devam etti.

Ama dizide en çok dikkatimi çeken şey ise dersi anlatan yapay zeka; anlattığı ders fizik ise Albert Einstein'a, tarih ise o döneme damgasını vuran bir tarihçiye; Edebiyat ise yine hangi döneme veya kişiye çalışıyorsa o kişiye büründü. Düşünsenize, anlamadığınız -sayısalcılar daha iyi bilir- bir fizik konusunu size Albert Einstein mezarından kalkıp geliyor anlatmaya. Düşününce bile donup kalıyorsunuz yapay zekanın o muazzam olanağına.

İşte geçen günlerde çığır açan ChatGPT, yukarıda bahsettiğim olayın kıvılcımı olabilir. Hiç merak edip siteyi ziyaret ettiniz mi? Sizin için ilk göze batan unsur neydi? Açıkçası çoğu kişi bir nevi sohbet olan fakat geliştikçe sohbetten daha fazlası olacak ChatGPT hakkındaki görüşleri aynıydı: NASIL!

ChatGPT, doğal insan dilini anlayabilen ve etkileyici derecede ayrıntılı hatta insan benzeri yazılı metinler üretebilen, diyalog tabanlı bir yapay zeka sohbet robotudur. Karşımızda sanki bir insan varmış gibi davranan bu sohbet robotu ne sorarsanız sorun nokta atış cevaplar verebiliyor.

Peki ChatGPT Ne İşe Yarıyor?

Bir dil modeli olan ChatGPT neler yapmıyor ki... Saysak bitmez ama özetle şunları söyleyebiliriz. Ayrıca bu saydıklarımızın arasına gün geçtikçe yeni özelliklerin ekleneceğini su götürmez bir gerçek.

  • Sizin için istediğiniz bir konuda ayrıntılı çalışma yapıyor.
  • Daha önce hiçbir yerde yazılmayan romanlar, hikayeler metinler oluşturabiliyor.
  • İstediğiniz bir kodu anında size hazırlıyor.
  • Çözmediğiniz matematik denklemlerini çözebiliyor.
  • Diller arası çeviriyi yapabiliyor.
  • Tavsiyelerde bulunabiliyor.
  • Herhangi bir şeyin ne işe yaradığını açıklayabiliyor.
  • Eğer bir kod yazıyorsanız ve bu kodun içinden hataları ayıklamak istiyorsanız tabii ki de bunu ona yaptırabilirsiniz.
Peki bu konuda ChatGPT ne diyor? İşte sorumuza yanıtı:

''Merhaba! Ben bir dil modeliyim ve dil modeli olarak ben birçok şey yapabilirim. Örneğin, ben dilinizi anlayarak cevaplar verebilir, sorulara cevap verebilir ve dilinizdeki konuşmaları anlayarak onlar hakkında bilgi verebilirim. Ancak, unutmayın ki ben sadece bir dil modeliyim ve benim bilgi birikimim bir dil modelinin eğitildiği zamana kadardır. Yani, benim bilgi birikimim 2021 yılına kadardır ve ben internete bağlı değilim, bu nedenle benim hakkımda bilgi bulmanız mümkün değildir. Eğer benim hakkımda daha fazla bilgi edinmek isterseniz, lütfen benim yaratıcılarına sorun.''


Google, Tarihin Tozlu Sayfalarına Karışabilir!

Evet, yanlış duymadınız. Google'un tahtı, gelecek yıllar için sarsıcı günleri şimdiden hissediyor olabilir. Bunu kesin bir yargı halinde söylemek ne kadar doğru olur bilemem ama bu çığır açıcı ChatGPT için yakından takip ettiğini tahmin edebiliriz.


Tabii ki bu konuyu hemen ChatGPT'ye sorduk ve çok ilginç bir yanıt aldık. İşte ChatGPT'nin bu konuyla ilgili açıklaması:


''Merhaba! Ben bir dil modeliyim ve ben Google gibi bir arama motoru değilim. Ben sadece bir dil modeliyim ve dil modeli olarak ben dilinizi anlayarak cevaplar verebilirim. Google ise bir arama motorudur ve benimle aynı şey değildir. Benim yapabildiğim şeylerle Google'ın yapabildikleri çok farklıdır. Benim yapabildiğim şeyler sadece dil modeli olarak eğitildiğim için sınırlıdır. Google ise bir arama motoru olduğu için internetteki birçok bilgiye erişebilir ve bu bilgileri arama sonuçları olarak kullanıcılara sunabilir. Bu nedenle, ben Google gibi bir arama motoru değilim ve benim sayesinde Google yok olmaz.''


Sence öyle mi ChatGPT? Şimdiden milyonlarca kişi web sayfasını ziyaret etmekte ve bu durum sitenin bazı zamanlarda çöküşüne sebep olmakta. Çünkü herkes bu ''yapay zekayı'' merak ediyor.


