1 Ekim 2020 Perşembe

Dünyamız | Gezegenimizin Doğa Harikalarını Keşfedin!

Herkese yeniden merhaba. Açıkçası bu yeni Blogger güncellemesine hala alışamadım. Yeni yayın oluştururken canım çıktı. Eski ara yüz daha iyiydi bence. Peki siz? Uzun zamandır yazmadım. Şu anlar hem bir yoğunlukla geçiyor. Kitap okumaya bile bazen yetişemiyorum. Peki sizlerin günü nasıl geçiyor, nasılsınız?

Bugün de bir dergi günü yapalım dedim. Yine TÜBİTAK'ın dergilerinden ''Dünyamız Gezegenimizin Doğa Harikalarını Keşfedin''. TÜBİTAK'ın en beğendiğim dergisi diyebilirim. Çünkü Dünya ile ilgili çok önemli bilgiler bu dergide. Açıkçası coğrafya dersi için de birebir. Mavi Gezegen, İklim Kuşakları, Karaların Fethi, Tutulmalar, Bir Kasırganın Anatomisine kadar geniş bir yelpazede konular var. Saydıklarım sadece birkaçı. Özellikle de bu dergiyi çok beğenmemin sebebi de her konuyla ilgili görsellerin yer alması. Dergiyi her okuduğumda Dünya hayran kalıyorum. Gerçekten çok şaşırtıcı ve ''vay be!'' diyeceğiniz türden bir sürü ilginç bilgiler de mevcut dergide. Bu aralar dergi okumayı çok seviyorum. Özellikle de gezegenlerle ya da canlılarla olan dergiler. Bu derginin de serisi var fakat ben de sadece bu var. Diğerlerinin isimleri de şöyle: ''Dinozorlar'' ve ''Uzay'' dergileri. Diğerlerini de bulabilirsem sizlerle paylaşırım.
  • Dünya ilk ne zaman ortaya çıktı?
  • Yağmurlar, kasırgalar ve şimşekler nasıl oluşur?
  • Gelgit hareketlerine neden olan şey nedir?
  • Bitkiler nasıl gelişir ve çoğalır?
Eğer bu soruların cevabını merak ediyorsanız bu dergi tam da size göre. Muhteşem tasarımı ve göz alıcı görselleriyle bu kitap, sizi gezegenimizde görkemli bir yolculuğa çıkarıyor. Dünya'nın hareketlerinden doğa olaylarına, iklim ve hava olaylarından göz kamaştırıcı çeşitliliğe sahip bitki yaşamına kadar Dünya'mızı şekillendiren ve ona canlılık için elverişli kılan koşullar hakkında pek çok ayrıntıya ver yeriyor. Ailece keyifle okuyabileceğiniz, başvuru niteliğinde Dünyamız, hem meraklı zihinlerin sorularına yanıt veriyor hem de gezegenimizin doğa harikalarını gözler önüne seriyor.

Dergiden bir bölümünü sizlerle paylaşmak istedim. İklim Kuşakları adlı bölümde Dünya'daki iklimlerle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Köppen İklim Sınıflandırması, Sıcaklık ve Yağmur İlişkisine kadar birçok bilgi bu bölümde. Sayfanın büyük bölümü harita ile açıklanmış. Böylece bilgiler daha kalıcı oluyor. Dünyadaki farklı yerler, birbirlerinden çok uzak olsalar dahi iklim kuşakları altında gruplandırılabilirler. Bunlar sıcak, basınç, yağmur ve nem gibi iklim ögeleri bakımından benzer bölgelerdir. İklimbilimciler arasında bu bölgelerin sayısı ve tanımlaması konusunda bazı anlaşmazlıklar olsa da bu haritada verilen çizimler genel olarak kabul edilmektedir.

Bu sadece bir bölümü. Daha birçok önemli bölümler var. Dünya'nın oluşum süreci, Tutulmalar, Su Döngüsü, Kara ve Okyanus ve Canlılığın Temeli adı altında birçok önemli konular mevcut. Özellikle de ben bu dergiyi okurken Dünya'nın düzenine hayran kaldım. Kendini oluşturma süreci, doğa olaylarının meydana gelmesi ve canlıların da katkısı beni çok şaşırttı. Doğa olayları birçok etkene sebep oluyor. Yerde gördüğünüz küçücük karınca bile büyük sonuçlara sebep olabiliyor. Aynı Kelebek Etkisi gibi değil mi? Dünya gerçekten çok şaşırtıcı ve birçok gizemi de içinde saklıyor...

Peki sizler neler okuyorsunuz? Dergi önerileriniz ya da ''Şunu kesinlikle okumalısın!'' dediğiniz kitaplar varsa yorumlar bölümünden bizlerle paylaşırsanız çok mutlu olurum. Kendinize çok iyi bakın, kitapla kalın.


10 yorum:

  1. İrem blogger yeni ara yüze alışmaya çalışıyoruz :)

    YanıtlaSil
  2. Ben sevdim yeni ara yüzü yaa:) Başta bir afallamıştım ama şimdi çok güzel geliyor. Dergi de ilginçmiş gerçekten. Küçükken her ay Bilim Çocuk alırdım ben de, çok severdim hem içindekileri hem de yanında çıkan oyunları:) Uzun zamandır dergi almıyorum, ama denk gelirsem bu dergiyi almayı düşünüyorum. Teşekkürler önerin için:)

    YanıtlaSil
  3. Hala böyle güzel dergiler var mıymış, çok sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumun için çok teşekkür ederim. Aynen bazen bulunabiliyor. :)

      Sil
  4. Teşekkürler, ilk fırsatta bir inceleyeceğim, beğenirsem kitaplığa eklemek isterim.

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.