31 Ocak 2020 Cuma

Küresel Isınma

Şu 2020'nin zorlu günlerinden herkese merhaba. Farkındalık Kuşağı son hızla devam ediyor. Sizlerden gelen konu önerilerini sırasıyla paylaşmaya devam ediyorum. Ayrıca yine yorumlar bölümünden ya da iletişim bölümünden gelecek Farkındalık Kuşağı yazılarının konularını belirleyebilirsiniz. 

Bu haftanın konusu da; Küresel Isınma. Duymuşsunuzdur kesin. Daha da duymaya devam edeceğiz böyle gidersek. Dünya yıllardır biz İNSANOĞLUNA ev sahipliği yapıyor. Doğa ona ev sahipliği yapıyor. Peki bu düzen ne zaman bozulacak? Haberleri takip ediyorsanız, daha doğrusu dünya gündemini takip ediyorsanız artık bu düzenin git gide bozulduğunu da görmüşsünüzdür. Dünya git gide bambaşka bir yere doğru gidiyor. Artan sıcaklıklar, yangınlar, depremler, kıtlıklar ve daha fazlası... İnsanoğlu kendi kuyusunu kazmıyor mu sizce?

İnsanoğlu var olduğundan beri dünyaya hükmetme peşinde. Ne savaşlar yaşanmış bir karış toprak için. İnsan, insanla savaşmamış. İnsan doğayla da savaşmış. Hala da bu savaş devam ediyor. Bir belgeselde duymuştum: ''Doğa bize muhtaç değil, biz doğaya muhtacız.''  öyle değil mi? Onun atmosferine, toprağına, ısısına muhtaç değil miyiz? NASA yeni bir yaşanacak gezegen için ilk öncelikleri atmosferin var olması, suyun var olması değil mi? Onlar yoksa hayat da yok.

Fakat bu durumu değiştirmek bizim elimizde. En azından bu durumu daha da kötüleştirmekten vazgeçebiliriz. Yaptığımızı geri alamayız fakat ileriye de götürmemeye çalışabiliriz. Maalesef dünya ülkelerin üst konumlarındaki insanlar bu durumu ne kadar ciddiye almasalar bile bir gün onların da başına gelecek. Su kıtlığının yaşandığı, öldürücü hastalıkların her yerde olduğu bir dünyada yaşamak ister misiniz? Belki siz bu olayları görmeyeceksiniz fakat gelecekteki nesiller? Onlar maalesef bu zamanlardaki yaşananların cezasını ödeyecekler. Bir daha hatırlatmak gerekirse belki birkaç yıl sonra bile bu olay gerçekleşebilir.

İklim aktivisti Greta Thunberg'i belki tanıyorsunuzdur. ''How dare you!?'' sözünü de duymuşsunuzdur. İşte o ve onun gibi iklim aktivistleri maalesef birkaç dünya lideri tanımamakla, alay etmekle uğraşıyorlar. Aslında yapacakları çok da zor bir şey değil. Sen önlemini alırsan, biz önlemini alırsak herkes olur. Aynı kelebek etkisi gibi. Ama dünya liderleri sadece sözle bir şeyler yapabileceklerini sanıyorlar bence. İş sözde değil icraatta da olmalı. Örneğin; fabrikalara filtre takılmalı. Greta şunu da paylaşmıştı. Dünya'ya en çok zehirli gaz salınımı yapan ülkeleri sıralamıştı. Birinci olarak Çin sonra da herkesin bildiği gibi Amerika geliyordu. Üçüncü ve diğerleri de peşlerinden geliyordu. Ne kadar büyük bir toprağın varsa maalesef daha da büyümek amaçlanıyor. İnsanlığın kurtuluşu veya geleceği olarak düşünülüyor fakat sonumuzu da hazırlamıyor muyuz? 



11 yorum:

  1. Önemli bilgiler aslında,küresel ısınmanın sebeplerinden biri de hava değişimleriyle oyun oynayan ülkelerin teknolojik oyuncaklarıdır aslında,bunlara da dikkat etmek lazım..🙂 Greta Thunberg isim hakkı için tescil başvurusu yapmış,şimdi ismini kullandık diye bize dava açmasın sakın..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle katılıyorum. Araştırdım da hakla ilgili, sorun çıkmaz. :)

      Sil
  2. Yorumun için çok teşekkür ederim. Eline sağlık gerçekten. Ben de Farkındalık Kuşağı'nı çok beğeniyorum. Aklıma geldikçe yazıyorum. Konu önerilerinizi de beklerim! :)

    YanıtlaSil
  3. Ben daha orta okul sıralarında iken(fi tarihinde) deodorant kullanımının ozon tabakasını deldiği öğretilen ilk şeydi.Karınca misali küçük adımlarla başlamanın ne denli büyük getirisi olacağına yönelik verilen kolay bir örnekti bu.İnsanlar bu denli küçük ve kolay bir tedbiri bile uygulamaktan aciz iken,ve bu dünyada malesef para her şey iken,küresel ısınma problemine dair süslü sözler söylemekten öteye geçeceğini düşünmüyorum.Ne yazık ki...

    Bahsi geçen aktivistin ise ,arkasında başka güçlerin ,başka hedeflerin olduğuna dair şüphelerim var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Küçük uğraşlar büyük sonuçları etkilediğini düşünüyoruz. Kesinlikle katılıyorum!

      Sil
  4. Malesef çıkarlar olduğunda kimse dünyayı geleceği düşünmüyor çok önemli bir konu ülkelerin çıkarları yüzünden bu haldeyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kesinlikle, çıkarlar dünyayı bu hale getirdi ve getirecek...

      Sil
  5. Dünyayı ciddi ciddi mahvettik, Greta çıkıp konuştuğunda okuluna dön ufaklık diye dalga geçtiler, kimse bir kaç sene sonra olmayacak ne de olsa diye önemsemedi ama doğa onları utandırırcasına vurdu her yere eşzamanlı, umarım bir an önce üstümüze düşeni yaparız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. :) Bir şeyler yapılmalı gerçekten!

      Sil
  6. güzeeel yaa corona yı da yazsanaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Yazdım bile! Kelime Bul'un güncel haberler bölümünde konuyla ilgili yazdım...

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.