6 Şubat 2023 Pazartesi

Bir Çocuk ve Kutup Ayısının Etkileyici Dostluğu: Son Ayı

Son Ayı, Hannah Gold'un kaleminden bir çocuk ve kutup ayısının etkileyici dostluğunu anlatıyor.

Son Ayı birçok ödül ve aday kazandı. Özellikle de bu dostluğun yanı sıra yazar Hannah Gold'un dikkat çekmek istediği günümüzün en büyük problemlerin başında gelen küresel ısınma konusunu en etkileyici bir biçimde ele alıyor. 

Son Ayı'yı okuduğunuz zaman sadece bir dostluğu değil, aynı zamanda güncel bir problemin yaşantımızdaki etkilerine de şahit oluyoruz hep birlikte.

Büyük çapta okurlarına ulaşan ve yazar Hannah Gold'un ilk kitabı olan Son Ayı, İngiltere'de 2021'in En İyi Çocuk Kitabı olarak seçildi. Ayrıca kısa sürede birçok ülkede çok satanlara girmeyi başarmış olan Son Ayı, geleceğin Şeker Portakalı ve Küçük Prens'i olarak nitelendiriliyor.

Son Ayı'nın Konusu

Ufukta, güneşte bir siluet, bir şey hareket etmişti. Göz açıp kapayıncaya kadar olmuştu. O kadar hızlıydı ki April az daha gözden kaçıracaktı. Büyük, uzun adımlarla yürüyen ve çok beklenmedik bir şeydi. Yeniden gözlerini kırptı. Her ne ise gitmişti. Ancak April bir kutup ayısı gördüğüne yemin edebilirdi.

Ayı Adası'nda hiç kutup ayısı kalmadı. Araştırması onları altı aylığına Kuzey Kutbu'na götürdüğünde April'ın babası ona böyle söyler. Ancak bir gece April, ufukta belirgin bir ayı siluetinin hareket ettiğini görür. Orada olmaması gereken, aç, yalnız ve evinden çok uzakta olan bir kutup ayısı. Bir şeylerden mahrum kalmış bir ayı, tıpkı April gibi. Aralarındaki beklenmedik bağ büyürken April yeni en iyi arkadaşını kurtarmaya kararlıdır ve böylece hayatının en büyük ve en önemli yolculuğu başlar. 

Ayıyı kurtarmak için bir yolculuk... Ve belki bu, April'ın kendini de kurtarması için bir şanstır...

Her Şeyi Değiştirecek Bir Dostluk

Hannah Gold, Son Ayı romanıyla sadece bir roman değil, aynı zamanda hayvan ile insan arasındaki ilişkiyi de ele almıştır. Özellikle de insanoğlunun durdurulamaz hızı sebebiyle birçok hayvanın telef olduğunu zaten çoğumuz biliyor ve görüyoruz. 

İşte bu roman ile birlikte vahşi dediğimiz ve zulüm ettiğimiz hayvanların içinde neler yaşadıklarını onların gözünden şahit oluyoruz.

"Her Şeyi Değiştirecek Bir Dostluk" demiş Hannah Gold. Her şey bir dostlukla başlar ve bu dostluğu sürdürebilmek de bizim görevimiz.

Okurların Gözünden: Son Ayı

Toplamda 208 sayfadan oluşan roman Son Ayı'nın kapak ve iç çizimlerini ise Levi Pinfold tarafından tasarlandı. Özellikle de okurların kitabın içerisindeki çizimlerin kitabı daha da ön plana çıkardığı söylenmekte.

Hayvan severler, çevre aktivistleri ve feminist hikayeleri sevenler için dokunaklı bir seçki. (Kirkus Reviews)


İklim değişikliğinin doğadaki yıkıcı etkilerine cesur ve korkusuz bir bakış. (School Library Journal)


Ve sizler için Son Ayı'nın en güzel alıntılarını paylaşmak istedik.

Bazen dünyadaki tüm kelimeler bir araya gelir de bir hikâye anlatamaz.


Hayvanların insanların görmeyi beceremediği şeyleri algılama konusunda esrarengiz becerileri vardı.


Farklılığının genlerinden mi yoksa hayatın gidişatından mı kaynaklandığından emin değildi.


Herkes bilirdi ki en güzel öpücükler hayvanlara kondurulanlardır. Onu öptü ve sonra tekrar öptü. Çünkü üzgün olduğunda tek istediği buydu. Onu kucaklayacak, öpecek ve her şeyi iyileştirecek biri.


NASA'ya göre, yaz aylarında Kuzey Buz Denizi buzulunun kapladığı alan, 1980'lerden bu yana her on yılda yüzde on ikiden fazla küçüldü. Bu da temelde yaklaşık iki milyon kilometrekarelik deniz buzu kaybına denk geliyor.


Peki sizler Son Ayı'yı okudunuz mu? Eğer okuduysanız düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlerle paylaşmayı unutmayın!

3 yorum:

  1. Çok güzel bir kitap gibi görünüyor, merak uyandırıcı.

    YanıtlaSil
  2. Genç Timaş kitaplarını seviyorum, çok güzel oluyor:) Bu kitabı geçen sene çıktığında çok merak etmiştim ama almadım. Yazını okuyunca merakım arttı, bir dahaki kitap alışverişimde alabilirim umarım:))) Hayvanlarla ilgili kitapları ayrı seviyorum:)))

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.