İstediğiniz Her Bilgi Saniyeler İçinde Sizinle!

Öğretmeniniz bir hikaye yazmanızı istedi veya bir yazılım mühendisi olarak küçük bir kod yazmanız gerekiyor ya da çok ödeviniz var ve bunu hemen bitirmek istiyorsunuz. İşte bütün bunları ChatGPT'ye sorarak zamandan tasarruf yapabilirsiniz. Gelecekte artık ChatGPT'ye ödevlerini yaptıranlar mı, hikaye yazıp milyonlarca baskı yapanlar mı dersiniz orasını gelecek gösterecek.


ChatGPT sadece bir dil modeli ve bilgi birikimi de bir dil modelinin eğitildiği zamana kadarkini kapsıyor. Yani, bizim küçük bilginimizin bilgi birikimi 2021 yılına kadar. 2022 hakkında şu an hiçbir şey bilmiyor, ya da biz öyle biliyoruz. Kim bilir?


Bazı Mesleklerin Yerini Alabilir!

ChatGPT hakkında en çok konuşulan konulardan birisi de bu oldu: Önemli mesleklerin yerini ChatGPT kapabilir. Örneğin; yazılım mühendisi. Açıkçası sosyal medyada ChatGPT hakkında yapılan videolara, yazılara bakarsanız bu konuya sıkça değindiklerini görebilirsiniz.


Herkes bu konuyu özellikle de mesleklerin konumunu gelecekte çok merak ediyor. Çünkü ChatGPT şimdiden bir yazılım mühendisi gibi istediğiniz kodları -şu anlık basit kodlar olsa da- saniyeler içinde hazırlıyor ya da yazdığınız kod içerisinde bir hata varsa ve siz bunu bulamıyorsanız ChatGPT bu hataları saniyeler içinde bulup sizlere açıklıyor. Daha ne yapsın?


Sadece yazılım dünyası değil, edebiyat dünyası da ChatGPT'yi yakından ilgilenmeye başladı. Siz de ChatGPT'ye üye olup giriş yaptığınız zaman arama kısmına bir hikaye yazmasını istediğinizde saniyeler içerisinde size bir hikaye oluşturabiliyor. Hatta hiçbir yerde kopyası olmayan, tamamen yapay zekanın ürettiği bir hikaye.


Hemen ChatGPT'ye soralım: ''Bir macera hikayesi yazabilir misin?'' İşte kendisinin oluşturduğu hikaye:


Tamam, bir macera hikayesi yazabilirim. Başlangıçta, bir kahramanımız var, adı Jack'dir. Jack, genç ve cesur bir keşifçidir ve bir gün, kendisi için büyük bir maceraya çıkmak üzere küçük bir kasabada yaşayan sıradan bir hayatı bırakır.


Jack, yola çıktığında, dünyayı keşfetmeye kararlıdır ve bir süre sonra, uzak bir dağın tepesine ulaşır. Orada, efsanevi bir hazine olduğuna inanılan bir mağara bulur. Mağaranın içine girdiğinde, Jack, bir sürü tehlikeli canavarla karşılaşır ve onları yenebilmek için becerilerini kullanmak zorundadır. Sonunda, Jack, hazineyi bulur ve onu koruma altına alır. Ancak, onu korumak için daha da fazla tehlikeyle yüzleşmek zorundadır ve sonunda, kahramanca bir şekilde macerasını tamamlar.


Jack, macerasını tamamladıktan sonra, küçük kasabasına döner ve orada sıradan bir hayatına geri döner. Ancak, artık dünyayı keşfetmeye devam edecek ve bir gün daha büyük maceralara atılacaktır.


Peki siz ChatGPT hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Google'un yerini alabilir mi? Hiç ChatGPT'yi denediniz mi? Denediyseniz sizi en çok şaşırtan özelliği ne oldu? Düşüncelerinizi bizlerle paylaşmayı unutmayın!

7 yorum:

  1. Aslımda yapay zeka çok iyi gelişim sağladı. Birçok alanda yapay zekadan yararlanıyorlar. Aklımdaki soru ise gelecekte insanları işinden edebilir mi? Dünya üzerşnde işsizlik oranını arttırabilir mi? Gibi sorular ama yaşayıp görmek lazım ömür yeterse tabi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle yorumun için çok teşekkür ederim. Açıkçası dünya tam da bunu konuşuyor: ''Bazı mesleklerin sonu olur mu ChatGPT?'' Bekleyip göreceğiz. 🤔

      Sil
  2. Vav diyorum bu neymiş böyle ya gidip bakacağım.

    YanıtlaSil
  3. Ne demek yorumunuz için asıl ben teşekkür ederim. Kesinlikle katılıyorum. 🤨😇

    YanıtlaSil
  4. duymadım saol bi inceleyim :)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.