24 Aralık 2022 Cumartesi

Fransız Edebiyatında Okunması Gereken Kitaplar

Re-bonjour tout le monde! Aujourd'hui, nous embarquons pour un voyage incroyable. Bugün de bambaşka bir edebiyat dünyasına yolculuk yapıyoruz. İlk durağımız ise Fransız edebiyatında okunması gereken kitaplar. Önceki yazımızda gelen yorumlar ve istekler üzerine Fransız edebiyatı önde çıktı. Eğer bir sonraki edebiyat turunun rotasını belirlemek isterseniz aşağıdaki yorumlar bölümünden görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. En çok istek alan ülkenin edebiyatını da bir sonraki yayınımızda sizlerle paylaşacağız.

Fransız edebiyatı, dünyanın en zengin ve köklü bir edebiyat koludur. Victor Hugo'dan Montaigne'ye; Balzac'dan Stendhal'a kadar birçok üstadı kapsayan Fransız edebiyatını gelin hep birlikte inceleyelim. 

Biliyorsunuz ki Fransız edebiyatı denilince akla ilk gelen şey şüphesiz akımlar olacaktır. 1600'lı yıllarda "klasisizm" denen Fransız yüksek zümre hareketi tüm Avrupa edebiyatında iz bırakmıştır. 1800'lü boyunca, "realizm" ve "sembolizm" birçok sanatçıyı etkilemiştir. 1900'lü yıllarda ise, "gerçeküstücülük" (sürrealizm) ve "egzistansiyalizm" (varoluşçuluk) akımları Fransa sınırlarının dışına çıkarak diğer yazarların çalışmalarını geniş ölçüde etkilemiştir.

Sefiller - Victor Hugo

Victor Hugo, romantizmin sözcüsüdür. "Cromwell" adlı dramının önsözünde romantizmin temel ilkelerini açıklamış, romantizmin önde gelen ismi olarak anılmıştır. İlk kez 1862 yılında yayımlanan Sefiller, Hugo'nun Notre-Dame'ın Kamburu ile "din", Deniz İşçileri ile "doğa" konularını işlediği roman üçlemesinin toplumu ele alan, en görkemli ayağıdır.

Kürek mahkumu Jan Valjean ve polis müfettişi Javert arasında sürüp giden bir kovalamacanın öyküsüdür. Jan Valjean, yoksul bir köylüdür, ailesini doyurmak amacıyla çaldığı bir somun ekmekten dolayı kürek cezasına çarptırılmış, defalarca kaçma girişiminde bulunduğundan, cezası katlanmış ve on dokuz senelik ha­pisten sonra inançlarını yitirmiş, topluma öfke ve kin duyarak tahliye olmuştur. 

Geçmişini gizlemiş, zenginleşmiş ve herkesin sevgisini kazanıp kasabanın belediye başkanı olmuştur ve bundan sonraki süreçte geçmiş ile gelecek arasındaki kavga gün yüzüne çıkacaktır.

Madam Bovary - Gustave Flaubert

Modern romanın babası olarak kabul edilen, ünlü realist Fransız romancısı Gustave Flaubert, 1821'de Rouen'de, ünlü bir cerrahın oğlu olarak doğdu. İlk yapıtlarını vermeye başladığı sırada bir sinir hastalığına yakalandı; böylece Croisset'deki evine çekerek kendini yazıya verdi. Flaubert'in ileri yaşları acılar, edebi başarısızlıklar ve maddi zorluklarla geçti.

Madam Bovary, 19. yüzyıl Fransız kadınının kıstırılmış hayatını ve iç dünyasını oldukça şeffaf bir şekilde ele alırken, dönemin kadın erkek ilişkilerine de ayna tutan bir başyapıt.

Vasat bir doktorla evlendikten sonra boğucu taşra yaşamı içinde sıkışıp kalan genç ve güzel Madam Bovary, mutsuzluğu bir kader olarak kabul etmeye razı olmaz. Büyük hayalleri, hayattan büyük beklentileri vardır; okuduğu romanlardaki tutkunun ve romantik fantezilerin özlemiyle yaşar ve aradığı ideal aşkı bulmak için çıktığı yolda hiçbir fedakârlıktan kaçınmaz. Madam Bovary'nin bu mücadelesini ve sürüklendiği çıkmazı anlatan roman, tutkulu bir hikâyenin gerisinde evlilik, cinsellik ve zenginlik kavramlarını sorguluyor.

