4 Kasım 2023 Cumartesi

Sol Ayağım | Christy Brown

Herkese yeniden merhaba! Bugün siz okurlarımıza çok özel bir kitabı tanıtacağız. Eğer aramızda Sol Ayağım'ı okumayanlar varsa bu yazımızdan sonra hemen alıp okumalılar.

"Gerçek bir hayat hikayesi" türden yazılan romanları okumayı seviyorsanız Sol Ayağım'ı kesinlikle kaçırmamalısınız. Bugün tanıtacağımız kitabın bir nevi devamı olan "Her Gün Hüzün" çok yakın bir zamanda sizlerle paylaşacağız. O zaman herkes hazırsa kitabımıza geçelim!

İrlanda asıllı yazar, ressam ve şair Christy Brown'ın 1954 yılında yayımlanan eseri Sol Ayağım, dokunaklı öyküsü ve güçlü mesajıyla okurlarına yaşam boyunca unutamayacakları bir ders veriyor. Brown'ın kendi hayatından yola çıkarak kaleme aldığı eser, roman türünde yazılmış bir otobiyografi olarak okurlarıyla buluşuyor.

Sol Ayağım Konusu Nedir?

Geçirdiği beyin felcinden dolayı doğumundan itibaren sadece sol ayağını kullanabilen Christy Brown, Sol Ayağım eserinde mücadele dolu yaşam öyküsünü çarpıcı ve sürükleyici bir dille okurlarına aktarıyor.

Yazar, eserinin başlangıcında beş yaşına gelene kadar bedensel ve zihinsel olarak hiçbir gelişim gösteremediğini anlatıyor ve buna rağmen nasıl büyük bir azim gösterdiğini; böylece zamanla konuşmayı, okumayı, yazmayı hatta ayak parmaklarıyla resim yapmayı nasıl öğrendiğini tüm detaylarıyla paylaşıyor. Otobiyografik anlatımının yanı sıra bu yapıt, okurlarını hayata karşı motive edici yönüyle ise dünyanın en etkili kişisel gelişim kitapları arasında gösteriliyor.

Azim, Sabır, Başarı!

Christy Brown sadece sol ayağını kullanarak yazdığı eserler, onun dünya çapında bir üne kavuşmasını sağlamıştır. Kendi hayat hikâyesini yazdığı Sol Ayağım (My Left Foot) adlı eseri filme alınmıştır. Baş rolünü Daniel Day-Lewis'in oynadığı Sol Ayağım filmi büyük bir başarı kazanmıştır. Bu tarzda yazdığı diğer kitabı da (Dream All The Days) en çok satanlar listesine girmiştir.

Christy Brown Kimdir?

22 çocuklu bir ailenin hayatta kalan 13 çocuğundan biri olan Christy Brown, bebekliğinde doktorların ümitsiz değerlendirmelerine rağmen annesinin çabalarıyla hayata tutunmuştur.

Londra'ya yaptığı birkaç ziyaret dışında bir kere de Amerika'ya giden yazar, tüm yaşamını Dublin'de geçirmiştir. Christy Brown 1981 yılında hayata gözlerini yunmuştur. Christy Brown hayat hikâyesinin bulunduğu Sol Ayağım kitabında annesine sık sık teşekkür etmektedir. Ailesi onunla hep gurur duyduğunu belirtmiştir.

Ailenin Gücü!

Kitap boyunca ailenin önemine öyle çok vurguluyor ki yazar. Özellikle de Brown'un doktorlar tarafından ümitsiz bir vaka olarak bakılması ama buna rağmen annesinin ondan vazgeçmemesi... Zaten kitap boyunca bir annenin yavrusuna neler yapabileceğini görebiliyorsunuz.

Ailede Brown'a destek olan sadece annesi değil. Babası, arkadaşları ve diğer 21 kardeşi Brown'a desteğini hiçbir zaman esirgemiyorlar. Bu da bir ailenin gücünü çok güzel bir şekilde gösteriyor.

İmkansızlıkların üstesinden gelinebileceğini en güzel şekilde anlatan Sol Ayağım kitabını hala okumadıysanız hemen okumalısınız.

Peki siz Sol Ayağım'ı okumuş muydunuz? Sizce ailenin gücü nedir? Karşılaştığınız zorluklara karşı tavrınız nasıldır? Yorumlarda buluşalım!

...Ne kadar katı olurlarsa olsunlar, çocuklara bakarken gözlerindeki ışık asla sönmüyor. Çünkü o kliniğe gitmek kalpten kalbe, gözden göze bir dalga gibi yayılan bir ruhun içine gitmektir. Bu ruhta acıma değil, gurur gizlidir.


Fark etmek acıydı ama gerekliydi.


Etrafındaki duvarlar hâlâ yüksek sayılırdı ama ben onları birer birer aşıyordum.


"Senin üstesinden gelemeyeceğin hiçbir şey yok Christy, " dedi ellerini omzuma koyarak. "Sakın unutma, ben bu yolda hep senin yanındayım."


Önce kendimi aşmam gerekiyordu. Asıl savaşın şimdi başladığını biliyordum.


Öbür dünyayı düşünmeden önce bu dünyayı görmek ve anlamak istiyordum.


Hayatım şekilsiz, amaçsız, değersiz görünüyordu. Büyüdükçe etrafımda oluşan duvarların arasına hapsolmuştum. Özgür olmayı çok özlüyorum. Zincirlerimden kurtulup kaçmak için can atıyordum.


Gözlerimden çok zihnimle görüyordum.



4 yorum:

  1. Filmi izlemiştim ama kitabı okumadım. Gerçekten ilginç bir hikaye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz. 😇

      Sil
  2. okudum da izledim de çok güzel tabiii :)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.