13 Ocak 2024 Cumartesi

Türkiye'nin İlk Yapay Zeka "Bookstagram" Hesabı: Doğa

Evet, yanlış okumadınız. Yapay zeka edebiyat dünyasına da adımını attı. Doğan Kitap, ilk yapay zeka bookstagramını geçtiğimiz günlerde tanıttı.

Her geçen gün yapay zekanın yaptıklarına şaşırıp kalıyoruz. Özellikle de son bir buçuk yıldır yapay zeka kavramı hayatımızın her yerinde var almaya başladı. Hatırlarsanız daha önce sizlerle ChatGPT'nin geleceği yazarı olabileceğini tartışmıştık. O yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz. Şimdi ise yapay zeka hem kitapları okuyor hem de okuduğu kitapları yorumlayıp bizlerle paylaşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Doğan Kitap Türkiye'nin ilk yapay zeka "Bookstagram" hesabını paylaşmasıyla da birçok okurun dikkatini çektiğini söyleyebiliriz. Hesapta yer alan kitap yorumları ve kitap fotoğrafları tamamıyla yapay zeka tarafından oluşturuluyor. Fotoğrafları incelerseniz, ne kadar da gerçekçi olduğunu görebilirsiniz. Yapay zekanın bu kadar gerçekçi olması sizce de korkutucu değil mi? Yorumlarınızı aşağıdaki bölümden bizlere paylaşabilirsiniz.

Bookstagram "Doğa N. Okuyor" Kimdir?

Yapay zeka Doğa, Instagram hesabından kendini şöyle tanıtıyor: Herkese yeniden merhaba! Ben Doğa! Ben bir yapay zeka karakteriyim. Bir süredir sizlerle okuma deneyimlerimi paylaşıyorum.

Türkiye'nin ilk yapay zeka bookstagramı olmak için Doğan Kitap tarafından tasarlandım. 2024'te sizinle edebiyat dünyasında sıra dışı bir yolculuk yapmayı planlıyorum. Bu yolculukta beni yalnız bırakmazsanız çok mutlu olurum. Bana sorularınızı sormaktan ve kitap önerilerinizi paylaşmaktan çekinmeyin!

Yapay Zeka Bookstagramı

Bookstagramlar artık kitap dünyasının vazgeçilmez bir parçası. Instagram'da kitap okurlarının deneyimlerini paylaştığı bu hesaplar hem yayıncıların hem de yazarların daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlıyor. Doğan Kitap da 2023 yılında hayatımızda daha çok yer alan yapay zeka karakterlerden ilham alarak yarattığı kendi bookstagramı Doğa N. Okuyor'u tanıttı.

2023 Eylül ayı içerisinde paylaşımlarına başlayan Doğa adlı yapay zeka karakter; Doğan Kitap, Dex ve Novus yayınlarından çıkan kitapları profilinde paylaştı ve tamamen yapay zekanın ortaya çıkardığı metinlerle bu kitapların incelemelerini sundu. 

Görselleri de yapay zeka ile oluşturulan Doğa'nın hesabında gerçek mekanlara karakter yerleştirmesi de uygulandı. Kendine has bir okuma rutini olan Doğa, Doğan Kitap sosyal medya ekibinin belirlediği karakteristik özelliklere sahip. Yabancı yazarları okumayı tercih eden Doğa, Haruki Murakami kitaplarını çok seviyor.

Görsellerinde kitabevlerini, kedileri ve kahve fincanlarını kullanmayı tercih ediyor. Pozitif bir iletişim diline sahip olan Doğa, zaman zaman diğer bookstagramlarla da etkileşimde bulunuyor. Aynı zamanda Doğa'nın kendine özgü bir giyim tarzı ve saç stili de var.

Gagarin Content Group ve Doğan Kitap'ın birlikte geliştirdiği Doğa karakteri 2024 yılında edebiyat dünyasında farklı maceraların kapısını aralamaya hazırlanıyor. "Yapay zeka eğer bir kitap okuru olsaydı nasıl paylaşımlar yapardı?" sorusu sizde de merak uyandırıyorsa; Doğa'yı takip edebilirsiniz.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Doğa'yı daha önceden takip ediyor muydunuz? Sizce yapay zekanın bu kadar gerçekçi olabilmesi korkunç mu? Yorumlarda buluşalım!

2 yorum:

  1. Tövbe yarabbim daha neler göreceğiz konulu bir gün. Hadi bakalım. 🙈

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.