16 Mart 2020 Pazartesi

COVID-19 Corona Virüsü

Herkese yeniden merhaba. Zorlu geçen bu günlerde, artık 2020'nin laneti mi desek bilemedim. Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızlıca dünyaya yayılan COVID-19 bilinen adıyla Corona Virüsü son olarak ülkemizde de vakalar görülmeye başlandı. Peki bu virüs daha ne kadar ilerleyecek? 

Sosyal medyada yayılan yalan haberler, virüsü ciddiye almayanlarla dolu. Unutmamalıyız ki yalan haber virüsten daha tehlikeli. İlk olarak bundan bahsetmek istedim. Çünkü yalan haberlere kulak vermek geri döndürülemez sonuçlara götürebilir. Lütfün bu konu hakkında yalan haberlere aldırış etmeyin. 

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ''uluslararası kamu sağlığı acil durumu'' ilan etti. Durum ciddiye giderken ölüm oranları da hayli artmaya başladı. Çin'den sonra en hızlı ölüm oranına sahip olan ve Çin'i de geçmeye başlayan İtalya'da hayat durdu. Hastaneler tıka basa dolu. Doktorlar artık yaş sınırlarıyla hastalarına bakıyorlar. Yaşlı ve durumu ağır olanlara bakılmıyor. Çünkü ellerinden gelen bir şey yok. Aynı durum Çin'de de vardı. Bu durum aşısı bulununa kadar devam edeceği görünüyor. Ayrıca İtalya, Avrupa için virüsün ''merkez üssü'' olarak adlandırılmakta.

Koronavirüs, büyük bir virüs ailesinin bir alt türüdür. Ancak yeni virüs dahil, sadece yedi tanesi insanlara bulaşabiliyor. Bu yeni virüsün ''kuluçka dönemi'' yani enfeksiyonun kapıldığı andan belirtilerin görüldüğü zamana kadar olan dönem yaklaşık 14 gün. Ama bazı araştırmacılar bu sürenin 24 güne kadar çıkabileceğini söylüyor. Çinli bilim insanları, bazı kişilerin belirtiler görülmeden de enfeksiyonu yaydıkları uyarısında bulunuyor. Peki bu belirtiler neler? Grip ve nezlede yaşananlar Corona için belirtilerdir. Eğer bu belirtileri olan lütfen sağlık kuruluşlarından yardım alsın. Çünkü bu belirtileri yaşayanlar başka insanlara da bulaştırma olasılıkları çok yüksek. Özellikle de şu andaki ülkemizde veriler 18 kişi olarak da verilse de bu sayı daha da artma olasılığı çok yüksek. Şu 14 gün çok önemli. Lütfen kendinizi ve çevrenizi koruyun. 

  • Aşırı Yorgunluk
  • Kuru Öksürük
  • Baş Ağrısı
  • Nefes Darlığı (En ağır hastalar)
  • Yüksek Ateş
  • Grip ve nezlenin benzer belirtileri

2020 bu zorlu günlerde yaşanmayan bir şey kalmadı. Bu virüsü daha da yaymamak için lütfen bilinçli hareket edin. Bu veya bunun gibi belirtiler gösteriyorsanız sağlık kuruluşlarından yardım alın. Daha sağlıklı, huzurlu günlere... Kendinize çok iyi bakın!


12 yorum:

  1. Almanyada durum vahim.Evdeyim ne olacak bilemiyorum

    YanıtlaSil
  2. Rabbim hepimize yardım etsin

    YanıtlaSil
  3. Temizliğe dikkat edip, evde oturmak mantıklı ama çalışan kesim için bu çok zor. Allah hepimizin yardımcısı olsun inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle evde kalmak en iyisi bu aralar.

      Sil
  4. çok sağol yaa, who onu duymadıydım. italya fena yaa çabuk atlatsınlar bütün dünya çabuk atlatsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Umarım...

      Sil
  5. Herkes başta kendisine gelmeyecek gibi davrandı.Bence Avrupa Çinde çıktığı içinde pek umursamadı yani en azından bana öyle geliyor.Ama küresel bir soruna dönüşeceği en başından belliydi.Umarım ülkemizde en az oranlarla atlatırız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle haklısın. Aslında Çin'de ortaya çıkmaya başladığı zaman önlemler küresel olarak alınmalıydı.

      Sil
  6. Allah yardımcımız olsun. çok zor şeyler atlatıyoruz. 2020 çok felaket getirdi. belki de hepsi insanlığın suçu. dünya 1 ay veya daha uzun bir molaya ihtiyaç duydu diyorlar ya buna katılıyorum. olması gerekiyormuş. biz de elimizden geldikçe teması bırakıp evde aklmalıyız. bu arada paylaşımın çok iyi, görsellere bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Ben de elimden geleni yapıyorum. :)

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.