13 Mayıs 2024 Pazartesi

Kızıl | Stefan Zweig

Konumuz Kitap okurları birer Stefan Zweig hayranlarıdır, desek yanlış bir şey söylemiş olmayız. Kısa ve öz hikayelerin ustası olarak bilinen Stefan Zweig'dan bambaşka bir hikayesini sizlerle paylaşıyoruz.

Kitabımıza geçmeden önce aramızda Stefan Zweig'ın Kızıl kitabını okuyanlar varsa aşağıdaki yorumlar bölümünden kitaba dair görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Stefan Zweig'in Kızıl adlı eseri, yazarın en önemli romanlarından biridir. Ayrıca Kızıl, Stefan Zweig'ın 1911 yılında yazdığı ve ilk romanı olarak kabul edilen eseridir. Zweig, bu eserinde de insanın iç dünyasını ve duygularını ustalıkla işlemiştir.

Kızıl Hikayesinin Konusu

Roman, Viyana'ya tıp eğitimi almak için taşradan gelen genç bir adam olan Bertold Berger'in hikayesini anlatır.

Tıp öğrenimine başladığında tek arkadaşı, hukuk diplomasını almak için uğraşan oda komşusu Schramek'tir. ailesinden uzakta soğuk bir odada yapyalnız bulan bu "çocuksu" genç adam, zamanla girdiği bunalımın etkisiyle hayallerinden, başlangıçta büyük bir hevesle sarıldığı tıp eğitiminden vazgeçme noktasına gelmiştir. Tam da o günlerde kızıla yakalanan ve yardımına ihtiyaç duyan bir kız çocuğu onu hayata geri çağırır.

Berger, büyük şehrin karmaşası ve cazibesiyle boğuşurken, aynı zamanda yetişkinliğe ve aşka geçişin zorluklarıyla da yüzleşmek zorundadır. Kızıl, bir gencin yetişkinliğe geçişinin zorluklarını ve sancılarını anlatan bir romandır. Conrad, roman boyunca kimlik arayışı içindedir ve kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmeye çalışır.

Rahatsız Edici İkilem (Spoiler İçerir!)

Arkadaşlar, biz uyarımızı yaptık. Eğer hikayeyi okumayı düşünüyorsunuz şu an sayfayı kapatabilirsiniz.:) 

Hikayeyi okuyanlar bilir, başkarakterimiz asosyal bir tip. Bu asosyalliği de kızıla yakalanan ve yardımına ihtiyaç duyan bir kız çocuğuyla birlikte bir nevi yok oluyor. Özellikle kitabı okurken, diğer okurların yorumunu çok merak etmiştik. Çoğu kişi "kız çocuğuna yardım" başlığı altında aslında bir istismar olduğunu düşünmekte. Hatta başkarakterimiz Berger'in hasta kız çocuğunu öpme sahnesini pedo*ili içerik olabileceğine dair yorumlar vardı.

Şimdi bu konuya gelirsek, birçok okuyucu bu durumdan rahatsız olmuş ancak Stefan Zweig'ın kalemini tanıyan okurlar da bu durumun dönemin şartlarına göre değerlendirilmesinin doğru olacağını dile getirdi. Bu ikilemi de sizlerle paylaşmak istedik. Çünkü bu konu hakkında detaylı yorumlar yazan, video çeken çok okur var. Biz de bu tartışmayı sizlere sunmak istedik. Okuyanlar varsa bu konudaki düşüncelerinizi çok merak ediyoruz.

Stefan Zweig Kimdir?

Stefan Zweig (1881-1942), Avusturyalı bir yazar, oyun yazarı ve biyografi yazarıdır. Zweig, 1881 yılında Viyana'da doğdu.

Eserleri genellikle psikoloji, insan ilişkileri ve tarih temalarına odaklanır. Zweig, edebi kariyerinde özellikle kısa öyküler, romanlar ve biyografiler yazdı. Eserleri, döneminin Avrupa kültüründe büyük ilgi gördü. Zweig'in en ünlü eserlerinden bazıları arasında "Satranç" "Amok Koşucusu" "Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu" ve "Korku" bulunmaktadır. Yazarın eserleri, genellikle insan psikolojisi ve duygusal derinlik konularına odaklanarak okuyucuları etkilemiştir.

Zweig, Nazi Almanya'sının yükselişi sırasında politik nedenlerle Almanya'dan ayrılmak zorunda kaldı. 1942 yılında, Brezilya'da intihar etti. Zweig'in eserleri, ölümünden sonra da popülerliğini sürdürmüş ve birçok dilde yayımlanmıştır. Zweig, eserleri ve edebi katkılarıyla modern Avusturya edebiyatının önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir.

Peki siz Stefan Zweig'ın Kızıl kitabını okumuş muydunuz? Tartışılan konu ile ilgili düşünceleriniz neler? En sevdiğiniz Zweig eseri nedir? Yorumlarda buluşalım!

Incipit vita nuova. (Yeni bir yaşam başladı.)


... Çünkü yaşamı henüz başlamıştı, umutsuz gecede şimdi yıldızlar parlamaya başlamıştı.


Hiçbir şey anlamıyorum, bilmiyorum, yapmıyorum, işe yaramamaktan tükeniyorum. Günlerce hiçbir şey yaşamıyorum, tanıdık bir yüz görmüyorum; binlerce insanın arasında yapayalnız olmanın ne anlama geldiğini bilemezsin.


Binlerce insanın arasında yapayalnız olmanın ne anlama geldiğini bilemezsin...



2 yorum:

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.