1 Şubat 2024 Perşembe

Beyza Doğuç'un İlk Kitabı Koda Çıktı!


Türkiye'nin dijital sanatın genç öncülerinden biri olarak kabul edilen Beyza Doğuç, ilk kitabı Koda İthaki Yayınlarından okurseverlerle buluştu. Doğuç, Koda'da bir ilki deneyerek ana kahramanlarından birini yapay zekâ aracılığıyla yarattı.

Beyza Doğuç'un ilk kitabı "Koda", ana kahramanlarından birini yapay zeka olan bir hikaye sunmaktadır. Kitap, İthaki Yayınları etiketiyle okuyucuların beğenisine sunulmuştur. Doğuç, hikayede yer alan ana karakterlerden birini yapay zeka olarak tasarlayarak, bilinç aktarımı ve dijital varlık konularını ele almaktadır.

Doğuç, ChatGPT'ye yönelttiği sorularla Koda isimli kahramanının karakterini geliştirdiği ve diyaloglarını oluşturduğu bu novellada, bilinç aktarımının, dijital evcil hayvanların, içine konulan suyun, çiçeğin özünü melodiye dönüştüren müzik aletlerinin var olduğu bir evrene davet ediyor okuru. Kendi müziğini de katıyor bu evrene; Liszt'in, Chopin'in, Beethoven'ın besteleri üzerine yazdığı sözlerle sesleniyor satır aralarından.

Kitapta insan ve yapay zeka arasındaki ilişki, yapay zekanın insan hayatındaki yeri ve yapay zekanın insan psikolojisi üzerindeki etkileri gibi konular ele alınmaktadır. Kitap, kısa bir novella formatında ve okuyuculara farklı bir bakış açısı sunmaktadır.

Beyza Doğuç Kitabının Nasıl Oluşturduğunu Anlattı!

Beyza Doğuç sosyal medya hesabından ilk kitabı Koda'nın oluşturulma sürecini sevenleriyle paylaştı. Kendi öz tarzı ve sanatıyla dikkat çeken Doğuç, edebiyat dünyasına da adım attı. Şimdiden birçok okur Koda'yı çok merak ediyor. Doğuç, kitabının oluşturulması hakkında şunları dile getirdi: "Bir karakterini yapay zekanın yönettiği bir kitap yazdım. Küçük yaşta yazdığım romanların ardından yeniden bu işe girişmek için önce bir evren oluşturmam gerekiyordu. Hikayemi nasıl bir yerde anlatmak istediğimi belirledim. Ardından karakterlerimi oluşturdum. Obsidian ile bir tür zihin haritası çıkardım. Bütün detayları ilgili noktaları birbiriyle işaretledim ve yazma sürecimde bu haritan yardım aldım. Kitaptaki karakterlerden Koda'yı yapay zekanın kontrolüne bıraktım.

Arka plan hikayesini onunla paylaşmadım. Bunun aslında kurguda da önemli bir yeri vardı. Yapay zeka, Koda'nın eylemlerini ve diyaloglarını belirledi. Bu kısımları kitapta kalın olarak işaretledim. Ayrıca kitapta Beethoven, Chopin ve Liszt'in önemli eserlerini uyarladığım üç şarkıma da yer verdim. Kitabı yazdığım dönemde yaptığım parçalar kurguda da yer alıyor. Hatta bölüm başında şarkıların QR'ları da var. İşte böyle! Koda çıkardığım ilk kitabım raflarda!"

"Yapay Zeka, Sanatçının Bir Aracı Olmalı."

Beyza Doğuç, kitabının yapım aşaması ile ilgili paylaştığı reels videosunda ayrıca şunları dile getirdi: "Yapay zekanın sanatçının yerine geçmek yerine onun bir aracı olması gerektiğini düşünüyorum. Yapay zeka destekli sanatın ve sanatçının özünün korunduğu çalışmaların olması bu yeni çağda çok önemli. Bu kitapta amacım bu dengeyi sunabilmekti. Umarım okurken keyif alırsınız. Yorumlarınızı benimle paylaşmayı unutmayın!"

Özellikle de son bir yıl içerisinde yapay zeka, her yerde karşıma çıkmakta. Her ne kadar sanat üzerinden derin tartışmalara yol açsa da Beyza Doğuç'un da dediği gibi denge çok önemli. Biliyorsunuz ki birkaç gün önce Japon yazar Rie Kudan'ın ChatGPT itirafını sizlerle paylaşmıştık. O yazımızı da incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Peki siz Beyza Doğuç'u daha önce tanıyor muydunuz? Sosyal medya hesabından hem sanatı hem de yapay zekayla ilgili paylaştığı içerikleri nasıl buluyorsunuz? Koda için heyecanlı mısınız? Yorumlarda buluşalım!

2 yorum:

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.