6 Ağustos 2023 Pazar

Edebiyat Türünde Dinlemeniz Gereken 5 Podcast

Geçtiğimiz aylarda siz okurlarımızla paylaştığımız "Dinlemeniz Gereken 5 Podcast" yazımızın ardından çokça istenen edebiyat içerikli podcast önerilerimiz sizlerle!

Hem podcast dinleyicilerin en çok sevdiği hem de okurlarımız tarafından sıkça takip edilen podcast kanallarını sizler için derledik. Eğer önerdiğimiz podcastlerden sizin dinlediğiniz bir podcast yayını yoksa aşağıdaki yorumlar bölümünden dinlediğiniz podcasti bizlerle paylaşabilirsiniz.

Önerilerimiz geçmeden önce Podcast ne demek, hemen inceleyelim. Podcast, son zamanlarda en çok kullanılan, Pod ve broadcast kelimelerinin birleşiminden oluşmakta. Online ortamlarda indirilmek veya dinlenmek üzere sunulan bir dizi sesli blog olarak adlandırılmaktadır.

Özellikle de YouTube, Tik Tok, Instagram gibi sosyal medya mecralarından farklı olan ve bir o kadar da zengin içeriğe sahip Podcast, son zamanlarda daha da çok kullanılmaya başlandı. İşimizi yaparken ya da kafamızı dağıtmak için açtığımız videolardan farklı olan Podcast bir nevi dinlemeyi bizlere öğretiyor diyebiliriz.

Ayrıca Podcast kanallarına sadece bir mecradan ulaşabilmek gibi bir şey yok. Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts gibi birçok mecradan istediğiniz podcast yayınını kolayca dinleyebilirsiniz.

Podcastlerin eğlence amacı dışında eğitim, müzik, haber amaçlı kullanımı da vardır. Konumuz Kitap ekibi olarak biz de "Edebiyat Türünde Dinlemeniz Gereken 5 Podcast" önerilerimizi sizlere sunduk. Eğer bu listede olmayan başka podcastler de varsa aşağıdaki yorumlar bölümünden podcast önerilerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Öyleyse haydi geçelim podcast önerilerine!

Günün ve Güncelin Edebiyatı - Seval Şahin

Seval Şahin tarafından hazırlanan Günün ve Güncelin Edebiyatı, her perşembe saat 14.00'te Açık Radyo 95.0'da konuklarıyla günün ve güncelin edebiyatını konuşuyor.

Eğer aramızda Günün ve Güncelin Edebiyatı'nı dinleyenler varsa el kaldırsın. Çünkü hem podcast içerikleri hem de ilgi çekici konularıyla Seval Şahin dinleyicilerini uzak diyarlara götürüyor. Ayrıca her bölümde farklı konuklarıyla bizleri ağırlıyor. Böylece bazı podcastlerde olan o monotonluk hiç yaşanmıyor.

En son üç gün önce yayınlanan "Firdevs Ev ile 'Tavana Bak' kitabı üzerine" bölümüyle aktif bir podcast yayınına devam ediyor. Edebiyat sohbetlerini dinlemekten hoşlananlara Günün ve Güncelin Edebiyatı'nı öneririz.

Ortamlarda Satılacak Bilgi

Kültür, sanat, edebiyat, felsefe, psikoloji, kişisel gelişim, belgesel, film kısaca ortamlarda satabileceğiniz bilgilerin olduğu bir podcast diyebiliriz onların açıklamasından.

Dünyayı değiştiren fikirlerden narsistleri tanıma rehberine, dünyaların yok edicisi Oppenheimer'dan feynman tekniği'ne kadar geniş bir yelpazede konu barındırıyor. Ayrıca aktif bir podcast kanalı diyebiliriz. Ayrıca Ortamlarda Satılacak Bilgi, 2022 yılında Türkiye'nin en çok dinlenen podcasti unvanını da taşımakta. Konu bakımından geniş bir yelpazede, dinlemenizi kesinlikle öneririz.

