19 Ekim 2023 Perşembe

40. İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı Başlıyor!

Evet, yanlış okumadınız. 40. İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı 28 Ekim 2023 tarihinde başlıyor! 28 Ekim - 05 Kasım 2023 tarihleri arasında düzenlenecek olan fuar Büyükçekmece Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek.

Birçok yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı beklenen TÜYAP kitap fuarında, dokuz gün boyunca panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan kültür etkinliklerinde ve imza günlerinde yazarlar okurlarıyla buluşacak. Zaten çoğu yayınevi şimdiden sosyal medya hesaplarından fuardaki yerlerini yavaş yavaş paylaşmaya başladı.

40. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 1000'i aşkın yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla yüzlerce yazarı İstanbul ve çevre kentlerden okuyucularla buluşturacak. Bu sene 40. yılını kutlayacak olan ve düzenlendiği ilk yıldan bu yana çok sayıda kültür etkinliklerine ev sahipliği yapan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 2023 yılında da kitapseverler ile buluşmak için gün sayıyor.

Kitap Fuarının Onur Yazarı Nermin Abadan Unat Oldu!

Her fuar yılı hem onur yazarı hem de teması açıklanan TÜYAP Kitap fuarının bu yıl da onur yazarı ve teması geçen günlerde belirlendi. TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu kararıyla açıklanan aday, yazar Sayın Nermin Abadan Unat oldu. Türkiye'de iletişim bilimlerinin oluşumuna katkı veren öncü isim Nermin Abadan Unat 40. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı "Onur Yazarı" olarak belirlendi.

Wikipedia'dan Onur Yazar listesine baktığımızda 2019 yılında Adnan Özyalçıner, 2018 yılında Selim İleri ve 2017 yılında da Ayla Kutlu olmuştu. Geçtiğimiz yıl da ise Nazlı Eray "Onur Yazarı" olarak belirlenmişti.

TÜYAP Kitap Fuarının Bu Yılki Teması: "Yaşasın Cumhuriyet!"

"Yaşasın Cumhuriyet" sloganı ile 28 Ekim - 5 Kasım tarihleri arasında, Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılacak fuarın "onur konuğu", yazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci Nermin Abadan Unat oldu. Fuar ücretleri bu yıl da öğrenci, öğretmen, emekli ve engellilere ücretsiz olmak üzere diğer yurttaşlar için 20 TL olarak belirlendi.

Yine önceki yıllara baktığımızda ise; 2019 yılında Edebiyatımızda 50 Kuşağı, 2018 yılında Hayatı Edebiyatla Kuşatmak ve 2017 yılında da İyi ki Varsın Edebiyat olarak belirlenmişti. Geçen yılın sloganı ise "Kitabın Büyülü Dünyası" olmuştu.

TÜYAP Kitap Fuarına Nasıl Gidilir?

Metrobüs ile Beylikdüzü Sondurak'ta indiğinizde fuara kolayca ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla gelecekseniz, TEM Otoyolu, Mahmutbey gişelerinden devam ederek Bahçeşehir-Avcılar çıkışından ayrılınız. Avcılar istikametine devam edip 2 km sonra Büyükçekmece tabelası istikametinde E5 karayolu ile 3 km sonra TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ne ulaşacaksınız.

40. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Ziyaret Saatleri Kaçtır?

28 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki ziyaret saatlerini  not almanızda fayda var.

Hafta Sonu (28-29 Ekim / 4 Kasım 2023) : 10.00 - 20.00 saatleri arasında
Hafta İçi (30-31 Ekim / 1-2-3 Kasım 2023) : 10.00 - 19.00 saatleri arasında
Fuarın Son Günü (5 Kasım 2023) : 10.00 - 19.00 saatleri arasında olacak.

Yarım Milyondan Fazla Ziyaretçi Bekleniyor!

Açılış konuşmasını yapan Tüyap Fuarlar Yapım AŞ Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarın bu yıl 40 salona yayıldığını belirterek 1000 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katıldığını, 400'den fazla kültür etkinliğinin yapılacağını ve 2 binden fazla yazarın imza gününde okuyucuyla buluşacağını vurguladı. 

Fuarın bu yılki odak pazar ülkesi Hindistan. Yarım milyondan fazla ziyaretçi beklediklerinin altını çizen Ersözlü, fuarın 40. yılı olması nedeniyle 1987 yılından bugüne fuarın onur yazarları ile ilgili bir kitabın hazırlandığı ve kitabın sergisinin de fuarda ziyaretçilerle buluşturulacağını vurguladı. Ersözlü, "Heyecanlıyız. Cumhuriyetin 100. yılını kutladığımız döneme denk gelmesi de bizleri daha da mutlu etti." dedi.

Türkiye Yayıncılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kocatürk de 12 Eylül Darbesi'ni vurguladı. Kocatürk: "Rıfat Ilgaz ve Aziz Nesin, yayıncıları kitaplarını raflara koymadığı için sırtlarında taşıyarak fuara getirmişti. Tüyap'ın o karanlık dönemde kitabı insanlarla nasıl buluşturduğunu hatırlıyorum." dedi.

Peki sizler neler düşünüyorsunuz? TÜYAP Kitap Fuarına önceden hiç katılmış mıydınız? Bu yıl da TÜYAP Kitap Fuarı'na katılmayı düşünüyor musunuz? Sizce kitap fuarları ülkemizde daha da yaygınlaşmalı mı? Yorumlarınızı dört gözle bekliyoruz!

4 yorum:

  1. Kitap kokuları arasında dolaşmak, söyleşilere katılmak ne güzel olurdu. Tema da çok güzel. Katılıcak olanlara imrendim. Teşekkürler bu güzel paylaşım için :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, biz teşekkür ederiz yorumunuz için. 😇

      Sil
  2. Sende görünce hemen not aldım ve izin girdim sisteme, gidiyoruz kısmetse... :) Görmesem unutur giderdim inan ki çok güzel oldu bu yazı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için öncelikle çok teşekkür ederiz. Keyifli gezmeler! 😇

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.