11 Eylül 2023 Pazartesi

Vadideki Zambak | Honore de Balzac

Realizm akımının öncülerinden olan Honore de Balzac'ın en ünlü romanlarından birisi olarak bilinen Vadideki Zambak'ı sizlerle inceliyoruz.

FelixHenriette ve Lady Dudley. Vadideki Zambak'ın en önemli karakterleri. Balzac'ın özellikle de karakter aracılığıyla anlatmak istediği ne varsa en iyi şekilde bizlere aktarıyor. İşte Vadideki Zambak da bunun en güzel örneği.

Romanımıza geçmeden önce belirtmek isteriz ki dili ilk okuyuşta ağır gelebilir. Çünkü Balzac biliyorsunuz ki betimlemeleriyle ünlü bir yazar. Bundan dolayı şimdiden sizleri uyarmak istedik. Eğer hiç klasik bir roman okumadan direkt Vadideki Zambak'tan başlamayı düşünüyorsanız bu iyi bir seçenek olmayabilir.

Vadideki Zambak'ı Karbon Yayınlarının cep boy klasiklerinden okuduk. Eğer yanınızda kolayca taşımak ve gittiğiniz herhangi bir yerde rahatça kitabınızı okumak istiyorsanız Karbon Yayınlarının cep boy serilerini tavsiye ederiz.

Vadideki Zambak Konusu Nedir?

Vadideki Zambak, realizm akımının öncüsü Balzac’ın en ünlü romanlarından biridir. Kendi dönemindeki Fransız toplumunun parodisinden oluşan kitaplar serisi İnsanlık Komedyası'nın bir parçası olan bu eser, trajik bir aşk hikâyesini anlatmaktadır.

Genç Félix de Vandenesse, bir baloda tanıştığı ve kendisinden yaşça büyük Madam de Mortsauf'a yani Kontes'e aşık olur. Mutsuz bir evlilik içinde olsa da kocasını aldatmayı düşünmeyen Madam de Mortsauf ise değerleri ve duyguları arasında büyük bir çatışma yaşamaya başlar.

İnsanlık Komedyası'nın Töre İncelemesi ayağında "Taşra Yaşamından Sahneler" başlığı altında yer alan Vadideki Zambak 1836 yılında yayımlandı. Roman, gençlikten yetişkinliğe uzanan yolu, evli bir kadına duyduğu aşkla kat eden Felix'in hikâyesini anlatıyor.

Felix'in Vadideki Zambağı: Henriette

Roman boyunca sadece ulaşılamayan o büyülü aşkı okumuyoruz tabii. Aşk üzerinden Balzac bize dönemin atmosferini de çok iyi anlatıyor. Fransa'nın savaş yılları, İngiltere'le olan çekişmeler roman boyunca biz okuyuculara ulaşıyor.

Kahramanlarımızdan birisi olan Genç Félix de Vandenesse'nin çocukluk anılarıyla başlıyoruz. Felix çocukken ailesi ve çevresi tarafından hiç sevilmeyen birisi. Kimse Felix'i ne seviyor ne de onu düşünüyor. Tabii ki bu durum Felix'in hayatında çok büyük bir yara açıyor.

Açıkçası romana başladığınızda Felix'in Henriette'ye olan aşkını annesinin göstermemiş olduğu annelik sevgisine bağlıyorsunuz. Kendinden yaşça büyük bir kadını sevmesi bizce romanda şaşılacak bir şey değil. Çünkü Felix roman boyunca Henriette'in anneliğine de hayran birisiydi.

Henriette ise ölen ağabeylerinden sonra tek çocuk olarak miras ona kalıyor. Ayrıca "kız" olarak doğması da maalesef o dönemde annesi tarafından hiç sevilmeyen bir çocuk olmuş. O da tıpkı Felix gibi sevgisiz büyümüş. En büyük ortak noktaları da bu: çocukluklarının sevgisiz geçmesi.

Kendinden Vazgeçmek, Yeni Arayışlar ve Vadi...

Mutsuz bir evlilik içerisinde olan Henriette, roman boyunca yaşadığı ikilemler o kadar iyi anlatılmış ki iliklerinize kadar hissediyorsunuz.

Vadideki Zambak'ta da var olan ve literatürde yer alan "özgecilik" diğer adıyla "diğerkamlık" çok iyi işlenmiş. 

"Özgecilik nedir?" diye soracaksınız, işte cevabı şu şekilde: Bireyin herhangi bir çıkar gözetmeden, dışarıdan ödül beklemeden, hatta bazen de bir bedel ödeyerek diğer bireylerin veya toplumun iyiliği uğruna fedakârlıkta bulunma tutumdur. Ayrıca başkalarının yararını da kendi yararı kadar gözetme, maddi veya manevi kişisel çıkar gözetmeksizin diğer insanlara yararlı olmaya çalışma ve bencillik karşıtı hareketlerde bulunma olarak da tanımlanmaktadır.

Roman boyunca bu durum Henriette üzerinden çok iyi anlatılmış. Zaten romanı okudukça Henriette'nin kendinden nasıl vazgeçtiğini, mutsuz bir evliliği nasıl yürütmeye çalıştığını çok iyi göreceksiniz.

Ayrıca romanın bize kalırsa en çarpıcı sembolü Genç Felix'in sevdiği kadını Henriette'i vadideki zambağa benzetmesiydi. O zorlu vadideki açan o güzel zambak, Genç Felix'in umutsuz aşkı Henriette'in ta kendisiydi.

Gerçekteki hayat budur: Büyük özenmeler, küçük gerçekler.


Bütün kırlar vadinin en güzel zambağına, onun sade kır hayatına güle güle diyordu.


Bir melek seviyordum bir de şeytan.


En çok sevilen, tek sevilen sensin Henriette!


Duygularımızın eylemlerimize egemen oldukları bir çağda, içindeki arzuların şiddetle bastırıldığı bir delikanlıydım.


En canlı sevgiler bile her an görüşmeye dayanamazlar.


Ama unutmayın ki birini yargılarken siz de yargılanırsınız.


Doğruluk, şeref, dürüstlük, incelik sizin önünüzü açacak en kesin en kestirme araçlardır.


Her alanda ilginin derecesi, yararlarının büyüklüğüne bağlıdır.


Acı sonsuzdur, sevincin ise sınırları vardır.


Dün içimi altüst eden korkular, ileride çekeceğim bütün acılar için bir mihenk taşı olacak.


Saygı öyle bir sınırdır ki büyüğü de küçüğü de korur. Böylece herkes birbirinin yüzüne bakabilir.


Peki sizler Vadideki Zambak'ı okumuş muydunuz? Siz Felix ve Henriette'in aşkını nasıl tanımlardınız? Henriette'nin eşi Kont hakkındaki düşünceleriniz neler? Yorumlarda buluşalım!


2 yorum:

  1. ''En canlı sevgiler bile her an görüşmeye dayanamazlar.''
    Bu alıntıyı sevdim, bence doğru ve ürkütücü bir yandan da:)
    Kitabı biliyorum ama okumadım şimdiye kadar:) Emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.