30 Haziran 2023 Cuma

İlham Veren Bir Mücadele: Bir Kimya Meselesi

Amazon ve New York Times Bestseller listelerinde 55 haftadır zirvede olan Bir Kimya Meselesi, yayımlandığı tüm ülkelerde 1 numara olmaya devam ediyor.

Bonnie Garmus'un yeni çıkan romanı Bir Kimya Meselesi; kenara itilen, görmezden gelinen ve zamanının ötesinde doğan insanları merkezine alan olağanüstü roman Filiz Sarıalioğlu'nun çevirisiyle Altın Kitaplar Yayınevi'nden okurlara sunuldu.

Bonnie Garmus'un kaleme aldığı roman Bir Kimya Meselesi, 1960'lı yılların Amerika'sında karanlık bir düzene hapsedilmeye çalışılan bir kadının ilham veren mücadelesini keskin bir mizah anlayışıyla ele almaktadır.

Okurlar tarafından da ilgiyle karşılanan roman, ülkemizde de konuşulmaya devam ediyor. Özellikle de yazar Bonnie Garmus CNN TÜRK kanalına konuştu.

Umarım Elizabeth Zott Türk Kadınlara Hitap Ediyordur.

Geçtiğimiz günlerde CNN TÜRK'te yayınlanan röportajında Bonnie Garmus, romanının Türkçeye çevrilmesinden çok heyecanlandığını şöyle dile getirdi: "Türkiye’de yayınlanması beni çok heyecanlandırıyor. Birçok Türk okuyucudan geri bildirim aldım. İnsanların ne düşündüğünü öğrenmek çok hoş. Kitap 40 ülkede yayınlandı. İnsanlar karakterlerin evrensel olduğunu, bağlanabildiklerini söylüyor."

Devamında cinsiyetçilik ve kadın hakları üzerine yazan Garmus, kadın hakları konusunda "umduğumuz kadar yol alamadık" dedi. "Okuyucuların kitabı güncel olaylarla kıyaslaması beni çok etkiliyor. Aslına bakarsanız onca yıl geçmesine rağmen istediğimiz, umduğumuz kadar yol alamadık. Ama hala ilerleyebiliriz, ben de bunun olmasını umuyorum."

Kadınların Sesi Daha Fazla Duyulması Gerekir.

Yazar Bonnie Garmus ayrıca şunları da ekledi: "Kadınların topluma katacak çok fazla şeyi var. Nüfusun yüzde 51'ini oluşturuyoruz. Her yerde kadınların sesi daha fazla duyuluyor, yöneticilik pozisyonlarına geliyorlar çünkü ısrarla mücadele veriyorlar. İyileşme olacağından eminim, ama gidecek çok yolumuz var."

Bir Kimya Meselesi Dizi Oluyor. Başrolde Brie Larson Yer Alacak!

Evet, yanlış duymadınız. Bir Kimya Meselesi romanı diziye çevrildi. Ayrıca Oscar ödüllü Brie Larson da başrolde.

Yazar Garmus bu heyecan verici olay hakkında şunları dile getirdi: "Aslında kitap yayınlanmadan önce Hollywood'dan film ve dizi teklifleri geldi. Çok şaşırdım çünkü kitap yayınlanmamıştı bile. En nihayetinde bir firmayla anlaştım. Diziyi onlar hazırladı. Ben dahil olmadım. Senaryoyu yazmadım. Brie Larson projenin ilk başlarında yapımcı olarak katıldı. Oscar ödüllü bir ismin dahil olması beni çok heyecanlandırdı, çünkü bu çok zor. Kendisi beni aradı. Çok şanslı olduğumu düşünüyorum."

