8 Şubat 2020 Cumartesi

Zorbalıkla Mücadele Et!

Herkese yeniden merhaba. Farkındalık Kuşağı serisi son hızla devam ediyor. Sizlerden gelen konu önerilerinden birisi olan Zorbalıkla Mücadele ile ilgili paylaşımları, izlenimlerimi paylaşacağım. Eğer konu önerileriniz varsa ve gelecek Farkındalık Kuşağı serisinde konunuzun yer almasını istiyorsanız yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Zorbalık, güç kullanarak, korkutarak, tehdit veya zorlama ile başkaları üzerinde egemenlik empoze etmek olarak tanımlanmaktadır. Zorbalığın bin bir farklı çeşidi olmasına rağmen en fazla çocuklarda yani okul yıllarında yaşanan zorbalıkları görüyoruz. Her ne kadar bu konuyla ilgili konferanslar düzenlense de, konuşmalar yapılsa da maalesef zorbalığı yenemiyoruz.

Dört tür zorbalık vardır; Fiziksel Zorbalık, Sözel Zorbalık, Gizli Zorbalık ve Siber Zorbalık olarak ayrılmaktadır. 

Fiziksel Zorbalık; kişiden kişiye temas içermektedir. Buna örnek olarak tekme atmak, kişinin istemediği davranışlarda bulunmayı sayabiliriz. Sözel Zorbalık; bir insana yönelik kullanılan kelimelerdir. İsim çağrısı, hakaret, alay, korkutma, homofobik veya ırkçı açıklamalar yapma sözlü taciz biçimlerden sadece birkaçıdır. Gizli Zorbalık; bir insanın arkasından yapılan eylemleri ifade etmektedir. Sadece bir kişinin itibarını mahvetmek veya aşağılanmaya neden olmak amacıyla yapılmaktadır. Buna örnek olarak birini kusursuz bir şekilde taklit etmek, bir insanı küçük düşüren davranışlarda bulunmak sadece birkaçıdır. Siber Zorbalık ise; açıkça veya gizlice gerçekleştirilmektedir. Birisini kasten hedeflemek için teknoloji ve sosyal medya, özel web siteleri veya cep telefonları gibi cihazları kullanır. Sosyal medyadaki olumsuz yazılar ve yazılı mesajlaşma yoluyla doğrudan temas, siber zorbalığın en yaygın biçimlerinden ikisidir. 


Zorbalık herkesin başına gelebilir. Öğrencilerin anlamaları için en önemli şey, onların suçu olmadığı ve birileri ya da tanıdıkları birinin kabadayılık içinde olduğunu söylemeleri gerektiğidir. En yaygın zorbalık türü ise sözel zorbalıktır ve öğrencilerin %77'sini etkilemektedir. Zorbalık olmak öğrenciler üzerinde büyük bir etki yaratmakta ve ciddi olumsuz yan etkilere yol açmaktadır. Zorbalık yapılan öğrenciler depresyon ya da diğer ruh sağlığı etkileri, fiziksel sağlık komplikasyonları yaşayabilir ve akademik olarak acı çekebilirler. Duygusal olarak; çekingen davranışlar, agresif ve öfkeli davranışları sayabiliriz. Fiziksel olarak; hasta hissetme ve okula gitmeme istediği, açıklanmayan yaralar, eksik veya hasar görmüş eşya ya da kıyafetleri sayabiliriz. Davranışsal olarak da; okul notlarının düşmesi, sürekli parayı kaybetme ya da çaldırma olayları, kardeşi varsa hedef olmalar gibi bozukluklara yol açmaktadır. 

Zorbalığı uğrayan birisini görürsek oradan kaçmamalıyız. onu durdurmalı ve buna dayanacak güçleri olduğunu bilmeliler. Onlara yakın biri zorbalık altına alındığında, durumu çözmeye yardımcı olmak için atılması gereken birçok adım var. Çünkü zorbalık özellikle de yaşadığımız bu son yıllarda git gide artmaya başladı. Hem teknolojisinin gelişmesi hem de yeni nesillerin yeni alışkanlıkları zorbalığı daha da arttırdı. İşte zorbalıktan etkilenen birine yardım etmenin bazı yolları:

  • Dinle: Zorbalık yapılan kişinin konuşmasına izin ver.
  • Hatırlatma: Zorbalığa uğrayan kişiye, onların hatası olmadığını ve bu davranışı gerçekleştirecek hiçbir şey yapmadıklarını hatırlatın.
  • Bilgilendirin: Tavsiye alın ve tavsiyelerde bulunun, ilerlemenin yolları, hangi adımları atmanız ve mantıklı olmanız gerektiği hakkında konuşun.
  • Birine söyle: Okulu bilgilendirin veya aşırı durumlarda polisi arayın.

Yetişkinlerin patron olduğu, öğrencilerin uslu durmasının beklendiği ve soru sorulmayan otoriter ve hiyerarşik okul ortamları çocuklar arasındaki zorbalıkları arttırır. Yetişkinler böyle bir otorite modeli olması çocuklara karakter ya da bilginin değil, gücün önemli olduğu mesajını verir. Bundan dolayı ailelere de büyük bir görev düşmektedir. Zorba olma, dost ol!



14 yorum:

  1. Çok güzel bir konuya yer vermişsiniz "Zorbalıkla Mücadele" Bende Varım.

    YanıtlaSil
  2. Absolutely, No bullying, be friend :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you very much for your comment and support. So glad that I have you! :)

      Sil
  3. Farkındalık kuşağı yazıları çok faydalı çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Yorumun için çok teşekkür ederim. Çok güzel yazmışsın. Gerçekten her şey çocukluktan başlıyor. Kısacası; ağaç yaşken eğilir. :)

    YanıtlaSil
  5. ebeveynler okusuun bu önemli yazınıııı :)

    YanıtlaSil
  6. hımm zorbalık dedin de ben de yayınladım bugün bi zzorbalık haberi..herkes okumalı bence..bu arada bir yerde "Sibel Zorbalık" demişsin,klavye hatası ama olsun önemli deil dicem ama ismi sibel olanlar üzerine alınabilir..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet bazen arada bir kaçıyor. :)

      Sil
  7. bence de çok önemli bir konu insanlar bilinçlenmeli çocuğunu çok seven bir ebeveyn bile zorbalık yaptığının farklında olmayabiliyor sanki normal bir yaşam biçimi gibi görebiliyorlar bunu inanılır gibi değil yani

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle haklısın!

      Sil
    2. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle aile ortamı çok önemli.

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.