27 Şubat 2023 Pazartesi

Havacılığa Dair Okunması Gereken Kitaplar

Havacılık hem ülkemizde hem de dünyada ilgi çeken sektörler arasında. Özellikle de yapılan diziler, filmler ve yazılan kitaplarla da bu ilgiyi artıran etmenler arasında.

Havacılık sektörüne ilgi duyan ya da havacılığa dair yaşanan gelişmeleri takip etmek isteyenler için Konumuz Kitap ekibi olarak sizlere özel havacılığa dair okunması gereken kitapları derledik. Dilediğiniz gibi ister kitaplardan isterseniz de filmlerden havacılık sektörü hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ama tabii ki de bizim önerimiz kitaplar. Öyleyse uçmaya hazır mısınız dostlar!

Öncelikle önereceğimiz kitaplar arasında yer almayan kitaplar ya da sizin de önereceğiniz başka kitaplar varsa aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Havacılık Tarihinde Dikkat Çeken 25 Olay - Kerem Gök

Havacılığa dair merakı olanlar bilir, Kerem Gök YouTube kanalında havacılığa dair çok önemli videolar çekmekte. Özellikle de havacılığa dair gizemli olayları, tarihi yerleri gezip bunları izleyenlerine aktarıyor. Eğer ilginiz varsa kesinlikle Kerem Gök'ün YouTube kanalını takip etmenizi öneririz.

Havacılık tarihi, yalnızca havacılıkla ilgili bir tarih yazımı değildir. Mühendislik gelişmelerinden siyasi tarihe, askeri tarihten coğrafyaya kadar birçok alanı etkilemiş ve dünya tarihini ilk bakışta anlaşılmayacak kadar derinden değiştirmiştir.

Havacılık her şeyden önce merak meselesidir. Olaylara eleştirel bir gözle yaklaşmak, nesnel kanıtların peşinden gitmek ve birbiriyle ilgisiz gibi duran pek çok alanı bağdaştırarak bir açıklama, bir anlatım geliştirmek gerekir.

Havacılık tarihinin derin koridorlarında iz sürmek, başka pek çok şeyi merak etmeyi gerektirir.

Türk sivil havacılık tarihindeki uçak kazalarını incelediği, alanındaki ilk ve tek kitabın yazarı olan Kerem Gök, bu yeni kitabında da okurunu olayların dikkat çeken noktalarına taşıyor. Özenle seçtiği, dünyanın çeşitli zamanlarından ve mekânlarından derlediği 25 farklı olaya ilişkin tarihsel analizleri ile okuruna yeni bir bakış açısı kazandıran ve derinlemesine araştırmak isteyenler için izlenecek bir yol çizen yazar, bu çalışmasıyla da havacılık tarihinde önemli bir iz bırakacak.

Uçuş 345 - Cenk Kayakuş

Piri Reis'in Sırrı adlı romanıyla yazılı basında adını sıkça duyuran ve okurların ilgisini hayli çeken Cenk Kayakuş, bu romanında ise Türkiye'nin ilk ve tek denize düşen sivil uçağı olan TK345 sefer sayılı uçağı konu ediniyor.

Bu gerçek ve gizemi hâlâ çözülemeyen uçak kazası, Kayakuş'un mükemmel kurgusuyla birlikte soluk kesen bir maceranın başlangıcını oluşturuyor.

30 Ocak 1975. İzmir-İstanbul seferini yapan 345 sefer sayılı Türk Hava Yolları uçağı Marmara Denizi'nde sulara gömülür.

Bugün, kazanın üstünden tam kırk yıl geçmesine rağmen uçak enkazı hâlâ Marmara Denizi'nin suları altında, içindeki yolcularla birlikte yatmaktadır. Kazayla ilişkisi olan kişilere gönderilen isimsiz bir zarf ve zarfın içinden çıkan gizemli kaset ise olayın kırk yılın ardından tekrar gündeme oturmasına neden olur.

Üzerinde sadece '345' yazılı olan kasetlerden biri Hakan Geda'nın ilgisini çektiğinde, kazadan altı ay kadar önce başlayan Kıbrıs Barış Harekatı'na ve kökenleri ise Avrupa Hun İmparatorluğu'na kadar giden büyük bir gizemin kapıları ağır ağır açılmaya başlamıştır bile.

Kalbimdeki Kanatlar - Menderes Çakıcı

Aramızda gelecekte pilot olmak isteyenler var mı? Eğer varsa Menderes Çakıcı'nın Kalbimdeki Kanatlar tam da size göre!

Uçuşa hazırsanız kemerlerinizi bağlayın, koltuğunuzu dik duruma getirin ve telsiz kulaklığınızı takın. Bu arada oksijen maskenizin yerinde ve oksijen tüpünüzün % 100 dolulukta olduğunu kontrol etmeyi de unutmayın. Korkmayın, solunuzda veya sağınızda, öğretmen kaptan olarak ben hep olacağım. Wilbur Wright'ın; "Motorlar olmadan uçuş mümkün ama bilgisiz ve yeteneksiz uçmak mümkün değil" sözünü de aklınızdan hiç çıkarmayın. Yolunuz maviliklerde açık ve türbülanssız olsun. İyi uçuşlar hepinize!

