29 Ocak 2024 Pazartesi

Romanın Ardındaki Gerçek: Japon Yazarın ChatGPT İtirafı


Ünlü Japon yazar Rie Kudan, ülkesindeki en prestijli edebiyat ödüllerinden birisi olan Akutagawa Ödülü'nü kazandıktan sonra yapay zekadan yardım aldığını itiraf etti.

Hatırlıyorsanız bir yıl önce sizlere "ChatGPT Geleceğin Yazarı Olabilir!" yazısını paylaşmıştık. Okumak isteyenler yukarıdan yazımıza kolayca ulaşabilirler.

En iyi kurgu eseri dalında Akutagawa Ödülü'ne layık görülen 33 yaşındaki yazar Rie Kudan "Yaratıcılığımın kendini sonuna kadar ifade etmesine izin verirken, romanlarımın yazımında yapay zeka kullanımından yararlanmaya devam etmeyi planlıyorum." dedi.

Japonya'nın en prestijli edebiyat ödüllerinden biri olan Akutagawa Ödülü'nü kazanan yazar Rie Kudan, Tokyo-to Dojo-to eserini yazarken yapay zekadan yardım aldığını doğruladı. Kudan, romanının yaklaşık %5'inin doğrudan ChatGPT tarafından üretildiğini ve yaratıcı sürecinde yapay zekâdan yararlandığını açıkladı.

Roman Tokyo-to Dojo-to; Tokyo'da kanunları çiğneyenlerin rehabilite edildiği konforlu, yüksek katlı bir hapishane inşa etmekle görevlendirilen bir mimarın ikilemlerine odaklanıyor ve tema olarak yapay zekayı öne çıkarıyor. Kudan, romanı yazarken kendi hayatında kimseye anlatamayacağını düşündüğü sorunları ChatGPT'ye danışacağını söyledi. Ardından yazar bu söylemini şöyle dile getirdi: "Yapay zeka beklediğimi söylemediğinde bazen duygularımı ana karakterin satırlarına yansıttım."

Yazarlıkta Yeni Bir Dönem Başlıyor!

Ünlü Japon yazarın ChatGPT itirafından sonra edebiyat dünyasında tartışmalara yol açtı. Biliyorsunuz ki çoğu yazar (George RR Martin, Jodi Picoult ve John Grisham gibi yazarlar) geçen yıl ChatGPT'nin yaratıcısı olan şirket OpenAI'ye karşı dava açmışlardı. Yapay zeka, son yıllarda edebiyat alanında da kullanılmaya başlandı.
ChatGPT gibi yapay zeka uygulamaları, yazarlara ilham kaynağı olmakta ve yaratıcı süreçte yardımcı olmaktadır. Ancak, yapay zekanın edebiyat alanında kullanımı, bazı tartışmalara da neden olmaktadır.

Bazı eleştirmenler, yapay zekanın yaratıcılığı ve insan duyarlılığını yansıtamayacağını savunurken, bazıları ise yapay zekanın edebiyat alanında kullanımının yaratıcılığı artırabileceğini düşünmektedir.

Ödül Komitesi ChatGPT Kullanımını Kabul Etti!

Seçici kurulun Kudan'ın ChatGPT kullanım konusundaki açıklamalarını sorunlu olarak algılamadıklarını açıkladı. Seçici kurul ayrıca üretken yapay zekâdan söz edilmesinin romanın anlatısının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.

Her ne kadar yapay zeka bir ilham kaynağı olarak kullanılsa da herkes bu duruma sıcak bakmıyor gibi gözüküyor. Pek çok kişi bu uygulamayı ahlaki açıdan sorgulanabilir olduğunu dile getiriyor ve Kudan'ın Japonya'nın en önemli edebiyat ödülünü hak edip etmediğini sorguluyor.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce yapay zekadan yararlanmak, etik mi? Yorumlarda buluşalım!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.