9 Eylül 2019 Pazartesi

Ağaç Ev Sohbetleri #2

Herkese yeniden merhaba. Evet hem sonbahara geçiş yaptık hem de okullar yeni eğitim öğretim yılına başladı. Şimdiden herkese başarılar diliyorum. Ağaç Ev Sohbetlerimiz son hızla devam ediyor. Bu haftanın konusunu da ben seçtim. Sevgili Taha Akkurt ve Edischar' a çok teşekkür ederim. Sonraki haftanın konusunu siz de belirleyebilirsiniz. 

Blog sayfanızın içeriği farklı olabilir ama genel ortak bir katılımla farklı görüşleri okumak, tanımadığımız blog arkadaşlarımızı veya yeni katılanları tanımak aracılığıyla bu etkinlikte tanımış olacağız. Taha' nın da dediği gibi bir nevi kalabalıktan kaçıp, bir ağaç evde toplaşıp sohbet etmek. Haftanın sonunda da konuyla ilgili içerik yazan bütün bloggerların linki paylaşmış olacak. Böylece bu etkinlik unutulmayacak. Önceki haftanın yazılarına buradan ulaşabilirsiniz. 

Bu haftanın sorusu: Doğamız giderek tehlike sinyalleri veriyor. Küresel ısınma ve çevre kirliliği en had safhada. Bunlar için geri dönüşüm, sıfır atık, daha az tüketim hatta poşetlerin paralı olması gibi önlemler alınıyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Geleceğimiz için daha yaşanılır bir dünyayı nasıl sağlayabiliriz?

İlk olarak küresel ısınma atmosferde karbondioksit ve ısıyı tutan diğer gazların düzeyinin yükselmesine denir. Gerçekten de günümüzde en büyük sorunlarından birisi. Maalesef insanoğlu bu tehlikeyi görmemezlikten geliyor. Bu konuyu sadece bir poşetten yardım sağladığımızı düşünüyoruz. Fakat bu dünya sadece bir poşetten bu hale gelmedi. Yaptığımız her sorumsuz davranışımız bizi tehlikeye daha da çok sürüklüyor. Bazı devletler küresel ısınma ile dalga geçerken, hayvanların ölmesine göz yumarken neden biz kendimizi üstün görüyoruz? Şanışer' in yeni şarkısı olan Susamam' da da dediği gibi: ''Büyük ahlaksızlıklar için büyük aptallar lazımdır. Bütün insanlar suçlu değildir ama bütün hayvanlar masumdur.'' Ülkelerin yarış içinde olması, daha az maliyet daha fazla kazanç ilkesi yüzünden bugün dünyamız bu halde. Git gide artan sıcaklıklar, hava kirliliği, su kirliliği, konutlaşma ve yeşil alanın azaltılması küresel ısınmayı arttıracak faaliyetlerdir. Fakat bilinçli bir vatandaş olursak, okullarımızda küçük yaştan eğitim versek, belki de geri döndürülemeyeceğini fakat biraz da olsa durdurabileceğimizi bilmeliyiz. Sonraki haftayı merakla bekliyorum. İyi Okumalar!

27 yorum:

  1. Çok haklısın İrem Can, küresel ısınmayı önlemek için küresel farkındalık lazım. Umarım topluca bu işin ciddiyetini anlarız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Ağaç Ev sohbetleri farkındalık için var!

      Sil
  2. Soru seçiminiz harika olmuş. Umarım kendi içimizde de ufak farkındalıklara vesile olacaktır. Teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ne zamana kadar göz ardı edebileceğimizi sanıyoruz acaba, genel olarak büyük bir felaket yaşanmadan üzerine düşünmek gibi bir huyumuz yok ne yazık ki, doğal afetlerde de aynı durumu çoğu kez yaşadık. Sadece olduğu gün üzerinde konuşuluyor ve sonrasında tekrardan aynı şekilde uygulamalar devam diyor. Umarım farkındalık her geçen gün artar ve daha umut dolu bakabiliriz.
    Soru seçiminiz için ayrıca teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Bu kadar önemli bir konuyu bu mecrada konuşmamak olmazdı. Görüşlerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

      Sil
  4. Çoook eskiden ilkokulda "Hal ve Gidiş" adında bir ders vardı. Ne öğrenci ne de öğretmen bu dersin amacını bilirdi. Bununla birlikte bütün öğrenci karnelerinde "Hal ve Gidiş" en yüksek not olan 5(beş) pekiyi ile derecelendirilirdi daima. Bu yüzden ders olarak görülmezdi bile.
    Buna benzer dersler hala müfredatta var mı bilmiyorum. Böyle abur cubur derslerle çocukların kafalarını dolduracaklarına ilkokuldan itibaren öğrencilere "Çevre Bilinci" dersi verilmesinin faydalı olabileceğini düşünüyorum. Öyle haftada bir saat falan da değil, söz konusu dersin en azından temel dersler kadar önemsenmesi isabetli olacaktır. Sizin de yazınızın sonunda eğitim konusuna değinmeniz iyi olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kesinlikle size katılıyorum. Bu sorunu ancak eğitimle çözebileceğimize inanıyorum. Maalesef özellikle ilk ve ortaöğretimde sizin dediğiniz gibi boş dersler var. Keşke çevre bilimiyle ilgili dersler olabilse...

      Sil
  5. Bu haftaki güzel konu başlığı için teşekkürler İrem Can , hepimizin sorumluluk alması gerektiğini hatırlattın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ediyorum. Siz de olmasaydınız Ağaç Ev Sohbetleri olmayacaktı. Gelecek haftayı merakla bekliyorum!

      Sil
  6. konuyu ben de sevdim. uzun zamandır beni üzen bir şeydi ve biraz içimi döktüm. ama yazımda da dediğim gibi az kişiyle olmuyor. topluca harekete geçilmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Ne mutlu bana! Amacımız da bilinçli olmak. Çünkü bu çok büyük bir sorun.

      Sil
  7. Yorumun için çok teşekkür ederim. Kesinlikle katılıyorum. Sizin gibi bilinçli insanların var olduğunu görmek beni çok umutlandırıyor.

    YanıtlaSil
  8. Tebrik ederim Irem Can.Farkindalik yaratacağına eminim.

    YanıtlaSil
  9. Umarım en kısa sürede bu sorunu azaltabiliriz.Yeneriz diyemiyorum malesef...

    YanıtlaSil
  10. bilimsel ve güzel olmuuuş. aleynanın da sevdiği konulaaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Aynen Aleyna’nın konuları.

      Sil
  11. Çok güzel bir konu seçmişsiniz teşekkür ederim bende kendimce kısa da olsa yazdım beklerim :)
    http://tarifdunyam.blogspot.com/2019/09/agac-ev-sohbetleri-02-lemon-un.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Hemen bakıyorum! Ne güzel sizin gibi insanlarla fikir alışverişinde bulunmak...

      Sil
  12. Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben yorumunuz için çok teşekkür ederim. Küçücük bir farkındalık olsa bile bir umut...

      Sil
  13. Önemli bir konuya parmak bastığınız için size teşekkür ederim. Gönül ister ki temiz bir çevrede yaşayalım fakat dediğiniz gibi insanların yarış içinde olması ve benmerkezciliği bizi bu duruma sürükledi. Daha fazla zararı önlemek için geç değil, yeter ki insanlarımız bir gün bu durumun ciddiyetini kavrasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Kesinlikle katılıyorum.

      Sil
  14. Yeni nesil daha bilinçli ama büyük tedbirler almak gerekiyor bunda da iş büyük insanlara düşüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum! Yorumun için çok teşekkür ederim...

      Sil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.