İnsanoğlu araştırmaya, keşfetmeye ve kendini geliştirmeye devam etmektedir. Kendisine her zaman ulaşılması zor hedefler koymuş ve zamanı gelince de bu hedeflere ulaşmayı başarmıştır. Gökyüzünde gördüğü kuşlara imrenmiş, onlar gibi maviliklerde özgürce uçmak istemiştir.

Bu kitapta, pilotluk sevdası ile çırpınan bir yüreğin adım adım yükselmesine şahit olacaksınız. Bir pilotun hayatındaki, paraşütle atlama dahil, önemli aşamaların hikayesini dinleyeceksiniz. Pervaneli, pırpır, küçük bir uçaktan başlayarak, akrobasi uçağı dahil, kıtalararası yolcu uçağı Boeing 777'ye kadar pek çok uçağın kokpitindeki havayı soluyup, Boeing 777 ile İstanbul'dan Miami'ye doğru saatlerce yol alacaksınız. Ayrıca; pilot olmak isteyen gençlerin "Nasıl pilot olurum?" sorusundan yola çıkarak, pilot seçme testlerine kadar birçok konunun detaylarını da burada öğreneceksiniz.

Uçak Kazaları - Kerem Gök

Havacılık Tarihinde Dikkat Çeken 25 Olay'ın yazarı Kerem Gök'ün ilk kitabı olan Türk Sivil Havacılık Tarihine Damgasını Vuran Uçak Kazaları okurların ilgisini çekmeye devam ediyor.

Kerem Gök'ün titizlikle hazırladığı bu kitapta, sivil havacılık tarihimizdeki uçak kazalarının hatırlanmaya değer ilginç hikâyelerini bulacaksınız. Havacılık tarihinin tozlu sayfalarından, bulutların üzerine uzanan cümlelerle bezenen değişik bir yolculuk sizleri bekliyor. İlk sayfayı çevirdiğiniz andan itibaren tam yüz yıldır açılmayı bekleyen bir kara kutuyu açmaya hazır olun.

Türkiye tarihinin en acı detaylarını barındıran olaylar arasında yer alan uçak kazaları, bugüne kadar hep kapalı bir kutu olmuştur. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş bu olayların her biri, bir döneme damgasını vurmuş ve kamuoyuna gazetelerin birinci sayfalarından duyurulmuştur. Yani sivil havacılık tarihimizdeki uçak kazaları her zaman merak edilen ve dikkat çeken olaylar olarak akıllara kazınmıştır.

Son seferin son anonsu, son kalkış ve gökyüzünde yapılan son yolculuklar...

Bu kitap, sivil havacılık tarihimize damgasını vuran ilk uçak kazalarından başlayarak, bir zamanlar en ölümcül uçak kazası gibi kötü bir unvan kazanmış 1974 Paris kazası ve o dönemde İtalyanlara yas ilan ettiren 1976 Isparta kazası gibi sansasyonel uçak kazaları ile devam ediyor, son olarak da da 2009 Amsterdam kazası ile son buluyor. Türk sivil havacılık tarihine damgasını vuran, otuz beşten fazla sivil havacılık kazasını eşsiz bir araştırmayla ele alarak, bir yandan da kâh uçakların büyülü dünyasından dikkat çeken detayları, kâh havacılık tarihini, kâh yıllar önce düşmüş bir yolcu uçağından kalanları ararken yaşanan yol hikâyelerini heyecanla okuyacaksınız.

Peki önerdiğimiz kitaplar arasında okuduklarınız var mı? Havacılık sektörü hakkında neler düşünüyorsunuz? Unutamadığınız bir uçak yolcuğunuz var mı? Yorumlarda buluşalım!

8 yorum:

  1. oooo ilginçmiş güzel tv de uçak kazaları belgeselleri var izlerim hep nat geo da :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Evet, özellikle de Uçak Kazası Raporu belgeseli kesinlikle izlenmeli. ✈

      Sil
  2. Merhabalar.
    Havacılıkla ilgili okunması gereken kitaplarla ilgili kitap tanıtım paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Eskiden havacılıkla gerçekten çok ilgilenirdim. Ancak bu konuda kitaplarını okumaktan ziyade film ve belgeselleri izlemeyi ve dergileri okumayı çok seviyorum. Ortaokul 3. sınıfta iken şiir yazmaya başlamıştım ve ilk yazdığım şiir de "Havacılık Destanı" idi ve Doğan Kardeş dergisinde yayınlanmıştı.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için asıl biz teşekkür ederiz. ✈

      Sil
  3. Bilgilendirici bir yazı olmuş, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. uçuş345'i merak ettim en fazla, olayı ve kitabı araştıracağım, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek, biz teşekkür ederiz yorumunuz için. İyi okumalar dileriz. ✈

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.