1857'de ilk kez yayımlandığında büyük yankı uyandıran, toplumun din ve ahlak anlayışını sarstığı gerekçesiyle yasaklanmaya çalışılan Madam Bovary, 19. yüzyıl Fransası'nın ahlak anlayışına ve burjuva değerlerine karşı güçlü bir eleştiridir.

Kızıl Nehirler - Jean-Christophe Grangé

Jean-Christophe Grangé 1961 yılında Paris'de dünyaya gelmiştir. Yazar, üniversite eğitiminden sonra serbest gazeteci olarak çalışmaya başlamıştır ve aynı zamanda çeşitli kısa öyküler yazmıştır. Özellikle de polisiye gerilim türündeki kitaplarla adından söz ettirmiştir.

Biz Efendileriz, Biz Köleleriz. Biz Her Yerdeyiz, Hem de Hiçbir Yerde. Biz Karar Verenleriz. Kızıl Nehirlerin Hakimiyiz.

Kalbinize güvenmiyorsanız ya da ocakta yemeğiniz varsa bu kitabı okumaya başlamayın. Grange'nin sınır tanımayan hayal gücü, sürekli artan gerilim, etkileyici karakterler, birbirinden korkunç cinayetler; hepsi daha ilk satırlardan itibaren size hükmedecek. Kızıl Nehirler sadece Fransa' da 450.000 sattı ve 20 dile çevrildi. Soluk kesen bir tempo. İnsanı hemen saran bir hikaye. Çok gerçekçi şiddet sahneleri. İki sıra dışı insanın çevresinde gelişen olaylar: biri enerji dolu, tecrübeli bir polis, diğeri sokaklardan gelme Mağripli bir çaylak. Sizi sıkı sıkı saracak...

Kamelyalı Kadın - Alexandre Dumas Fils

Alexandre Dumas Fils, ünlü Fransız yazar Alexandre Dumas'nın gayrimeşru oğlu olarak Paris'te doğdu. Çocukluk yılları onun için zor geçmiştir. Gayrimeşru oluşunun yanı sıra koyu esmer olan teni yüzünden de zorbalığa uğramıştır. Okumayı yazma aşkı yüzünden terk etti. 

1844 yılında eşinden ayrılan babasıyla yaşamak için Saint-Germain-en-Laye'ye taşındı. Burada zengin erkeklerle beraberlikler yaşayan Marie Duplessis ile tanıştı. Bu kadın, Dumas Fils'in başyapıtı olan "Kamelyalı Kadın" isimli romana ilham kaynağı oldu.

Paris'in en güzel ve en pahalı kibar kadını, onun orta sınıf genç aşığı ve paylaştıkları umutsuz aşk. Matmazel Marguerite Gautier ve Armand Duval'in dokunaklı hikayesini anlatan Kamelyalı Kadın, Alexandre Dumas Fils'in başyapıtlarından biridir. Bütün dünyada çok büyük ilgi görmüş ve birçok kez tiyatro ve baleye uyarlanmıştır. Henry James'in: "Tüm zamanların en büyük aşk hikayesi." olarak tanımladığı Kamelyalı Kadın; sevmenin ve sevilmenin, şefkatin ve aşkın gerçekliğini gözler önüne seriyor.

Peki sizler hangi romanı daha önce okudunuz? Fransız edebiyatı hakkında neler düşünüyorsunuz? Fransız edebiyatından hangi yazarın kitaplarını daha çok beğeniyorsunuz? Yorumlarda buluşalım. Kendinize çok iyi bakın, kitapla kalın!

6 yorum:

  1. dördünü de okudum, favorim, bovary :)

    YanıtlaSil
  2. Madam Bovary çok severim, bloğumda da yazmıştım:))) Emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet, yazını okumuştum. 😅😇

      Sil
  3. Kamelyalı Kadın kitabını lisede okumuştum hala aklımdadır....

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.