Bir Kimya Meselesi Konusuyla Okurseverlerin İlgisini Çekmeye Devam Ediyor

Bir Kimya Meselesi'nin konusu nedir diyenlere ise kitabın özeti şöyle:

Kimyager Elizabeth Zott'ı anlatmak için pek çok sıfat kullanılabilir ama "ortalama" bunlardan biri değil. Aslında o, hiçbir kadının ortalama olmadığını söyleme cesareti gösterenlerden biri. Üstelik bunu, 1960'larda bir araştırma enstitüsünde, tamamı erkeklerden oluşan ve eşitlik konusunda pek de bilimsel davranmayan bir ekiple çalışırken söylüyor. Ona itiraz etmeyen tek istisnaysa yalnız, zeki, kindarlığıyla ve Nobel adaylığıyla ünlü Calvin Evans. Calvin, Elizabeth’in her şeyine ama en çok da zekâsına âşık olmak üzere. Yani gerçek kimya sonuçlarını vermeye başlıyor.

Ama bilimde olduğu gibi hayatta da bazen asla tahmin edemeyeceğimiz şeyler olur. Böylece Elizabeth birkaç yıl sonra kendini bekâr bir anne ve televizyonda yayınlanan bir yemek programının isteksiz sunucusu olarak buluyor. Elizabeth'in seyircilerine bir çorba kaşığı asetik asit ile bir tutam sodyum klorürü karıştırmalarını önerdiği bu program büyük ses getiriyor. Ancak elbette Elizabeth herkesi mutlu edemiyor. Çünkü o, kadınlara sadece yemek yapmayı değil, statükoyu değiştirmek için ne yapmaları gerektiğini de öğretiyor.

Gülmekten kırıp geçiren mizahı, gözlem gücü ve göz kamaştırıcı karakterleriyle Bir Kimya Meselesi, en az başkahramanı Elizabeth Zott kadar kendine has ve capcanlı.

Kısacası Elizabeth kadınlara sadece yemek yapmayı değil, statükoyu değiştirmek için ne yapmaları gerektiğini de öğretiyor.

Nükteli, bazen komik, öfkeli ve çoğunlukla gerçeküstü. Erken feminizmin MADDE-22'si. (Stephen King)


Garmus'un ilk romanında, hayal kırıklığına uğramış bir kimyager, kendini devrimsel bir yemek programının başında buluyor. Bir kadının elindeki tek cephanenin genellikle mutfakla sınırlı olduğu ve Elizabeth Zott'ın statükoyu her seferinde bir yemekle altüst etmeye kararlı olduğu 1960'lara hoş geldiniz. (New York Times)


Yemek yapmak ciddi bir ilimdir. Hatta kimyadır.


Kadınlar evde, bebek doğurup halı temizliyor. Ev kadını olmak isteyenler bile yaptıkları işin tamamen yanlış anlaşıldığını görüyor.


Kadınlardan, evlendiklerinde eski adlarını kullanılmış arabalar gibi değiştirmelerinin, soyadlarını hatta bazen önadlarını bile kaybetmelerinin beklenmesini asla anlamıyorum.


Hayat insanın olumsuz sonuçlar olmadan tekrar tekrar deneyip yanılabileceği bir şey değildi, eninde sonunda mutlaka bir şeyler kırılıp dökülürdü.


Göremeyeceğin, dokunamayacağın, açıklayamayacağın ve değiştiremeyeceğin bir şeye inanmak, tam aksi şeye inanmaktan çok daha kolay.


Erkekler beş çocuklu ortalama bir annenin gün içinde verdiği en büyük kararın tırnaklarını hangi renge boyayacağı olduğunu sanıyor.


Sistemle uğraşma. Zekânla alt et.


Peki yukarıdaki hangi alıntıyı daha çok beğendiniz? Bir Kimya Meselesi'ni okumuş muydunuz? Eğer okuduysanız roman hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce dizisi nasıl olur, Brie Larson'un oyunculuğu diziye nasıl bir etki bırakır? Yorumlarda buluşalım!

6 yorum:

  1. ülkemizde de en çok satan olmuş,okuyayım barik, saol :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Şimdiden keyifli okumalar dileriz. ✨

      Sil
  2. Son zamanlarda her yerde bu kitabı görüyorum:))) Geçen ay kitapçıya gittiğimde de inceledim ama almadım:) Merak da ediyorum, konusu çok ilgimi çekti:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Dünya genelinde çoksatanlar listelerinde kalmaya devam ediyor, konusu bakımından da çok özel bir roman olduğu aşikar. 😇

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.