17 Şubat 2023 Cuma

Gizemli Cinayetler | Mario Mazzanti

Göçmenlik... Şu son yıllarda adını sıkça duyduğumuz özellikle de Doğu'dan Batı'ya doğru yapılan bir umut yolculuğu...

İtalyan yazar Mario Mazzanti, Gizemli Cinayetler - Çin Mahallesi'ndeki Sır adlı kitabını Şubat 2022'de okuyucularıyla buluştu. Çoğu okur tarafından Mario Mazzanti; Şah Mat, Öldürmek İçin, Gördüğüne Asla İnanma, 444 Basamak, On İçimdeki Katil ve diğer polisiye gerilim kitaplarıyla bilinmektedir.

Özellikle de baskıcı rejimlerle yönetilen ülkelerden kaçıp bir umut daha rahat ve huzurlu bir ülkede yaşamak ilk amaç oluyor. Bu göç veren ülkelerden birisi de dünyanın en kalabalık nüfuslarından olan Çin Halk Cumhuriyeti.

Kitabımıza geçmeden önce niçin bu kadar Çin nüfusu göç ediyor sorusunu bir irdeleyelim. Öncelikle Çin, nüfus konusunda çok katı kurallarıyla ünlü bir ülke. Tek çocuk şartı, kırsal kesimde yaşayan insanların şehre göç etmesinin ve orada çalışmasının yasak olması gibi nedenlerden dolayı Çin'de yaşayan halk çoğunlukla çevredeki ülkelere ya da Batı'ya doğru göç etmekte. Tabii bu göçlerin legal yolları da illegal yolları da var. İşte kitabımızın ana konusunu da bu illegal göçlerin nasıl gerçekleştiği ve bu yolun diğer bağlantılarının nasıl olduğu.

Gizemli Cinayetler'in konusu ise şöyle: Malpensa yakınlarındaki bir hastanede patolog olarak çalışan Tommy Davies, Milano'dan Pekin'e uçan ve birkaç gün sonraki dönüş uçuşundan inemeden ölen bir Çin vatandaşının cesedine otopsi yapmasıyla olaylar başlamakta. Görünüşe göre adam, Çin'de geçirdiği birkaç gün içinde ciğerinin bir parçasını kaybetmiştir. Jandarmadan Yüzbaşı Pauli'nin yaptığı ziyaretin ve sorduğu soruların ardından Tommy'nin, bu olayın içinde başka bir şeylerin saklandığına dair şüpheleri de git gide artmaktadır.

Tommy, gazetecilik kariyerinde keskin bir dönüş noktası arayan arkadaşı Abisso'yu da işin içine katarak, bu merak uyandıran durumu açıklığa kavuşturma arzusunu daha da ateşliyor. Abisso, birkaç yıl önce tanık olduğu organ ticareti soruşturmasıyla bu olay arasında benzer bağlar keşfettikçe iş daha da karmaşıklaşıyor ve Milano'da Çinlilerin takip ettiği bir derginin başında olan Jin Wang'ın yardımıyla giderek daha da rahatsız edici bir hal alan bu gizeme birlikte ışık tutmaya çalışıyorlar.

Gizemli Cinayetler'in en kısa özeti olarak şunu söyleyebiliriz: Çin ve İtalya arasındaki göçmenlik ve bu göçmenliği sağlayan organ mafyası anlatılıyor. Çin'den İtalya'ya yasa dışı yollarla gelen göçmenler, tekrardan hayatlarını kurmak için ve para kazanmak için bir şekilde organ mafyasının eline düşüyor. İşte bu evrensel sorun bir gazeteci ile bir doktorun gözünden anlatılıyor.

Kitap genel olarak -şahsi fikrimi belirtmem gerekirse- çok aksiyonlu geçiyor. Her bir sayfada gelecek bölümler hakkında bir fikir yürütmek zorlaşıyor. Açıkçası hiç bu kadar heyecanlı bir konuyla karşı karşıya kaldığımı düşünmemiştim. Yazar Mario Mazzanti'yi Gizemli Cinayetler romanıyla tanıdım ve diğer kitaplarını da merak ediyorum açıkçası. Sizlere bu romanı tanıtmadan önce kitaba dair yapılan yorumları okuduğumda ise çoğu okuyucunun ortak bir fikir etrafında toplandığını fark ettim. O da yazarın bu kitabı diğer kitaplara oranla daha az beğenildiğiydi.

Açıkçası yazarın diğer kitaplarını okumadığım için bir yorumda bulunmam yanlış olur. Fakat aramızda Mario Mazzanti'yi okuyanlar varsa yorumlar bölümünden bizlere diğer kitaplarıyla ilgili görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Peki sizler Gizemli Cinayetleri okudunuz mu? Eğer okuduysanız yazar Mario Mazzanti hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım!

Her insan gözlerini, kalbini bıraktığı yerde kapatmalı.


Senin dediğin gibi bir ironi mi yoksa kader mi bilmiyorum ama her şey bir yangınla başladı ve şimdi bir yangınla bitti.


Garip bir dünyada yaşıyoruz değil mi?


Talihsizlik hep gizlenir, ırkta değil insandadır. Bir mangonun içi de kurtlu olabilir.


Uzak Doğuluların yaşlarını tahmin etmek her zaman hatayla sonlanan bir girişimdi.


Karanlıkta geldiler; tıpkı en kötü talihsizlikler gibi.


Akşamüstü başlayan bu ince ve ısrarcı yağmur, parlak bahar gününü âdeta mahvediyordu.


İşte katil! Katil o, Tommy Davies! Bir an için gözlerini kaldırıp genç asistanına baktı. İyi bak: Artık konuşması imkansız olsa da ortada apaçık bir itiraf var.



14 yorum:

  1. Her insan gözlerini, kalbini bıraktığı yerde kapatmalı.
    Nasıl güzel bir cümle, kitabı not aldım sağol...

    YanıtlaSil
  2. Kitabı ilk kez görüyorum ama merak ettim baya. Zaten polisiyeye karşı hep bir ilgim vardır tanıtım için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demen yorumunuz için asıl biz teşekkür ederiz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz. 😇

      Sil
  3. Bilmediğim bir yazar ama çok merak ettim yazınızdan sonra :) göçmenler üzerinden ilerleyen hikayeleri merak ediyorum bu ara

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz. 😇

      Sil
  4. Yazarın daha önce birkaç kitabını okumuştum ve sevmiştim, bunu da not aldım

    YanıtlaSil
  5. Dün sanırım instagram hesabında gördüm paylaşımını, yazını yeni okuyorum:) Yazarı bilmiyordum, kitap korku gibi geldi adından ama bilemedim.
    3. alıntı şu an dünyanın haline gerçekten çok fazla uyuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet, kitabın adı biraz öyle geliyor ama çok sürükleyici bir polisiye. Kesinlikle katılıyorum üçüncü alıntıya. 🤔😅

      Sil
  6. mazzanti kitaplarını kaçırmaam bu yeniymiş görmedim saol :)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.