16 Şubat 2024 Cuma

Olağanüstü Bir Gece | Stefan Zweig

Zeplin Yayınlarının Stefan Zweig kutulu serisinin son kitabını sizlerle paylaşıyoruz! Kutulu seride okunmamış tek kitap Olağanüstü Bir Gece kalmıştı. Böylelikle onu da bitirdik.

Eğer Stefan Zweig eserlerini toplu bir şekilde satın almak istiyorsanız Zeplin Yayınlarının Stefan Zweig setini sizlere öneririz. Hem basımı hem de çevirisi gerçekten çok güzeldi. Zeplin'den başka Stefan Zweig setleri de var. Onlara da bir göz atabilirsiniz.

Aramızda Olağanüstü Bir Gece'yi okuyanlar varsa aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlerle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz. Öyleyse geçelim kitabımızın ayrıntılarına...

Olağanüstü Bir Gece Hikayesinin Konusu

Olağanüstü Bir Gece'nin özeti şu şekilde: Ravaruska'da çatışmada hayatını kaybeden Friedrich Michael von R.'nin başından geçen tuhaf olaylar dizgesini içeriyor ‘Olağanüstü Bir Gece'.

Genç Baron, 7 Haziran 1913 günü kendini at yarışlarının yapıldığı hipodromda bulur ve bir adamın yere düşürdüğü at yarışı kuponunu sırf muziplik olsun diye çalar. Bu hırsızlıkla birlikte, Baron'un hayatı dönülmez bir yola girecektir.

Olağanüstü Bir Gece, seçkin bir burjuva olarak rahat ve tasasız varoluşunu sürdürürken giderek duyarsızlaşan bir adamın hayatındaki dönüştürücü deneyimin hikâyesidir. Sıradan bir Pazar gününü at yarışlarında geçirirken, belki de ilk kez burjuva ahlakından saparak "suç" işler. Böylece yeniden "hissetmeye" başladığını, kötücül ve ateşli hazları olan gerçek bir insan olduğunu fark eder. İçindeki haz dolu esrime, aynı günün akşamında onu gece âleminin son atıklarının arasına, "hayatın en dibindeki lağımlara" sürükleyecek, varış noktası ise ruhani bir uyanış olacaktır.

Varoluşun Temelini Sorgulamak

İnsan olmanın ne olduğu tutkunun ve en dibe vurmanın yoğunluğu Stefan Zweig'ın derinden düşündüren bu eserinde okurlarla buluşuyor. Hayatını sorgulayarak ruhsal bir dönüşüme giden sıradan bir adamın yaşadığı olağanüstü bir gecesi...

Ailesinden kalan yüklü mirasla rahat ve tasasız bir hayat süren kahramanımız her zaman yaptığı gibi pazar günü gezmesine çıkar. Orada burada dolanırken yolu at yarışlarının yapıldığı hipodroma düşer. Can sıkıntısından ne yapacağını bilmediği için içeri girer ve yarışları izlerken kendinden geçen yarış severlerin abartılı, çılgın tepkilerini kâh gülerek kâh şaşırarak ama keyifle izlemeye koyulur. Bu arada cilvebaz bir kadınla bakışmaya başlar. Kadına oyun yapıp onu kızdırayım derken kendini bir anda hırsız konumunda bulur.

Sonra gelsin bir dizi içsel sorgulama, yargılama, hesaplaşma! Ama buncacık öyküyü anlatan Zweig ise durup biraz düşünmekte yarar var. Çünkü büyük usta, öyküyü tatlı tatlı anlatırken okuru bir dizi amansız sorunun içine sokuveriyor:

  • Burjuva yaşamın kuralları ve standartlarının anlamı nedir?
  • Bol paralı ve rahat bir yaşam insanın mutlu olması için yeterli midir?
  • Halk dediğimiz yığınlardan kopuk, onlara tepeden bakan elitlerin varoluşsal sorunları nelerdir?
  • Neden onlar bir kasap çırağı ya da tezgâhtar kadar mutlu olup hayatı onlar gibi dolu dolu yaşayamaz? 
  • Toplumun tortusu denilebilecek en alttakiler neden burjuvalardan daha fazla saygı duyulası insanlardır? Peki ya gerçek bir insan olmanın sırrı nerededir?

İşte tüm bu soruları Zweig Olağanüstü Bir Gece eserinde sürekli sorguluyor ve sorgulatıyor.

Stefan Zweig Kimdir?

Stefan Zweig (1881-1942), Avusturyalı bir yazar, oyun yazarı ve biyografi yazarıdır. Zweig, 1881 yılında Viyana'da doğdu.

Eserleri genellikle psikoloji, insan ilişkileri ve tarih temalarına odaklanır. Zweig, edebi kariyerinde özellikle kısa öyküler, romanlar ve biyografiler yazdı. Eserleri, döneminin Avrupa kültüründe büyük ilgi gördü. Zweig'in en ünlü eserlerinden bazıları arasında "Satranç," "Amok Koşucusu," "Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu" ve "Korku" bulunmaktadır. Yazarın eserleri, genellikle insan psikolojisi ve duygusal derinlik konularına odaklanarak okuyucuları etkilemiştir.

Zweig, Nazi Almanya'sının yükselişi sırasında politik nedenlerle Almanya'dan ayrılmak zorunda kaldı. 1942 yılında, Brezilya'da intihar etti. Zweig'in eserleri, ölümünden sonra da popülerliğini sürdürmüş ve birçok dilde yayımlanmıştır. Zweig, eserleri ve edebi katkılarıyla modern Avusturya edebiyatının önemli isimlerinden biri olarak kabul edilir.

Peki siz Olağanüstü Bir Gece'yi okumuş muydunuz? Okuduysanız kitaba dair düşünceleriniz nelerdir? En sevdiğiniz Stefan Zweig eseri nedir? Yorumlarda buluşalım!

Kendini bulan insanın dünya üzerinde kaybedecek bir şeyi kalmamıştır. Ve içindeki insanı nihayet anladıysa bütün insanları anlayacaktır.


Nasıl olmuştu da sevinç dağıtmanın bu kadar iyi ve güzel olduğunu çok daha önceleri kavrayamamıştım.


Yeniden hissetmeye başlamıştım, kurumuş dallarım tekrar tomurcuklanıyordu.


Sohbet edip gülüşerek üzerime üzerime gelen kalabalığın arasında kendimi, içimde kaybolan o insanı arıyordum.


Beni bu soğukluktan kurtarıp böylesi bir ateşe yöneltebilecek hiçbir şey yoktu.


Çağlayan sular misali hiçbir şeye tutunmaksızın hiçbir yere bağlanmaksızın yaşayıp gidiyordum.


Sanırım bir kez daha durmak zorundayım. Çünkü tek bir kelimenin birden fazla anlama gelebilme, ikili anlamlar barındırabilme özelliğinden çekiniyorum.



2 yorum:

  1. sen demiştin instada en çok okunan yazar ülkemizde :)

    YanıtlaSil
  2. Yazarın ilk okuduğum kitaplarından biri, yazarı çok seviyorum, çok keyif alıyorum kitaplarından😊

    YanıtlaSil

Tüm telif hakları Konumuz Kitap web sayfasına aittir. İzinsiz hiçbir şey kopyalanamaz, yayınlanamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.