Karavandaki Adam - Hakan Koç

Edebiyat ve felsefe hakkında çeşitli podcastlerle YouTube yayınlarından da kalanları sizlerle paylaşan ve aynı zamanda özel podcast yayınları gerçekleştiren Karavandaki Adam'ı sizlerle ve edebiyat türü içerisinde paylaşmamak olmazdı.

Karavandaki Adam'ı daha çok hem Instagram hesabında paylaştığı kitap önerileriyle hem YouTube kanalına özel hazırladığı videolarıyla tanıyoruz. Ancak podcastleriyle de çok ön planda olan bir kanal diyebiliriz. Ayrıca Karavandaki Adam podcast yayınlarına davet ettiği konuklarıyla da sadece edebiyat değil, felsefe, seslendirmeler, şiir ve sohbetlerle birbirinden farklı podcast yayınları oluşturuyor.

Aramızda Karavandaki Adam'ı dinleyenler veya takip edenler varsa yorumlarda en çok beğendiğiniz Karavandaki Adam podcastini bizlerle paylaşabilirsiniz.

Türk Edebiyatında Polemikler - Kader Gürcüoğlu

Söylenti Dergi Podcast Yayın Platformu tarafından yayınlanan ve editör Kader Gürcüoğlu ile Türk Edebiyatında Polemikler adıyla yaşanmış, bilinen ya da az bilinen tartışmaları bizlerle paylaşıyorlar. Özellikle de aramızda edebiyata dair polemikleri ya da yazarlar arasında nasıl bir ilişkinin var olduğunu merak edenler varsa bu podcast tam da sizlere göre.

En son podcast yayını kırk iki hafta önce paylaşılmış olsa bile önceden paylaşılan yayınlar da çok ilginç konuları barındırıyor. Örnek verecek olursak; Dijital Ortamda Edebiyat Kendini Var Edebilir mi?, Perçemli Sokak Polemiği, Peyami Safa-Nazım Hikmet Kavgası, Yerçekimli Karanfil Üzerine Birkaç Tartışma gibi birçok farklı konuyu barındırıyor. Özellikle de yazarlar arasındaki polemikler en çok dikkat çeken podcastler diyebiliriz.

Ben Buradan Okuyorum

Burcu Şahin, Esin Hamamcı, Hasan Turgut, Aslan Erdem, Abdullah Ezik tarafından hazırlanıp sunulan Ben Buradan Okuyorum; aktif podcast yayınına devam ediyor.

Genellikle her Pazartesi saat 16.00'da podcast yayınını paylaşan Ben Buradan Okuyorum, Postmodern Türk romanında grotesk kavramından Osmanlı İstanbul'unda bir sufi romanı: Nur Baba'ya, Türkçenin en canlı rengi: Memduh Şevket Esendal'dan Can Kantarcı'yla 'Gotik Edebiyat' üzerine birçok farklı içeriğini dinleyicileriyle buluşturuyor.

Peki aralarında bildiğiniz bir podcast yayını var mı? Size göre aralarında dikkatinizi en çok çeken podcast nedir? Yorumlarda buluşalım!

10 yorum:

  1. Podcast çok nadir dinliyorum, vaktim olduğunda bakayım:) Bilgi için teşekkürler:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederiz. 😇😇😇

      Sil
  2. Podcast lara bakacağım. Edebiyat sohbetlerini seviyorum ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Şimdiden keyifli dinlemeler dileriz. 😅

      Sil
  3. Dinleme dünyalarında hiç yokum ama güzel bir bilgi paylaşımı olmuş.

    YanıtlaSil
  4. hımm teşekkürler, ortamlarda satılacak dışındakileri bilmiyordum :)

    YanıtlaSil
  5. sen kimsin ki podcast neden yokki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederiz. Onu da yorumlardan eklemiş olalım o zaman. 😇

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.